Копривата е в силата си в момента, как да се възползваме максимално от нея, попита чрез постоянната съботна рубрика на в. "24 часа" за здравословен живот  "Сила за живот" наша читателка от Трявна. Отговор дадоха изтъкнати специлисти, мието мнение публикувахме. Сега ви предлагаме и мнението на д-р Татяна Мороховец. 

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти.

Ще откликнем и на ваши въпроси, свързани с храненето и здравословния живот на телефон 02 942 25 62 и чрез имейл [email protected]

Но препоръките, съветите и позициите на специалистите се предоставят във вестника само за образователни цели. Те не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение.

Ето препоръките на д-р Мороховец:

"Коприва - пареща, но могъща! Народната мъдрост и опит са се произнесли за това ранно растение с изключителен респект. Пословицата казва: Една порция коприва замества седем лекари!

Копривата е най-полезна в максимално непроменен вид - сурова, прясно набрана от екологично чист район или изсушена на сянка и съхранявана правилно - в дишаща опаковка на проветриво и сухо място.

За много народи копривата е бурен, който има приложение почти единствено като народно лечебно средство. У нас той е нещо като задължителен елемент на пролетната трапеза. Но когато се подлага на термична обработка, за по-голяма полза за тялото копривата трябва да се приготвя за кратко на умерени градуси.

Растението, което у нас е символът на “хващането за зеленото”, съдържа печеливша комбинация от микроелементи с голямо значение за работата на сърцето и кръвоносната система, подобряване на имунитета, силна (пълноценна) кръв - калий, калций, желязо, йод, мед, хром.Благодарение на уникалния си хранителен състав стимулира много забележимо обменните процеси, подпомага работата на стомашно-чревния тракт. В актива й като хапче от природата влиза и регулирането на дейността на панкреаса. Крайният резултат е, че понижава нивото на кръвната захар. А това е предимство за включване в храненето на хора със захарен диабет - като допълнение към основната им терапия.

Копривата е богата на витамини, всеки от които има принос за здравето. Струва си обаче да се изтъкне специално наличието на немного популярния в обществото витамин К. Той има силна позиция в профилактиката на кръвотечения от най-различен произход.

Противно на схващането, че мускули стават само от месо, копривата е сред растенията, които също допринасят за релефа на тялото. Този ефект се дължи на отлично усвоимите белтъчини в нея - по-малко като количество, но с добра бионаличност.
Най-масово се използват листата и корените, а в тях се съдържа вещество, стимулиращо естественото производство в тялото на интерферони - специфични белтъци, помагащи на организма да се бори с вируси.

Мравчената киселина пък подпомага и детоксикацията на организма.
Копривата подпомага изгарянето на калориите. Факт, който може да е добър помощник в усилията за отслабване. Друго предимство за здравето предоставят корените на растението - притежават мощно пикочогонно свойство.

Растението укрепва стените на кръвоностите съдове, регулира месечния цикъл при жените. При наскоро родилите се стимулира образуването на кърма.

Как правилно да си направите отвара за максимална полза?
4 листенца се кипват с 1 чаша студена вода. Сваля се от огъня и след половин час се разделя на 3 - за използване преди всяко основно хранене приблизително 15 минути преди сядане на масата.

Може при липса на витамини да се приема прясно приготвен сок от коприва. В старите рецепти се казва да се смели растението с месомелачка и да се изцеди сокът през марля. Съвременните блендери и сокоизстисквачки улесняват процеса, но коя технология ще използване, няма отношение към полезността. Пие се по 1 супена лъжица сок на гладно за възрастен и по 1 чаена лъжичка за дете. Може да се смеси с малко кисело мляко или пчелен мед. Сока съхранявайте в хладилник не повече от 3 дни.

Полезен е и т.нар. копривен мед: 1 кг свежа коприва се смила по удобен за вас начин и в кашата се разтварят 100 г мед. Прилага се по 1 супена лъжица дневно за понижаване на кръвното, регулиране на работа на задстомашната жлеза и тонус.

Прекрасен комбиниран детокс чай за бъбречната и чернодробната функция може да правите целогодишно от смес от равни количества сушена коприва, шипки, листа от касис и боровинки и сушени моркови. 1 ч.л. се запарва с чаша вряла вода.

Всеки дом има свои рецепти за ястия, ето и 3 от мен:

Салата: млади листа се нарязват, леко се смачкват, добавят се зелен лук, копър и магданоз. Подправя се със зехтин. Наличието на пресни подправки не изисква сол, но по вашия вкус може да сложите и сол.

Супа: в зеленчуков или месен бульон се добавят картофи и моркови и се варят до готовност. Добавят се коприва и киселец, щом супата отново кипне, се сваля от огъня. Сервира се с варено яйце, сметана или кисело мляко и подправки по вкус.

Разядка: свежа коприва се нарязва на ситно и се смесва с извара.

Пожелавам здраве на читателите ни и да използват всичко, което ни дарява природата!"