Д-р Георги Гайдурков: Времето след ставане от сън за биологичния ни часовник е период за очистване. Опитът на народите е съвсем конкретен: те никога не ядат непосредствено след ставане от сън. Просто защото е трябвало да се работи, а пълният стомах е несъвместим с работата. Всеки е чувал израза "Пълен стомах - празна глава". В миналото и у нас хората не са закусвали веднага след ставане - първо са хранели животните, работели са в градината или на полето и чак след това. Това прави обикновено 3, че дори и повече часа сутрешен глад преди първата хапка.

Естественият биологичен ритъм на нашия организъм е приспособен за сутрешна работа или спорт, а не за храна или храносмилане. Поне не след първите часове непосредствено след събуждане от сън. Това лесно ще установим, ако за опит практикуваме известно време този режим. Нашето самочувствие и работоспособност безпогрешно ще ни покажат верния отговор, смята нутриционистът д-р Георги Гайдурков.

Според него веществата, отделени и останали от смилането и усвояването на храната от вечерта или предния ден, чакат своето време да бъдат отделени от организма и това става с физическата дейност. "Свивайки се, мускулите като помпи изхвърлят отровите от клетките и междуклетъчните пространства в кръвта. Ако този процес на извеждане на токсините не стане и ако ние поемем вместо това нова порция храна, тогава токсините не могат да се изхвърлят ефективно."

Много здрави в миналото народи, включително и българският, са практикували двукратно хранене - обяд и вечеря, други само веднъж - перси, редица средиземноморски народи, римската войска, дава пример специалистът. Храна, приета машинално, той сравнява с отрова. "Не се отделят достатъчно смилателни сокове, тя започва да гние и се превръща в стомаха и червата в отпадък."

Призивът му е човек да се вслуша в сигналите на организма и да не бърка апетита със сутрешното "стържене" на стомаха, което подсказвало не глад, а симптом на гастрит.
Д-р Гайдурков също е ученик на Лидия Ковачева и е убеден, че най-добрата храна за съвременния човек сутрин са плодовете. Смята, че тази храна е естественият "ключ" за нашата "ключалка" и природата е предвидила да ни пасва съвършено.

Мотивира се, че тя има живи ензими и се самосмила, давайки ни енергия от прости и бързи, но не с висок гликемичен товар въглехидрати, жива клетъчна вода, витамини, микроелементи, но с малко белтъчини и още по-малко мазнини, защото сутрин не е периодът за изграждане, а за бързо раздвижване и отделяне на токсините.

За здравия човек нутриционистът препоръчва като начало на деня прясно изцедени сокове - например първо един от лимон, малко след това - от моркови. По-късно съветва да се приемат плодове, чай, но не едновременно. Не одобрява и включването на мед за подслаждане "най-малкото заради високия му гликемичен индекс".

Особено през студените месеци може да се направи и втора закуска - сурови зеленчуци, сурови ядки (по избор, без фъстъци и приети отделно, несмесени с плодове, поне 30 минути след тях); тиква; задушени на пара зеленчуци; зърнени храни като овесени ядки. За този период смята за подходящи и по-концентрирани варианти като банани, фурми, сушени плодове.