В глобален план през 2017 г. работим по предоставянето на ваксина за ебола. През 2011 г. в MSD стартираме 10-годишна кампания, в която влагаме в световен план 500 млн. долара в името на подобряване на майчиното здравеопазване, работим за това част от тях да се насочат към проекти за подобряване на майчиното здраве и в България, казва директор на Merck Sharp & Dohme България Уршула Ожел.

Уршула Ожел е директор на Merck Sharp & Dohme България от 2014 г. Застава на поста у нас след 16 г. на различни ръководни позиции в клонове на компанията, сред които маркетинг, продажби, достъп до пазара на лекарствата. Завършила е Краковския икономически университет, а по-късно става магистър по бизнес администрация в Стокхолмския университет. Владее английски, руски и френски език.
Г-жа Ожел е семейна, има две деца. Тя е посланик за Европа на глобалната фондация на компанията - MSD for Mothers, която работи за подобряване на майчиното здравеопазване. Шегува се, че откакто живее у нас, може да се каже, че освен в MSD “работи и като най-добрия посланик на България в Полша”, защото пред всички свои познати споделя възторга си от страната ни, природата, историята и хората.

- Г-жо Ожел, кои от постиженията на MSD освен като постижения на фармацевтичната компания вие определяте като пробиви и в медицината?

- Много от постиженията в нашата 125-годишна история са повод за гордост. Лекарствата, създадени в нашите научни лаборатории, дават възможност на хората да живеят по-дълго и в по-добро здраве, с по-високо качество на живота. Но MSD дава на обществото и няколко Нобелови лауреати по медицина. Един от тях е д-р Уилям Кембъл, който през 2015 г. получи световното признание за създадената от него терапия с лекарство, което лекува причиняваното от паразити заболяване речна слепота. Аз лично много се гордея с това постижение, защото след това медикаментът беше дарен от компанията на много държави в Южна Америка и Африка, за да им помогне да се справят с ужасното заболяване. И 4 страни в Латинска Америка вече изкорениха заболяването. Така лекарството придобива по-широк смисъл от успешна терапия, то става символ на човешката перспектива зад откритията на компанията. Американският в. “Таймс” го отбеляза със заглавието
MSD дарява
безплатно
лекарството, за което
създателят му
получи Нобелова
награда.
Поставям това постижение на по-специално място в дейността на компанията, защото този жест променя по неповторим начин съдбата на много хора.

- Въпреки бързия напредък на медицината има множество трудни за лечение заболявания, върху кои терапии ще се концентрира компанията?

- Определено ще се съсредоточим във възможностите за лечение на болестите, които причиняват най-високата заболеваемост и смъртност.
На главно място в усилията ни е фокусът ни в развитието на имуноонкологията. По същество това представляват персонализирани таргетни терапии, които индивидуализират лечението в зависимост от особеностите на заболяването при всеки конкретен човек.
Втората сфера, която може би е от висок интерес за България, е работата ни по
предоставяне
на възможност за
пълно излекуване
на хепатит С
- тежко заболяване с лоша прогноза, ако не се лекува, а много хора дори не знаят, че са заразени, защото в началото много от тях са без симптоми.


-  Споделяте ли оптимизма на СЗО, че хепатит С може да бъде ликвидиран до 2030 г.?

- Не само смятам тази цел за реалистична, но дори мисля, че това може да се случи и по-рано. Оптимизмът се подхранва от факта, че вече имаме оръжието, лекарството за заболяването. Остава то да достигне до всички хора, които се нуждаят от него, защото много хора дори не знаят, че са заразени. Работим заедно с властите за реализацията на хуманната цел - хепатит С да бъде победен, и това според мен е гаранция, че с общи усилия ще успеем. Готови сме да си сътрудничим - с властите, с другите компании от фармацевтичната индустрия, за да се изкорени тази болест.

- За кои други битки с болести, смятани за нелечими днес, се готви MSD в стратегически план?

- Много съм щастлива да отговоря на този въпрос поради факта, че MSD работи усилено срещу смъртоносни заболявания като СПИН и онкологичните заболявания. Друг фокус на компанията е лечението на болестта на Алцхаймер, която не е пряко смъртоносна, но освен че е опустошителна за отделния човек, с увеличаването на продължителността на живота и увеличаващия се дял на възрастното население тя се превръща в голям обществен проблем.
MSD не полага усилия и ресурси само в търсене на решения за лечението на тези тежки заболявания, но се фокусира и върху превенцията. Ваксините са другата област, в която компанията влага много усилия. Превенцията, предотвратяването на заболяванията е трудна, но много важна страна на работата на MSD. Не мога да забравя статията, която прочетох - един разтърсващ въпрос на младо момиче от САЩ, на 18-20 години, болно от рак на маточната шийка, което се обръща към своята майка с думите:
Мамо, ти знаеше ли,
че е можело
ракът ми да се
предотврати?
Споменът за това не престава да ме разтърсва.

- У нас ваксината не се приема еднозначно - въпреки че е безплатна, желаещите да ваксинират децата си намаляват. Така ли е във вашата родина?

- Изненадана съм от слабия интерес тук. В Полша ваксината се заплаща от пациента и въпреки това желаещите да си я поставят са много повече. Води ги съзнанието, че тя предпазва от потенциално смъртоносна болест. Не разбирам как един родител може да реши да остави детето си незащитено от заболявания, които могат да бъдат предотвратени. Аз не бих ги изложила на такъв риск.

- Ваксинирани ли са вашите деца срещу човешкия папиломен вирус, за когото сравнително отскоро има ваксина?

- Да, разбира се, аз ваксинирам децата си. Това е отговорност преди всичко пред тях, но и пред обществото. Безспорно по-лесно е да предотвратиш заболяване, отколкото да го лекуваш. Особено ако вече има създадено средство за превенция. Ваксинирайки се, човек косвено се грижи и за здравето на другите в общността – ограничава риска да стане източник на зараза за други хора.
Извън директните си професионални амбиции компанията разгръща по цял свят и социална ангажираност в зависимост от конкретната необходимост. Аз, разбира се, ще се фокусирам върху това, което правим в България, което може да се усети от хората тук. Само през тази година
служителите
на MSD са положили
близо 300 часа
доброволен труд
в полза на обществото. Например помагаме на домове, в които се отглеждат деца, лишени от родителска грижа. Следим и случващото се в страната, събираме и даряваме средства, включително в момента събираме средства, изразявайки нашата съпричастност към хората в село Хитрино. По същия начин помогнахме след голямото наводнение миналата година. Правили сме го винаги през годините на местно ниво. Сътрудничим си с медицинските университети в България, работим и със студентите.
На ниво глобална подкрепа на обществото от MSD нашият изпълнителен директор Кен Фрейзър направи изявление пред Съвета на ООН, че компанията ще предостави 500 млн. долара за намаляване на майчината смъртност по света. В Европа е залегнало убеждението, че това е проблем от миналото, но в редица държави все още при раждане умират много жени.
Ще се опитаме през 2017 г. да насочим част от средствата за майчино здравеопазване и към България. Вярвам, че с общи усилия можем да променим много неща към по-добро и тук, и по света.

- Несъмнено, но болестите всеки ден отправят нови предизвикателства – като ебола например, която разширява огнищата си и става глобална заплаха.

- Животът е чудо, не можеш да го обхванеш и веднъж завинаги да го сложиш под контрол, той може във всеки момент да ни изненада. И в повечето случаи не сме в състояние отведнъж да отговорим на новите непосрещнати медицински нужди, но благодарение на иновациите методично, стъпка по стъпка намираме отговора. Не го споменах, но MSD работи и по създаване на ваксина срещу ебола. Надяваме се, че още догодина ще можем да предложим на здравните системи в засегнатите от заболяването страни работеща ваксина срещу вируса. Не мога да кажа, че ние в MSD знаем перфектната рецепта, с която да променим като с вълшебна пръчка света и по възможност още утре. Или че до 20 г. ще изкореним всички смъртоносни болести. Но можем да обещаем, че ще останем все така ангажирани с каузата си. Със сигурност ще продължим да променяме света - стъпка по стъпка. Както сме го правили 125 г.