Доц. Хилда Кадиян, специалист по вътрешни болести и гастроентерология. Тя отговаря на въпроса на Младенова от София.

През 1885 г. Теодор Ешерих установява в изпражненията на новородени с диария бактерии, които днес носят неговото име. Ешерихия коли (Escherichia coli = E. coli), широко известни още като колибацили, са част от голямото семейство на чревните бактерии, които са нормални обитатели в дебелото черво на хора и топлокръвни, предимно на преживните животни. Бактериите чрез изпражненията попадат в почвата и канализационната система. Наличието на колибактерии в питейната вода е маркер за фекално замърсяване на водата.

Съществуват много видове безвредни колибактерии. Други видове (например 0111, 026, 0157 ) причиняват болести - остър гастроентероколит, инфекции в пикочните пътища (цистит, пиелонефрит), менингит, пневмония и др. Колибактериите от вида (щама) 0157 произвеждат и отделят токсин, който може да бъде причина за тежка кървава диария с повръщане, висока температура, обезводняване и блокиране на бъбречната функция.

Податливи на заболяване са деца, възрастни и хора с намален имунитет. Независимо от това колиинфекции може да се проявят при съответни условия при всички. Колибактериите са между най-честите причинители на “диарията на пътуващите”. Не без основане в някои страни заболяването се нарича “болест на хамбургерите”.

Заразяването става чрез консумация на фекално замърсена храна и питейна вода. Проявите започват след 3-4 дни, но този период може да се колебае от 1 до 10 дни. Първите симптоми са от стомашно-чревния тракт, най-често колики и диария, но може да се развие тежък водносолев дисбаланс, сепсис и да се наложи болнично лечение.

Колиинфекцията е самоограничаваща се инфекция. По време на проявите обаче голямо значение има поддържането на водносолевия баланс чрез достатъчен прием на течности - пиене на чиста вода, леко подсладени билкови чайове, при възможност и необходимост - оводняване чрез пиене на физиологичен разтвор или рехидратиращи течности. Към антибиотично лечение се прибягва, когато проявите продължават и се засилват. Важно е да се знае, че инфекцията стихва, но бактериите се запазват и при подходящи условия отново могат да се проявят.

Профилактиката е водеща. Голямо значение има личната хигиена, измиване на ръцете след ползване на тоалетна, да не се консумират замърсени, неизмити храни, непастъоризирано мляко, недостатъчно термично обработено месо и риба. Опасно е плуването в замърсени водни басейни. В райони с лоша канализация питейната вода трябва да се преварява.

Пътуващите в райони със съмнителна хигиена трябва да избягват консумиране на храна, приготвена по улиците, сладолед, малотрайни колбаси, риба и морски деликатеси. Не трябва да се ползва лед за разхлаждане на напитките, да се предпочитат бутилирана или преварена вода, да се измиват зъбите.