РОЗА БУЗКОВА 

Сърцебиене, замайване, слабост, сънливост, потни длани, афти и обриви... Е, може и да сте прекалили с канелата.

За полезните й качества се пише много, но народът си го е казал - прекален светец и богу не е драг. Така че, ако решите да лекувате едно от поне десетте заболявания, за които се използва - повишени холестерол и кръвна захар, метеоризъм, менструални болки, гадене, диария, глисти, лош дъх, гъбички, киселини и др., не бива да прекалявате с количеството. Препоръчителната доза е 1/2 чаена лъжичка дневно.

Преди да преминем към опасните странични ефекти, да не пропуснем да подчертаем още няколко предимства на ароматната подправка. Поради сгряващите си и антимикробни свойства тя пази от такива напасти като кариес, грип и дори ухапвания от комари. Помага при студени крайници. А ако сте на път да се разболеете, един чай с канела ще ви сгрее и ще дезинфекцира гърлото. На всичкото отгоре, макар да подобрява апетита,
от нея се отслабва!

Стимулира инсулиновите рецептори, те реагират по-добре на инсулина и така балансира кръвната захар. По този начин напрежението върху панкреаса намалява, метаболизмът се подобрява и възпаленията се ограничават. В същото време ароматът й подобрява паметта и концентрацията. Може би ще ви се стори прекалено, ако добавим и още няколко оплаквания, които се церят с канела - еректилна дисфункция, херния, нощно напикаване, високо кръвно налягане, крампи и рак. Тя е естествен антибиотик и има бактерицидно действие. По тази причина се употребява при консервиране на меса и др.
Канелата ненапразно е сред 50-те основни лековити растения в китайската медицина. В Древен Египет я използвали като съставка в сместа за балсамиране на мумиите.

Щом веднъж се е убедил в полезните й качества, човек трудно се удържа да не предозира. Да видим кои нейни съставки могат да нанесат вреда на организма.
Познатите ни навити рулца канела са остърганата и изсушена кора на вид дърво. В най-основни линии разновидностите й са две - оригиналната цейлонска канела и касия - китайската по-лоша сестра на канелата. Касията мирише по-силно, по-сладка е и е по-груба на вид. Почти всичката канела в България е от по-долнопробния вид. Благородната й разновидност, която всъщност е истинската канела, идва предимно от Шри Ланка и Индонезия. Мирисът й е по-фин. Ще я разпознаете по това, че “пръчиците” от нейната кора са по-жълтеникави и по-нежни, изглеждат сякаш шуплести. В истинската канела едно от увреждащите вещества е в много по-малко количество. Става дума за кумарина. Макар да се съдържа и в кайсиите, ягодите, лавандулата и черешите, това не го прави по-безопасен. Кумарините са агенти за изтъняване на кръвта, които се намират в различни растения. Използват се в парфюмерията и козметиката и имат ред полезни въздействия, но в големи дози предизвикват левкемия. Също така са токсични за черния дроб и бъбреците.

Защо в гланцовете за устни често слагат канела? Не само за аромат. От канелата те леко се подуват и добиват по-заоблен и съблазнителен вид. Това е заради цинамалдехида - още една от съставките на великата подправка. Той блокира освобождаването на възпалителни агенти по клетъчните мембрани и е едно от трите етерични масла на канелата (цинамилов ацетат и цинамилов алкохол са другите две).

Изяж една лъжица и се снимай в ютюб!

Канеленото предизвикателство се появява през 2001 г. Стотици хиляди идиоти са опитали да го преборят. Какво трябва да се направи?

Да глътнеш една супена лъжица канела на прах за по-малко от минута, да се заснемеш на видео и да го публикуваш в интернет.

Абсурд! Няма как да стане. Учени доказват, че това е абсолютно невъзможно, защото канелата за нула време пресушава лигавицата на устата. Количеството прах е много по-голямо, отколкото слюнката, която е нужна, за да може да го погълнеш.

Предизвикателството е опасно. То може да доведе до задушаване. Канелата, оваляна с недостатъчно слюнка в устата, формира нещо като гъста циментова каша. При опит за преглъщане тя може да заседне като тапа в гърлото и човек да се задуши. По-малкият дявол е, ако вдишаш канелата - това може да доведе до възпаление на белия дроб. Въпреки тези опасности гледката на човек, който се опитва да изяде лъжица канела, е едновременно ужасяваща и невероятно смешна. Може би затова американската комедиантка ГлоЗел (на снимките) е събрала над 25 млн. гледания със своя опит да се самоубие с канела. Всекидневно в туитър има близо 70 000 публикации на тема канелено предизвикателство. Правени са и групови опити - в австралийския Кралски мелбърнски технологичен институт 64-има студенти един след друг кашлят облаци канела и повръщат.

За първи път предизвикателството е заснето и публикувано в блога на Майкъл Бъфингтън с Ерик Гоодлад в ролята на първия човек, опитал да погълне цяла лъжица канела.

Пръчки канела се предлагат като дар за боговете в светилище
в Шри Ланка.
Пръчки канела се предлагат като дар за боговете в светилище в Шри Ланка.
Канелено дърво, от което са стъргали ивици кора във ферма
за подправки в Занзибар.
Канелено дърво, от което са стъргали ивици кора във ферма за подправки в Занзибар.
1. “Лъжица ли? Аз канелата с черпаци я ям.” Това е комедиантката ГлоЗел Грийн.
1. “Лъжица ли? Аз канелата с черпаци я ям.” Това е комедиантката ГлоЗел Грийн.
2. “Гледайте сега какво мога...”
Над 25 млн. са видели това видео.
2. “Гледайте сега какво мога...” Над 25 млн. са видели това видео.
3. Облак канела в цялата кухня и ожесточено кашляне около 5 мин.
3. Облак канела в цялата кухня и ожесточено кашляне около 5 мин.
4. “Олеле, гадост!” - след като плюе, жабури се и си  търка с ръка езика.
4. “Олеле, гадост!” - след като плюе, жабури се и си търка с ръка езика.