Заради съмнение за вътрешни разширени вени на краката джипито ми препоръчва бързо и значително отслабване - тежа 76 кг при ръст 165 и съм с тлъстини около талията. Докторът ми даде насоки да спра сладкото и мазното и да пия повече вода. Какво още да избягвам, за да отслабна и има ли храни и билки, които помагат за здрави вени? Бояна, 32 г.

"24 часа" предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословното тегло на телефон 02 942 25 62 или чрез имейли на [email protected], [email protected]

Но, разбира се, препоръките, съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователницели. И не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност. След което да изпълнява предписаните му от тях терапии и режим на живот, съобразени с конкретния случай и индивидуалното му състояние.

Д-р Георги Гайдурков

Определено нормализирането на телесното тегло е най-силното и ефикасно лекарство при разширени вени. Без него всички други усилия и средства ще бъдат хвърлени напразно. Силният организъм пази центъра на тялото - сърцето и мозъка, и изтласква излишъка в периферията - като подкожни мазнини, токсини в крайниците, както и към отделителните органи. По същия начин морето пази рибата и изхвърля отпадъците на брега. Особено важно е да се възстанови талията (под 80 сантиметра!). Натрупванията в коремната област поради повишеното налягане там затрудняват връщането на кръвта и лимфата от краката към сърцето. При съчетание с относителна слабост на съединителната тъкан често се оформят разширени вени.

В начален стадий този проблем е напълно преодолим само с храна и двигателен режим. За уточнение е желателно да се направи и доплер-сонография (ехография).

Много фактори в храненето влияят отрицателно или благоприятно върху съдовата стена. За да имате успех, е необходимо да ги градирате по важност.

1. Изключете солта. Това е основният враг при разширени вени и най-мощният фактор за наднормено тегло. Най-голямото количество паразитна сол обаче приемаме не от солницата на масата, а с готовите храни - хляб и тестени изделия, сосове, майонези, консерви, колбаси, соленки, бисквити и пр. технологично обработени храни. Заменете я с подправки и лимон. При нужда - само малко калиева сол с 66% калий, добавена непосредствено преди консумация.

2. Изключете или намалете хляба и тестените изделия. Освен че са солени, те са с висок гликемичен индекс, дори пълнозърнестите - повишават рязко кръвната захар и се натрупват като мазнини и лош холестерол. Заменете ги с варива - ориз, царевица, елда, киноа, лющени овес и просо и т.н. При желание - по малко хляб без брашно.

3. Изключете термично обработените мазнини. Добавяйте ги след готвенето, като ги пасирате с малко от ястието до сос. Като цяло намалете екстрахираните мазнини - олио, зехтин и др. Те са лишени от емулгатор и са "голи" подобно на рафинираната захар, бялото брашно и солта. Плуват като мастни капки в кръвта и запушват капилярите. Вместо тях - смлени на паста и превърнати в дресинги ядки, безсолно маслинено песто, авокадо.

4. От сладките храни избягвайте тестените. Качественият шоколад няма да ви вреди, нито ще вдигнете килограми. Какаото е богато на ксантини и антиоксиданти и укрепва съдовата стена.

6. Включете поне 50% сурови храни. Ползвайте много пигментни плодове и зеленчуци: нар, червено цвекло, морков, касис, боровинки, черница, арония, къпини и др.

7. Яжте редовно сурови хлорофилни зеленчуци - на първо място магданоз. Той е най-богатият на витамин С естествен продукт, от който можем даприемем достатъчно количество. Не забравяйте и спанака, руколата, глухарчето.

8. Осигурете добър белтъчен внос от растителни храни. Съдовата стена е изградена основно от белтъка колаген. Яжте свободно сурови ядки - бадем, орех, шамфъстък, сусам и т. н. Ползвайте бобени варива - нахут, леща и т.н. При нужда допълнете с малко грахов протеин.

9. Застъпете и леко покълнало жито (лимец) и др. - богати са на витамин Е, отговарящ за синтеза на колагена.

10. Кафето няма да ви навреди. Подобно на какаото укрепва съдовата стена и е лек диуретик.

11. От подправките включете редовно джинджифил и куркума - възпрепятстват образуването на тромби.

12. От билките - гинко билоба на прах - по 1-1,5 ч. л. дневно. Подобрява обтекаемите (реологичните) качества на кръвта. Ползвайте също чай от полски хвощ, троскот, царевична коса - намаляват отоците.

13. Осигурете дефекация (изхождане) 2 пъти дневно.

И не на последно място - движение свибрации - танци, тичане, скачане и др. Така ще подобрите циркулацията на кръвта и лимфата.

Гл. асистент д-р Мария Николова

Индексът на телесното ви тегло е 27,9 (нормата е между 18,5 и 25), което говори за наднормено телесно тегло. Необходимо е да се направят допълнителни изследвания и измервания, за да се оцени вашият хранителен, антропометричен и метаболитен статус. Целта е да бъде индивидуализиран и хранителният ви режим - да бъде съобразен с вашите потребности, хранителните ви навици, физическа активност, типа работа, с придружаващи заболявания и пр. Необходимо е да се анализира телесният ви състав - проценти и килограми мастна маса, безмастна маса, мускулна маса, водно съдържание; разпределението на мастната маса - за сметка на подкожна или висцерална (такава, която е разположена около вътрешните органи и е метаболитно активна); да се оцени основната ви обмяна и да се калкулира енергийният ви разход; да се анализира обичайният ви хранителен прием и режим на хранене, двигателната активност, наследствеността. Необходими садопълнителни изследвания за оценка на метаболитния статус и консултация с ендокринолог, съдов хирург, доплер-ехография на дълбоките вени, оценка на функцията на клапния апарат на вените и пр.

Безпорно редукцията на телесно тегло ще улесни венозния отток на долните крайници и ще облекчи смутената функция на вените им. Отслабването трябва да е бавно и постепенно - 0,5 до 1 кг седмично, или 2 до 4 кг месечно, да е контролирано от лекар специалист, динамично да се следи и променя при нужда хранителният режим. Отслабването е комбинация от режим на хранене, подходяща диета и физическа активност. Добре е да се храним дробно, фракционирано - 3 основни хранения - закуска, обяд и вечеря, с 1-2 междинни подкрепителни хранения - плод, зеленчук или фреш от тях, чай, подсладен с 1 чаена лъжичка мед.

Ако се спазва поговорката "Закуската изяж сам, обяда сподели с приятели, вечерята подари на врага си", лесно би се получила и желаната редукция на килограми, която не бива да е повече от 5-10% от настоящото ви телесно тегло, и то за сметка на мастна маса.Подходящи закуски са овесени ядки с нискомаслено кисело или прясно мляко, зеленчуков сандвич с ръжен или пълнозърнест хляб, нискомаслен млечен продукт, комбиниран с плод или зеленчук. Добре е да започвате обедите и вечерите с големи порции зеленчуци - като салати или термично обработени - варени, печени, задушени, на скара, зеленчукови супи и след това да хапнете по-малко количество от основното ястие - било белтъчна храна (месо, риба, яйца, мляко и млечни изделия или бобови храни) или въглехидратна (хляб и тестени изделия, паста, спагети, макарони, ориз, картофи, царевица). Добре е вечерята да е ранна - пресни салати, комбинирани със зеленчукови ястия, които да се овкусяват с кисело мляко или млечен продукт.

Желателно е да се консумират минимум 400 грама пресни плодове и зеленчуци всеки ден, по възможност разнообразно оцветени, което осигурява достатъчно витамин С и рутаскорбин, биологично активни субстанции като биофлавоноидите, които имат отношение към укрепване на съдовите стени. Подходящи са и хранителни добавки, съдържащи витамин С, рутаскорбин, биофлавоноиди от гроздови семки или цитруси, екстракт от кестен и други, проявяващи венотоничен ефект.

Разбира се, добре е да се придържате към общите изисквания за достатъчно течности (1,5-2 литра за деня), ограничаване на консумацията на мазнини и концентрирани, прости захари, сол и солени, консервирани, рафинирани, преработени храни.

Д-р Митко Ригов

Бояна, към посочения от вас здравен проблем трябва да се подходи комплексно. По принцип разширените вътрешни вени могат да бъдат предпоставка за възникване на тромбози. Те са сериозен здравен риск. На първо място аз бих ви посъветвал да уточните своето състояние, като се обърнете към съдов хирург и се направят необходимите изследвания, включително доплер. Междувременно променете хранителния си режим. Той има важна роля в профилактиката на тромбозите и сърдечносъдовите заболявания. Тромбозите са прояват и като следствие на синдрома на инсулинова резистентност, по-известен като метаболитен синдром. В тази връзка е желателно отново да проконтролирате здравословното си състояние!

Вашият личен лекар правилно ви е насочил към редукция на теглото, защото излишните мазнини имат неблагоприятно влияние върху метаболитния и хормонален статус и върху сърдечносъдовата система, провокират производството на неспецифичните фактори на възпалението и др. нежелани ефекти. Освен наднорменото тегло, запекът и напълняването през периода на бременост също натоварват допълнително долните крайници и предразполагат към разширени вени.

Недостигът на витамин С и биофлавоноиди (в частност рутин) в храненето отслабва колагеновата структура на съдовете и създава условия за разширени вени на долните крайници. Често този проблем се предава и по наследство. Заради всичко това е важно да се стремите към:

Хранене, което в дългосрочен план ще спомогне за:

- нормализиране и след това поддържане на нормално тегло и мазнини

- оптимално алкално-киселинно равновесие и водно-солеви баланс

- контрол върху инсулиновата резистентност и хиперинсинемията, ако е налице такава

- оптимална мастна и обща обмяна

- добра реология на кръвта - ниво на тромбоцити, оптимална съсирваемост, гъстота и респективно профилактика на образуването на неспецифични фактори на възпалението

- добра чернодробна, бъбречна и сърдечносъдова функция.

Двигателна активност - ходене, ползване на велоергометър, колело, кростренажор и др. подходящи уреди. Двигателната активност следва да бъде насочена към подобряване на циркулацията и съдовия тонус в долната част на тялото. Движенията в тези случаи следва да бъдат умерени, не с голяма интензивност!

Ползване на еластични чорапи и други средства за подобряване на тонуса. Задължително без тесни дрехи!

Режима на почивка, като след по-дълго прекарване права или седнала осигурявате 1-2 пъти минути вдигане на краката на нивото на сърдечната област за 15-20 минути.

След индивидуална лекарска консултация - ползване на медикаменти: лекарства, кремове, хомеопатични и билкови средства, билки и т.н..

Искам да обърна внимание, че съм имал случаи в своята практика, когато неправилното използване на "народни средства" е отключвало тежки тромбози на долни крайници.

По отношение на редукцията на теглото, трудно може да се прецени дистанционно какви параметри трябва да се достигнат и за колко време. Предоставената информация - тегло и ръст, при липса на данни за състава на тялото и за метаболитния статус е недостатъчна.

Препоръчвам ви планираната редукция на теглото да се реализира с дългосрочно балансирано хранене, в което задължително да се включат храни, които са необходими и полезни за съдовата система:

източници на есенциални мастни киселини - риба, сурови растителни мазнини, умерено сурови ядки и семена

витамин С - достатъчно плодове и зеленчуци

витамин Е - растителни масла, ядки и семена , умерено пълнозърнести

биофлавоноиди и по-точно рутин - боровинки, череши, къпини

калций - риба, тъмнозелени зеленчуци, умерено сусам и лешници, нискомаслено кисело мляко и извара, умерено нискомаслени сирена

бромелаин - умерено ананас, джинджифил, умерено лук

сложни въглехидрати, включително повече фибри

чесън

В същото време се ограничават: простите въглехидрати - захар, бяло брашно, нишесте, бял ориз, царевичен сироп; наситените мазнини от животински произход - високомаслени млека, млечни продукти, колбаси с повече мазнини, тлъсти меса и птици, сметана, майонеза и др.; хидрогенираните мазнини и маргаринът - източник на трансизомери на мастните киселини; солта - ползвайте хималайска, морска или лека сол; пържените и панирани храни; рафинираните храни - снаксове например; газираните безалкохолни; алкохолът, включително бира и вино; кафето и черният чай. В началото е добре да ги изключите съвсем от храненето си.

Задължително се хранете по-често - 4-5 пъти на ден с умерено количество храна, включваща: риба и морски продукти - 3-4 пъти седмично; нетлъсти видове месо и птици без кожата 2-3 пъти седмично; кисело мляко 3-4 пъти седмично и по-рядко прясно нискомаслено; извара и кремсирена 3-4 пъти седмично; сирена нискомаслени БЕЗ ДОБАВКА НА ПАЛМОВО МАСЛО - 2-3 пъти седмично; по 300 г плодове до 4-5 пъти седмично; зеленчуци почти без ограничение - до 0,8-1 кг дневно, като се избягват картофите при по-високо телесно тегло; всеки ден повече чесън, зелен и жълт лук съобразно поносимостта и предпочитанията; овесени трици 2-3 с.л. или смляно ленено семе 3-4 пъти седмично; сурови ядки - бадеми, лешници, орехи, бразилски орех 3-4 пъти седмично 25-30 г; сурови тиквени и слънчогледови семена - 30-40 г 3-4 пъти седмично; листни подправки - магданоз, копър, джоджен, босилек, розмарин и девесил; растителни масла - зехтин, ленено масло, олио от гроздови семки и др. всекидневно - 2 с.л., като при готвене се влагат в последния момент; обезсолени маслини 7-8 бр. 3-4 пъти седмично.

При необходимост може да консумирате по-рядко - 1-2 пъти седмично, основно през деня, по избор една от следните храни: варива - боб, грах до обяд; хляб пълнозърнест или без брашно 1-2 пъти седмично до обяд; 1 път седмично кафяв ориз с повече зеленчуци.

Храната приготвяйте с печене, варене и задушаване. Последното хранене - поне 3 часа преди сън. Задължително два вегетариански дни в седмицата.

Приемайте достатъчно вода, билков и зелен чай, фрешове от зеленчуци - общо за деня 2-2,2 л. И по-умерено фрешове от плодове. Успех!

Д-р Георги Гайдурков
Д-р Георги Гайдурков
Гл. асистент д-р Мария Николова
Гл. асистент д-р Мария Николова
Д-р Митко Ригов
Д-р Митко Ригов