Навлизането в сезона на хубавото време и конкуренцията между авиокомпаниите прави пътуването по въздух по-достъпно, но не може да намали неудобството от т.нар. морска болест и гаденето. При чувствителните хора то се провокира само при мисълта за ядене в самолета. Медицината обаче отбелязва успехи в стратегиите за противодействие на пристъпите на световъртеж и гадене. Един от тях е внимателен подбор какво слагаме в стомаха си.

Според австралийския учен Лий Холмс можем значително да подобрим усещането си на комфорт в самолета, ако спазваме няколко прости правила какво да ядем преди и по време на полет, както и какво да се опитаме да избягваме.

Според Холмс един богат на качествени белтъчини (протеини)

омлет от 3 яйца,

хапнат на последното

хранене преди

качването на борда,

е сред най-полезните

опции за полет

между 1 и 3 часа

Това стабилизира кръвната захар и създава усещане за ситост, казва Лий Холмс пред “Дейли мейл Австралия”. Освен че засищат, протеините намаляват риска човек да се нахвърли на захарните изделия, предлагани с кафето на борда. Освен че са източник на празни калории,

сладкишите са

сред храните,

които влошават

състоянието

при морска болест.

Добър избор за полет на къси разстояния са и ядките, които може да влязат в ролята на лека закуска по време на полета, за да продължат усещането за ситост. Учените обаче подчертават, че прекомерната консумация на натрий трябва да се избягва, затова най-подходящи са ядките без сол.

Подходящи по време на полета са свежите плодове, билковите чайове и дори един коктейл “Блъди Мери”, дава примери Холмс.

Последното може да звучи странно, но традиционно авиокомпаниите предлагат тази популярна напитка на борда на машините си.

Това никак не е случайно според експерта по хранене. Според проучванията

на голяма височина

се изостря

сетивността

към петия вкус -

умами храните,

сред които попадат и наглед обикновени неща като доматеният сок, картофите и соевите кълнове.

Височината и промененото налягане диктува още едно правило: да се избягват всички храни, които са трудни за усвояване от организма или водят до образуването на газове и подуване на корема.

Много самолетни компании поддържат минималните 10-15 процента влажност в салона, което изсушава лигавицата на носа и устата и намалява способността ни да усещаме вкуса на храните.

Например

подсладените

изделия ни се струват

по-малко сладки

на няколко хиляди километра височина, отколкото са в действителност на земята. За сметка на това други - като доматите, възприемаме като по-изкусителни и с по-ясно изразен и наситен вкус. Това е причината популярният коктейл със заплашително име да е по-вкусен в самолета, отколкото на фирменото парти в офиса.

Независимо дали ще летите 1 или 10 часа, общовалидно е правилото

да се избягва солта

преди и по време

на летенето

Когато ви предстои да прекарвате в облаците между 3 и 5 часа, е препоръчително да се изпие плодово смути, обогатени с кокосово мляко, съветва експертът. Така ще останете сити дълго и няма да се поддавате на нездравословни изкушения на борда и в същото време ще си осигурите витаминозна хидратация.

Добър избор да запълните времето до обявяване на гейта е сандвич с полезни омега-3 мазнини или салата с авокадо, пресни моркови и др. Лесна и полезна опция за хапване в движение е бананът, който има високо съдържание на магнезий и калий.

Когато имате възможност да си приготвите сами храната за пътуването,

подходящ избор са

сандвичите с риба тон с минимално количество сол. Веган алтернативата за хора, които не хапват никаква храна от животински произход, е хумусът (пастет от нахут).

Най-голямо предизвикателство за комфорта са полетите на дълги разстояния. Когато ще седите неподвижно повече от 5 часа, е жизненоважно как ще подберете храната и напитките си. Те трябва да са сочни, за да се чувствате добре, когато кацнете. Холмс препоръчва за такива полети ферментирали храни, например

кисело мляко, и

ярко оцветените

плодове и зеленчуци,

богати на витамин С

И накрая, но не на последно място, трябва да се опитаме да избягваме полуфабрикатите и готовите ястия с високо съдържание на сол, захар, консерванти и пикантни съставки, съветва експертът.

Джинджифил за отпор на морската болест

Причината за болестта на пътуването, наричана разговорно морска болест, е повишената чувствителност на част от хората към противоречивите сензорни сигнали, които отиват към мозъка. Възприятията влизат в дисонанс, когато превозното средство се движи и гледката се мени, а по отношение на него тялото ни е неподвижно.

Едно от най-препоръчваните средства за притъпяване на дискомфорта още от древността е коренът на растението джинджифил, използван предимно като подправка. Полезният ефект се потвърждава от поредица от проучвания, които отчитат намаляване на гаденето в резултат на дразненето на органа на равновесието (вестибуларния апарат) - основен проблем при морската болест. Чувствителното повлияване на неприятното усещане е причина бъдещи майки да ползват подправката като лек за сутрешното гадене, характерно за бременността.

По време на експерименти с доброволци било установено, че приемът на джинджифил удължава два пъти времето на вестибуларна стабилност по време на тест във въртящ се стол. Друго проучване - сред кадети, склонни към морска болест, установява, че 1 г джинджифил им гарантира 4 часа спокойствие на палубата.

Не е напълно изяснено как джинджифилът си върши работата, но учените смятат, че основната заслуга е на съдържащото се в корена вещество 6-джинджерол.