От началото на месец май картата на станциите в България става публична, ще се вижда и коя с каква мощност е. 

Страховете от наднормено облъчване на хората в сграда, на чийто покрив е монтирана базова станция, са напразни. Всъщност в зоната под базовата станция лъчите не се разпространяват, обясни експертът по електромагнитни лъчения проф. Мишел Израел. 

Джиесем технологията и начинът на монтаж на съоръженията са такива, че антените излъчват с ъгли в хоризонтална и вертикална диаграма. Което не позволява излъчване директно под антените. Затова пребиваващите в тези сгради - блок, болница, детска градина, училище, по дефиниция са в безопасност, разясни ученият. Той обърна внимание, че навсякъде по света антените са по покривите. В отделни държави за психологически комфорт на градските жители станциите се поставят зад комини или други архитектурни елементи. Със същата цел Италия, Испания, Франция и др. европейски страни качват антените на пилони между сградите, но това не променя излъчването, изтъкна проф. Израел. Той напомни, че у нас е регламентирано лъченията да са под 10 микровата на квадратен сантиметър, което за различните честоти на излъчване на антените на базовите станции е от 45 до 100 пъти по-строго от препоръчваните от Световната здравна организация граници и от разрешеното в други страни от ЕС.

От началото на месец май всеки ще може да провери онлайн степента на облъчване от източниците у нас. Публични стават данните за около 6000 източника на електромагнитни полета в България. Точното им разположение в населените места и стойностите с колко ни облъчват базовите станции и комуникационните предаватели влизат в уеб регистър.