Колеги практикуват т.нар. мъжка диета - яде се само вечер, каквото искаш, но все пак не до пръсване, а през деня - единствено вода, чай и кафе. За 2 седмици са видимо отслабнали, една част спряха, защото им е достатъчно вталяването, други продължават. Аз се чудя дали да опитам - за 5-6 г. наддадох почти 20 кг и често почвам нискокалорични диети, но сваля малко и волята ме напуска, след което пак се връщам в изходно ниво. А то е 78 кг при ръст 164. Дали от еднократно ядене ще има добър ефект и възможни ли са някакви рискове за здравето?

Мери, 31 г.

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословното тегло. Можете да ги задавате на телефон 02 942 25 62 и чрез имейл [email protected]

Но, разбира се, препоръките, съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели.

И не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност. След което да изпълнява предписаните му от тях терапии и режим на живот, съобразени с конкретния случай и индивидуалното му здравословно състояние.

Д-р Людмила Емилова

Скъпа Мери, защо да се лишавате от женския си чар, след като има начин да стопите килограми и да заблестите със своя светлина и самочувствие. Можете да го постигнете и да задържите резултатите с програмата на плодове, чай и мед, която не е диета. Вероятно лутането ви сред различни неефективни режими е причина да се обезверите и да натрупате повече килограми.

Станалата популярна у нас т.нар. мъжка диета се базира на разработената от американския лекар Томас Шаркей система за хранене. В книгата си от 1969 г. “Диетата на хранещия се човек”, станала изключително популярна в САЩ, той представя метода си, базиран на редувания в храненето - няколко дни приемане на малко калории (около 900), последвано от ден, в който са разрешени до над 2000. Храните, които могат да се поемат в деня на почивка от диетата, трябва да са природосъобразни, с много зеленчуци и плодове. Често отправяната критика към този метод е, че при рязко намаляване на количеството храна организмът се “презапасява” с калории, за да компенсира недостига на енергия.

В много случаи са налице бързи резултати, които обаче при възобновяване на нормалния ритъм на хранене изчезват и килограмите се връщат по-бързо, отколкото сме ги стопили. Когато рязко се намалят приеманите дневни порции, организмът се настройва на защитен режим, през който рязко се забавя метаболизмът. Това не е полезно и неутрализира ефекта на диетата при възобновяване на обичайните хранителни навици, защото рязко започват да се трупат “резерви”.

Моята практика в последните 20 г. показва, че 4 до 6 седмици след прекратяване на лечебното гладуване и захранване, които също са свързани с прием на малки количества храна, е необходимо много бавно да се увеличават порциите за обяд и вечеря и тогава не се наблюдава ненавижданият от всички йо-йо ефект. Причината е във временното забавяне на метаболизма.

Храненето веднъж на ден може да доведе също до увеличаване на холестерола в кръвта. В изследване, публикувано през 2007 г. в Американския журнал за клинично проучване на храненето, се проследяват последиците при прием на еднократна порция за деня. При напълно здрави участници, приемащи по 1 порция на ден, се забелязали завишени стойности на холестерол и понижен кортизол (стероиден хормон, отделян от надбъбречните жлези, който регулира кръвното налягане и функциите на сърдечносъдовата система).

Изводът е, че “мъжката” диета в краткосрочен план може да доведе до сваляне на няколко килограма, но дългосрочно е нездравословна и може да предизвика точно обратния ефект - напълняване и поражения върху здравето.

Моят личен опит с над 40 хиляди пациенти показва, че тези от тях, които постъпват с най-високо наднормено тегло, са се хранили веднъж на ден, обикновено късно вечер. По цял ден са били на кафета и цигари, а вечерта, гладни като вълци, са поглъщали едновременно големи количества неправилно комбинирана храна - най-често месо, млечни продукти, бял хляб, картофи и накрая за десерт нещо “сладичко”. Този начин на хранене е свързан с прекомерния стрес през деня, който вечерта потискаме освен с многото храна и с доста алкохол. След това пиршество сънят е неспокоен и пълен с кошмари, а на сутринта се събуждаме по-изморени, отколкото сме си легнали. За всички е ясно какво се случва, ако с години се храним по този начин.

Затова съветът ми към вас е да направите програмата с плодове, чай и мед, с която гарантирано ще свалите доста килограми, голяма част от които ще са мазнини. Разбира се, при всеки човек приложението е строго индивидуално и трябва да се планира и провежда от опитен лекар. След това препоръчвам да се храните природосъобразно, като до обед приемате само плодове или фреш от тях, чай и вода. Обедите и вечерите да са от постни ястия, придружени от голяма салата от сурови зеленчуци, подправена само с лимон и зехтин. Ако комбинирате това полезно хранене с повече движение на открито, танци и любим спорт, ще се радвате на увеличено мъжко внимание без диета.

Д-р Георги Гайдурков

Вие можете да свалите килограми, редуцирайки който и да е компонент от вашето хранене. Независимо дали това ще е намаляване на кратността на приемите, на калориите на порциите или на асортиментното разнообразие - това ще се отрази на телесната маса.

Нееднакъв обаче може да бъде ефектът върху здравето.

Целта е не просто да се свалят някакви килограми, а да се постигне здраве, като част от това здраве е и оптималното телесно тегло.

Неприемане на храна през целия ден, последвано от еднократно хранене вечер, не е от най-препоръчваните формули. Причината е, че в този случай организмът чувства недостиг и инстинктивно се презапасява. Освен това през нощта обмяната е по-бавна и по този начин се трупат повече мазнини. Неслучайно сърдечносъдовите инциденти - инсулти, инфаркти, се случват най-често рано сутрин, след обилна и небалансирана вечеря.

Въпреки всичко това, при спазване на известни условия, вие можете успешно да проведете формулата, която сте си избрали. В аргумент на нея ще кажем, че редица доказано здрави народи в историята на човечеството са се хранили еднократно в деня, обикновено след приключване на трудовата дейност. Такива са били например спартанците. Римската войска също се е хранела еднократно за деня - вечер, при това не можем да отречем нейното здраве и факта, че е завладяла целия тогавашен свят.

В този случай първостепеният въпрос е: какво да консумираме в този еднократен вечерен прием?

Моят съвет е да включите задължително голяма порция сурова зеленчукова салата. Ползвайте по възможност по-пъстра гама от цветове - жълто, зелено, червено. Не добавяйте сол, вместо това използвайте лимон и подправки, включително по желание може да слагате и люто. Не забравяйте, че наднорменото тегло е свързано с един основен факт - завишеното съдържание в храната на сол (натриев хлорид). Тя обикновено е така наречената скрита сол - т.е. солта, добавена от търговеца в готовите продукти. Един грам натриев хлорид задържа около 1 литър вода в тялото. Затлъстяването е феномен на преосоляване. Организмът защитно разрежда солта и формира отоци. Това е механизмът на излишните килограми.

Включете успоредно или след салатата ястия от зърнени и бобови варива, както и сурови ядки. Изключете хляба! Ако желаете храни от животински произход - меса или млечни продукти, консумирайте ги разделно - комбинирани на един прием само със зеленчуци. Ако много ви липсва солта - допустима е само щипка калиева сол - 66% калий.

След изтичане на двуседмичен период, е препоръчително да се придържате към балансирано и разнообразно хранене,включващо висок процент сурови растителни храни - плодове, зеленчуци, сурови ядки; зърнени и бобови варива, допълнено с умерено количество животински продукти. Избягвайте солта, технологично преработените и готовите храни.

Д-р Рени Стоянова

Хората сме различни. Всеки от нас има различен начин на живот, предпочитания и метаболизъм. Някои обичат да се хранят по 3-5 пъти на ден. Други - да ядат веднъж, два пъти на ден, но по-големи порции. Трети предпочитат да ядат три пъти на ден с една малка закуска. Има безброй начини да структурирате хранителния си режим, затова независимо колко много някой се опитва да открие топлата вода и да сътвори общовалидна диета, това е невъзможно.

Много хора споделят положителни отзиви за цикличното хранене (хранене на интервали) и съм сигурна, че то наистина работи за тях, но според мен не е добър избор, особено за хора с физически активен начин на живот. Този метод е разработен от Мартин Беркхан и той има наистина забележителни резултати и постижения, както със себе си, така и с последователите си. Същността на цикличното хранене е в това, че ежедневно в рамките на 16-20 часа не се храните и през останалите 4-8 часа имате т.нар. прозорец, когато можете да направите 2-3 стабилни хранения. Вариантът, който вие споделяте, като “мъжка диета”, е още наричаната воинска диета, създадена от Ори Хофмеклер. Същността на метода в този случай е, че ежедневно не се храните в продължение на 20 часа, след което имате едно солидно хранене вечер. Макар, че по време на т.нар. фастинг (гладуване), можете да консумирате малко плодове или зеленчуци и от време на време протеини под формата на протеинов шейк, яйца и т.н, но порциите наистина трябва да са доста малки. При основното ви хранене вечер авторът предлага и напътствия кое в какъв ред дасе яде - първо зеленчуците, после месото и т.н. Цикличното хранене вероятно е доста подходящо за тези, които непрекъснато използват оправданието “нямам време да ям”.

Няма значение как точно ще структурирате храненето си всеки ден. Това, което е важно, е качеството на храната. Независимо дали ще е циклично хранене, зоната, въглехидратна ротация или нещо друго, диетата ви трябва да се състои от истинска, качествена храна. Трябва да ядете достатъчно протеини, мазнини и въглехидрати в умерени количества (идващи основно от плодове и зеленчуци). Не забравяйте, че преди всичко стремежът трябва да е здравословният начин на живот. Това, че няма да се храните 16 или 24 часа, не е зелена светлина да се тъпчете с пица, пържени картофи и торта през останалото време. Основните грешки, които се допускат, е, че след продължителен фастинг, много често хората прекаляват с количеството на храната и се тъпчат като за последно.

Предимства на фастинга:

1) Инсулинът се поддържа на минимум през периода на фастинга, което води до това тялото да използва мазнините, като основен източник на енергия.

2) инсулиновата чувствителност се повишава. Това на практика означава, че когато се храните, панкреасът работи по-малко, за да извърши същия обем работа, като преди.

3) Панкреасът си почива по време на фастинга. Това е голям плюс за хората, които имат диабет!

4) Повишават се нивата на хормона на растежа, а това помага за изграждането на мускулите и възстановяването на тялото.

5) Давате почивка на храносмилателната си система. Ако ядете както обикновено, в голяма част от времето храносмилателната система и другите органи непрекъснато извършват работа, за да преработват консумираната храна. Когато използвате методите на фастинга, вие давате почивка на тези органи и тогава не цялата енергия на тялото отива за храносмилане. Тогава имунната система се активира и енергията, която се спестява, може да бъде пренасочена за възстановителните процеси в организма и пречистването от токсини!

Негативи:

1) Цикличното хранене може да ви накара още повече да се фокусират върху храната, тъй като през периода на гладуване единствената ви мисъл е следващото хранене.

2) Чувството на тежест след по-обилно хранене. Някои хора се чувстват зле, когато консумират по-големи порции, и фастингът определено не им се отразява добре от тази гледна точка!

3) Намалява се консумирането на зеленчуци,тъй като трябва да се ядат по-големи количества храна, но по-високо калорични, защото, ако се наядете със салата и не оставите място за протеини и мазнини, скоро ще огладнеете. Затова тези, които не могат да ядат по-големи порции, се концентрират върху това да ядат пържоли, яйца и т.н. и ограничават зеленчуците!

Не ви съветвам да използвате цикличното хранене. То може да бъде издържано само в краткосрочен план и това ще навреди повече, отколкото ще помогне. След това ще се завъртите в омагьосан кръг на преяждане, ядене на вредни храни и йо-йо диети. Затова, ако диетата, която мислите да следвате, не е диетата, която бихте могли да си представите да спазвате цял живот, това значи, че тази диета не е за вас! Здравословното хранене трябва да е начин на живот. Трябва да не е мъчително и да не ви кара да се чувствате лишени. Няма значение как ще разпределите храненията си през деня, а качеството на храната. Диетата ви трябва да подобрява здравето ви, трябва да бъде приложима в дългосрочен аспект и трябва да подхожда на начина ви на живот!