Дъвченето изглежда просто, но всъщност е доста сложен процес, в който участват мускулите на челюстите и лицево-черепните кости. Налягането, което се получава, е доста високо. То се предава по ушите, дори и по мускулните групи на шията. Болката, която понякога усещаме, докато дъвчем, може да се дължи на много причини. Някои от тях отминават бързо, други са сериозни и водят след себе си тежки последици, ако не се лекуват навреме. Ето някои от най-важните:

Възпаление на темпоралната артерия

При него става дума за автоимунно възпаление в стената на една от най-важните артерии. Състоянието върви с болка при дъвчене, свръхчувствителност на кожата по темето, главоболие, особено в слепоочията, пристъпи на интензивна, пронизваща болка в очите. Обикновено диагнозата може да се постави само по клиничното описание. Важно е да се обърне внимание своевременно, защото непосредственият риск е от ослепяване. Лечението е със стероиди.

Изкълчване на челюстните стави

Ставите, които придържат долната челюст към черепа ни, могат да се травмират и възпалят при продължително дъвчене, при удари, при широко отваряне на устата, за да поемем огромна хапка, или дори при прозяване. Понякога лечението изисква обездвижване. Може да се наложи намеса на лицево-челюстен хирург. Най-предразположени към такива проблеми са хората със заболявания на съединителната тъкан, както и любителите на дъвките.

Проблеми със зъбите

Зъбоболът може да се появи спонтанно, но най-често е свързан с предъвкване. Болката е стрелкаща. В някои случаи засяга един, а в други - повече зъби или цялата челюст. Особено внимание трябва да се обръща тогава, когато след интензивен зъбобол изведнъж болката изчезне. Това може да означава задълбочаване на проблема - пулпитът се е превърнал в гангрена, а възпалението е унищожило нервите. Лечението не трябва да се отлага, за да не загубим зъба си или инфекцията да се разпространи към главата.

Рани в устната кухина

Те могат да се появяват по най-различни причини. Едни са в резултат на херпесни вируси, други вследствие на инфекции от гъбички или бактерии. Има и механични травми при прехапване. Такъв тип рани зарастват трудно и дъвченето ги влошава. Решението е промивки на устната кухина с дезинфектанти, антибиотици или други лекарства в зависимост от причинителя на инфекцията.

Твърда храна

Трудната за сдъвкване храна, както и бързото, припряно хранене създават условия за травми на езика, лигавицата в устата, венците, съзъбието, както и ставите на челюстта. Ако това ви се случва често, избягвайте твърдите и сухи храни.

Възпаления на слюнчените жлези

Болка при дъвчене може да се появи при заболявания на слюнчените жлези, които са разположени около челюстните стави. Те могат да бъдат засегнати при инфекциозни болести като заушка или да се запушват механично при образуване на камъни в тях. Лицето е подуто около ушите или под долната челюст. Може да боли и при най-лек допир. При болка, оток и висока температура трябва спешно да потърсите лекар.

Проблеми с ушите

По сходен начин стоят нещата и при отита, независимо дали е външен, или на средното ухо. При предъвкване болката в ушите се увеличава. Някои дори могат да чуват характерно "прищракване". С отшумяване на инфекцията изчезва и болката. Лечението и диагнозата се правят от оториноларинголог.