Навлизането в сезона на хубавото време и конкуренцията между авиокомпаниите прави пътуването по въздух по-достъпно, но не може да намали неудобството от т.нар. морска болест и гаденето. При чувствителните хора то се провокира само при мисълта за ядене в самолета. Медицината обаче отбелязва успехи в стратегиите за противодействие на пристъпите на световъртеж и гадене. Един от тях е внимателен подбор какво слагаме в стомаха си.
Според австралийския учен Лий Холмс можем значително да подобрим усещането си на комфорт в самолета, ако спазваме няколко прости правила какво да ядем преди и по време на полет, както и какво да се опитаме да избягваме.
Според Холмс един богат на качествени белтъчини (протеини)
омлет от 3 яйца,
хапнат на последното
хранене преди
качването на борда,
е сред най-полезните
опции за полет
между 1 и 3 часа
Това стабилизира кръвната захар и създава усещане за ситост, казва Лий Холмс пред “Дейли мейл Австралия”. Освен че засищат, протеините намаляват риска човек да се нахвърли на захарните изделия, предлагани с кафето на борда. Освен че са източник на празни калории,
сладкишите са
сред храните,
които влошават
състоянието
при морска болест.
Добър избор за полет на къси разстояния са и ядките, които може да влязат в ролята на лека закуска по време на полета, за да продължат усещането за ситост. Учените обаче подчертават, че прекомерната консумация на натрий трябва да се избягва, затова най-подходящи са ядките без сол.
Подходящи по време на полета са свежите плодове, билковите чайове и дори един коктейл “Блъди Мери”, дава примери Холмс.
Последното може да звучи странно, но традиционно авиокомпаниите предлагат тази популярна напитка на борда на машините си.
Това никак не е случайно според експерта по хранене. Според проучванията
на голяма височина
се изостря
сетивността
към петия вкус -
умами храните,
сред които попадат и наглед обикновени неща като доматеният сок, картофите и соевите кълнове.
Височината и промененото налягане диктува още едно правило: да се избягват всички храни, които са трудни за усвояване от организма или водят до образуването на газове и подуване на корема.
Много самолетни компании поддържат минималните 10-15 процента влажност в салона, което изсушава лигавицата на носа и устата и намалява способността ни да усещаме вкуса на храните.
Например
подсладените
изделия ни се струват
по-малко сладки
на няколко хиляди километра височина, отколкото са в действителност на земята. За сметка на това други - като доматите, възприемаме като по-изкусителни и с по-ясно изразен и наситен вкус. Това е причината популярният коктейл със заплашително име да е по-вкусен в самолета, отколкото на фирменото парти в офиса.
Независимо дали ще летите 1 или 10 часа, общовалидно е правилото
да се избягва солта
преди и по време
на летенето
Когато ви предстои да прекарвате в облаците между 3 и 5 часа, е препоръчително да се изпие плодово смути, обогатени с кокосово мляко, съветва експертът. Така ще останете сити дълго и няма да се поддавате на нездравословни изкушения на борда и в същото време ще си осигурите витаминозна хидратация.
Добър избор да запълните времето до обявяване на гейта е сандвич с полезни омега-3 мазнини или салата с авокадо, пресни моркови и др. Лесна и полезна опция за хапване в движение е бананът, който има високо съдържание на магнезий и калий.
Когато имате възможност да си приготвите сами храната за пътуването,
подходящ избор са
сандвичите с риба тон с минимално количество сол. Веган алтернативата за хора, които не хапват никаква храна от животински произход, е хумусът (пастет от нахут).
Най-голямо предизвикателство за комфорта са полетите на дълги разстояния. Когато ще седите неподвижно повече от 5 часа, е жизненоважно как ще подберете храната и напитките си. Те трябва да са сочни, за да се чувствате добре, когато кацнете. Холмс препоръчва за такива полети ферментирали храни, например
кисело мляко, и
ярко оцветените
плодове и зеленчуци,
богати на витамин С
И накрая, но не на последно място, трябва да се опитаме да избягваме полуфабрикатите и готовите ястия с високо съдържание на сол, захар, консерванти и пикантни съставки, съветва експертът.
Джинджифил за отпор на морската болест
Причината за болестта на пътуването, наричана разговорно морска болест, е повишената чувствителност на част от хората към противоречивите сензорни сигнали, които отиват към мозъка. Възприятията влизат в дисонанс, когато превозното средство се движи и гледката се мени, а по отношение на него тялото ни е неподвижно.
Едно от най-препоръчваните средства за притъпяване на дискомфорта още от древността е коренът на растението джинджифил, използван предимно като подправка. Полезният ефект се потвърждава от поредица от проучвания, които отчитат намаляване на гаденето в резултат на дразненето на органа на равновесието (вестибуларния апарат) - основен проблем при морската болест. Чувствителното повлияване на неприятното усещане е причина бъдещи майки да ползват подправката като лек за сутрешното гадене, характерно за бременността.
По време на експерименти с доброволци било установено, че приемът на джинджифил удължава два пъти времето на вестибуларна стабилност по време на тест във въртящ се стол. Друго проучване - сред кадети, склонни към морска болест, установява, че 1 г джинджифил им гарантира 4 часа спокойствие на палубата.
Не е напълно изяснено как джинджифилът си върши работата, но учените смятат, че основната заслуга е на съдържащото се в корена вещество 6-джинджерол.
Коментари