"Тази зима дълго боледувах. Наложи ми се да направя 2 или 3 курса с антибиотик. Как да възстановя организма си от тяхното въздействие?", пита Красимира Димитрова от Пловдив

Д-р Иван Витков

Известно е, че приемът на антибиотици невинаги остава без последици за организма. От една страна антибиотиците са полезни - помагат на организма по-бързо да се справи със заболяването. Но и вредите не са малко. В някои случаи приемът им е доста проблемен. Има обаче начини да намалим вредното им влияние за организма.

Широко разпространено е мнението, че заради приема на антибиотици възниква дисбактериоза и нарушаване на микрофлората в организма. Ето защо е много важно заедно с лекарствата да се приемат биопрепарати, които да възстановят микрофлората.Това съвсем не е така. Средният курс на прием на антибиотици е 5-7 дни. Той не може да нанесе съществени поражения на организма, които да изискват допълнителни мерки. Нещо повече, едновременното приемане на антибиотици и биопрепарати е безсмислено. Антибиотиците, особено широкоспектърните, освен болестотворните микроорганизми унищожават и полезните бактерии, които се съдържат в биопрепаратите. При навременно започване на лечението, правилен избор на антибиотик и курс на прием, не е нужно да се вземат мерки за възстановяване на организма. Задължително е обаче да се спазват принципите на пълноценно хранене: млечните и растителните продукти могат да осигурят полезната микрофлора.

В храната ви трябва да присъства:

Млечно-кисели продукти с живи бактерии: кисело мляко, йогурт и др.

Плодове и зеленчуци, които са богати на пектин и фибри.

Белтъци - градивен елемент на имунната система.

Вместо хляб, за да се възстановите по-бързо след антибиотици, се препоръчва да ядете пълнозърнести изделия.

Добре известни са свойствата на лука и чесъна при борбата с инфекциите. Те оказват благотворно влияние и за възстановяването на отслабналия имунитет. Същото въздействие имат и ябълките, и грейпфрутът.

Минералната вода е полезна за нормализиране на стомаха.

Трябва да се въздържате от:

захар, за да не подхранвате условно-патогенната микрофлора;

алергени и препарати, които биха дразнили стомашната стена;

алкохол;

груби, дразнещи храни;

мазни и пържени храни;

Освен това трябва да спазвате правилата за прием на антибиотици. Строго трябва да следвате лекарските предписания и особеностите за прием на препаратите - преди или след хранене, как и с какво трябва да ги пиете.