Белтъкът на яйцето може да понижи кръвното налягане толкова, колкото и някои от масовите лекарства за начална хипертония. Този нов аргумент за славата му на суперхрана се прибавя от резултати на проучване върху пептидите - молекули от аминокиселини, в яйцето. Изводът е подкрепен с лабораторни доказателства на молекулярни биолози от Дзилинския университет в Китай и колегите им от университета в Клемсън, САЩ. Екипът докладва откритието си на последната конференция на Американското химическо общество в Ню Орлианс.

Това е поредното проучване, което накланя везните към ползите от яйцето - години наред подлагано на всевъзможни атаки и обвинявано за сърдечносъдовите проблеми. Лошата слава накара най-загрижените за здравето си хора тотално да заменят целите яйца с белтък заради страха от холестерола в жълтъка. Но напоследък учените все по-често изтъкват ползите и разсейват съмненията в съвършената по своя състав храна.
Веществото RVPSL в белтъка на яйцето показа способност да блокира ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE), вещество, произведено в организма, което повишава кръвното налягане, убеден е д-р Дзипенг Ю, ръководител на проекта. "Нашите изследвания показват, че може да има още една причина да гледаме на яйцето като на незаменима храна. Пептид, който е градивен елемент на белтъчините, намалява кръвното налягане не по- малко от ниска доза от популярни лекарства", твърди в съобщение за медиите д-р Ю. Като голям плюс учените отчитат факта, че такава терапия
не е свързана със съпътстващи или токсични ефекти, каквито по принцип медикаментите биха могли да имат.

Резултатите потвърждават и дори надминават предишните заключения по тази тема на екипа от китайски и американски учени. Данните са достатъчно обещаващи, за да продължим с по-нататъшни проучвания на ефектите на белтъците върху сърдечносъдовата система и човешкото здраве изобщо, убедени са молекулярните биолози. Изследването е направено с версия на пептид, загряван до около 93 градуса - температура малко под традиционната за приготвянето на яйца. Но д-р Ю цитира съобщения от други изследвания, че бялата част на яйцето може да запази своите благоприятни ефекти и след по-силна термична обработка. Има данни, че дори пържени при високи температури, белтъците не губят полезните вещества с ефект върху кръвното налягане.

Екипът обаче отправя специално предупреждение, че на този етап яйченият белтък или пептидите като хранителна добавка може да се използват само за допълнение на медикаментозното лечение при високо кръвно налягане. При това след консултация с лекар. Едва тогава по негова преценка хората може да правят каквито и да било промени в препоръчания от медицинско лице режим и лекарствени схеми.
На следваща фаза е възможно пептидите в белтъка на яйцата да се превърнат в суровина за производството на хапчета за хипертония, обнадеждени са учените. Подобна разработка оповести преди време и канадски екип, над темата работят и немски лекари.

Докато стигнат до формула за лекарства, със сигурност без риск можем да се възползваме от здравните предимства на яйцето като храна - вкусна и достъпна. А стесняването на кръвоносните съдове, инфарктите и инсултите? Убеждението, че жълтъкът вдига холестерола в кръвта, се бетонира трайно в съзнанието, защото хората чуват само първата част на предупреждението. В действителност жълтъкът е много полезен и ограничения се налагат само при няколко диагнози. За всички останали хора са незаменима храна. За да се избегнат дори минимални рискове от употребата им, трябва преди всичко да са в срок на годност и термичната обработка да гарантира убиването на салмонелите - бактерии, които водят до заболяване с тежко разстройство. За целта лекарите препоръчват да врят поне 10 минути, а при другите кулинарни техники - до пълно втвърдяване на всички части на яйцето.