Пациенти го наричат пироговския д-р Хаус.

Защо на доц. Стоян Сопотенски му се е паднал кабинет най-близо до входа на “Пирогов”? Ами, като разпределяли кой началник къде да се настани, пак бил в операционната и за него останала стаичка, която никой не искал. Така ведомственият фолклор прави приятелски комплимент на един от емблематичните за болницата лекари. Шеговито е само обяснението, иначе в зависимост от гледната точка кабинетът му наистина е първи или последен редут на болницата. Локацията е избрана нарочно -
отговаря за Спешното
на спешната болница.

Началник е на Спешното приемно и консултативно отделение. Натоварването зад длъжността може да си представи само лекар. В административен план хирургът има и по-висока позиция - отговаря за лечебната дейност в цялата болница.
Пациентите имат друга мярка за успеха. Сравняват го с д-р Хаус. Дали са му “званието” като запазен знак за медицински талант. Окуражават се един друг, че доц. Сопотенски и екипът, с който оперира, са нещо като последна инстанция при 2-3 тежки диагнози. Репликата е: Има надежда, докато и те не са опитали.

Доц. Сопотенски има две специалности - обща хирургия и гръдна хирургия, и участва в целия спектър на хирургичните интервенции. Професионалният му интерес обаче е най-силно фокусиран върху ахалазиите – невъзможност за преминаване на храната през крайната (дистална) част на хранопровода поради неврологични причини (нарушена инервация) и др. Това води до задържане на храна и разширяване на хранопровода с тежки последици. В България е направил най-много операции по повод на това увреждане (над 70), на същата тема е и дисертацията му. Въвел е нов метод за лечението на ахалазиите, при който влиза и оперира органа през много малък разрез в гръдния кош. “От практиката се убедих, че този достъп е по-физиологичен, а миниинвазивната техника – в пъти по-щадяща.” Ако ахалазията не се лекува, се нарушава преминаването на храната, тя се задържа в хранопровода и води до чести повръщания. Човек отслабва критично и получава белодробни усложнения.

Доц. Сопотенски е
пионер и в щадящите
операции на бял дроб
през минимален разрез

- около 6 см. Части или целият орган може да бъдат отстранени с елегантната техника. “Ракът не е единствена причина за резекция (хирургическо премахване) - обяснява зам.-шефът на “Пирогов”. - Налага се и при спонтанните пневмоторакси с були – излизане на въздух извън белия дроб и притискане на дроба. Причина може да е голямо натоварване или проблемът да връхлети неочаквано по-слаби и по-високи хора, т.нар. астенични пациенти, с дефект на структурата на съединителната тъкан. Но има и други, неясни причини - както си върви човекът, и му се случва.” Автор: Мария Пойразова

Автор: Мария Пойразова

Клиниката ни е специализирана в операциите на хранопровода – ръководи я проф. Червеняков, който в тази област е българският хирург с най-голям опит, обяснява доц. Сопотенски. Двамата работят в екип от 20-ина години и са въвели щадящите миниинвазивни техники и в хирургията на хранопровода. Това са едни от най-големите по обем интервенции, защото се работи в 2, а понякога в 3 телесни кухини (корем, гърди, шия) и траят по 6-7-8 часа. Методите с използване на оптика дават възможност за максимална прецизност при по-малък разрез – две допълващи се гаранции за по-бързо възстановяване на оперирания.

При изгаряния от киселина или основа (най-често сода каустик) в увредената част от хранопровода възможното спасение е пластика. В хода на самата операция се

вземат части от дебело или тънко черво

или от стомах за алтернативен хранопровод.

Случаите за година са 10-ина. Същият е подходът и при рак на хранопровода – годишно в “Пирогов” правят 70-90 такива операции.
Парадоксално на пръв поглед е, че въпреки присъствието на думата хирургия в името си, клиниката е направила завой към предимно консервативно лекарствено лечение на панкреатита. Световният опит показа, че в много случаи е по-ефективно, коментира лекарят.

Поради спецификата на работата си е оперирал след атентати много известни личности. От тях в най-тежко състояние по правило са простреляните в корема. Тези привличащи вниманието случаи са нищожна част от ежедневието в “Пирогов”. През спешната болница годишно минават около 200 000, отделно 45-46 хиляди лежат в клиниките.

Как се оцелява емоционално и физически при такъв трафик и отговорност? “Чувствам се щастлив и реализиран в професията, която обичам. Сутрин се събуждам благодарен, че съм жив, щастлив от трите си дъщери, признателен за разбирането и солидарността на съпругата си - анестезиолог в “Пирогов”. В свободното си време от август до януари – ловният сезон, си почивам не толкова с лова, колкото с излизането с приятели сред природата.”

ОФИЦИАЛНОТО ... Зам.-директор на болницата.

Д-р Стоян Сопотенски е заместник-директор по лечебната дейност на “Пирогов”, началник на Спешното приемно-консултативно отделение на болницата.

     ... И МАЛКО ИЗВЕСТНОТО - “Най-хубав Вазовски мустак”.

Община Сопот му присъди годишния приз “Най-хубав Вазовски мустак” за 2014-а. През годините той е даван на водещия Димитър Цонев, на актьора Краси Ранков и др.

Къде си окачва слушалката левскарят?

Лекар без стетоскоп не може, дори да е хирург. Доц. Сопотенски  често окачва слушалката си над милото за всяко левскарско сърце синьо флагче.

Името на рода - от язовира, не от града.

Името на рода идва от язовир “Сопот” в средния дял на Предбалкана между Троян и Ловеч. Близо до него е село Желязна, откъдето са корените на рода.
Така че е чиста случайност съвпадението между фамилията на известния хирург и град Сопот, който наскоро го удостои с нетрадиционна титла.

Слонове с опашката към вратата от всевъзможни материали, големити и стилове покриват всички хоризонтални равнини в кабинета му. Колекцията “сама се събира” - пациент му подарил фигурка за успех и късмет, друг видял и направил същото. С признателните пациенти сбирката набъбва. Има дори 2-метров африкански тотем от 5 седящи един върху друг слона, донесен със самолет от Африка.