- Проф. Кантарджиев, новият коронавирус, който уби вече десетки хора, включително в Европа, заплаха ли е за България?
- Той не е съвсем нов. Около една трета от инфекциите на горните дихателни пътища, свързани с възпаление на гърло, кашляне, кихане, бронхит, са причинени от коронавирус. Но през няколко години се получава мутация, нещо в него се променя, както беше преди известно време с вирус с голяма смъртност, пренесен от Китай в Канада. Тогава направихме важни изводи. Основният беше, че мерките, които вземаме за запазване на здравето на медицинския персонал, не са достатъчни - голяма част от починалите бяха от тази група. Преди няколко месеца в Близкия изток беше доказана нова мутация на вируса и той получи името на региона, в който се появи.

Оказа се много смъртоносен -
около 75 процента
от болните починаха,
останалите изкараха
болестта с
тежки пневмонии
и дихателна недостатъчност. Заразени пациенти стигнаха до Великобритания, до Франция. Това ангажира вниманието на европейския и на националните центрове за заразни болести и в момента имаме всички методи за неговата идентификация. Но трябва да се знае, че протича изключително тежко, изисква задължително болнично лечение и често се налага включване на командно дишане.

Когато говорим, че имаме готовност за някаква диагностика обаче, се появява голям обществен интерес и всеки, който кашля например, започва да си мисли, че е заразен. И се отприщва една ненужна паника. Засега липсват данни у нас да има болни. Възможността за внос е само при хора, пътували в чужбина. Ако вирусът стане проблем, това ще е през есента и зимата, едновременно със сезонната грипна обстановка.


- Предупрежденията на СЗО за възможна пандемия обаче стряскат дори непукистите.
- Отдавна няма пандемия, а толкова хора получават големи заплати, за да я контролират евентуално. Началниците им казват: "От 20 години плашите, а няма и няма!". Затова - и слава Богу, че не се оказа реална!, беше преувеличена опасността от новите грипни вируси, които съдържат част от генома на птичи и свински. Грипът е много сложна инфекция и за ранното му разпознаване като епидемия работят близо 200 души. Контролират се няколко хиляди лекарски практики и всеки ден от тях се вземат данни за заболеваемостта. Така в рамките на дни до седмица можем да разберем кой окръг е заплашен и коя част от населението. И тогава се затварят училища, разделят се пациентите в болницата на болни от грип и от други заболявания... Това е начинът да се овладява положението.

Иначе
при ранните прогнози
се разчита на късата
памет на обществото Миналата година "най-големи" авторитети говореха за щама "Виктория" и за страшните епидемии, които ще причини. И как българският народ ще измре. А се оказа коренно различно, но за това никой и дума не обели. Над 90% от грипните инфекции бяха причинени от вируси от тип В, който няма нищо общо с "Виктория". Щамът, който циркулираше, слава Богу, присъстваше във ваксината, но реалната ситуация беше много по-различна от прогнозираната. И най-широко използваният и достъпен противовирусен препарат просто не действаше. Защото той по дефиниция няма капацитет срещу грип В. Инфекциите са сложно нещо, те искат много наука и по-малко говорене. А става така, че "интересните" приказки идват от хора, които не са виждали пациент, но са попрочели едно-друго, написано на Запад.

Например тази година данните от Австралия, страна с развита медицина и опит в грипа, показват, че много голям
ефект за ограничаване
на грипната епидемия
са имали хигиенните
мокри кърпички
със спирт. Оказали са се надеждно средство срещу разпространението на вируса в обществото.

- Лекарите у нас напоследък се придържат към успокоителен тон за всички заразни болести, това добре ли е?
- Ами ние си имаме приказката за лъжливото овчарче. След като години наред плашехме народа с какви ли не зарази - свински, птичи, мутирали, с геном от животински вируси, и тези прогнози се оказваха преувеличени, сега, и да искаме, не можем да привлечем вниманието върху евентуален риск. Хората са вече много мнителни към подобни послания. Специално
за грипа лошото е,
че вече 2 поредни
години нямаше
голяма епидемия, реално само се поувеличи заболеваемостта.

- Защо да е лошо?
- Много деца и млади хора остават без имунитет. Когато не са били в контакт с грипните вируси, те са значително по-податливи през следващите години. Но това не е повод за паника, а да се мисли повече за здравето.

- Дайте съвет.
- Какво става, когато застудее. Стоим повече в затворени помещения и си обменяме вируси. Освен това намаляват слънчевите часове и в организма не се синтезира достатъчно витамин D, а щом той отсъства, не се произвеждат адекватно антитела, които да се борят с инфекциите на горните дихателни пътища и грипа. Затова е хубаво още през ноември да започнем курс за доставка на витамина - с капките, които се дават на бебета, или с подходящ начин на хранене - повече риба, или с прием на рибено масло. У нас грипът има две вълни - през ноември или декември и след това през януари или февруари.

Аз съм убеден, че в разгара на зимата
причината за втория
пик на грипа
е авитаминозата,
която пречи на организма да се справи с вируса.

- Кои са най-опасните инфекции за България?
- Заплахата е от болести, за които няма лечение. Тогава единственият начин е да се взема кръв от тези, които оживяват, да се прави гама-глобулин и с него да се лекуват следващите болни.

- Това постижимо ли е у нас?
- Да, но трябва да се поддържат мощности, които да позволяват производството. Преди 40 години България построи най-големия завод за гама-глобулин в Индия, защото сме били напреднали в тази стратегическа технология. В нашата страна се произвеждаше гама-глобулин и кръвни продукти за лечение и извън епидемични ситуации. С тях се лекуват и много други тежки болести. А сега тази дейност у нас е сведена до минимум заради недалновидни политически решения. А вероятно много хора, наредени по прекупваческата верига, са и доволни.

- Изненада ли е бумът на лайшманиоза - опасната болест, пренасяна при ухапване на папатаци, в Петрич?
- Тя не е непозната болест. Имаме опит в диагностика на лайшманиите, през последните години има епизодични случаи, и при съмнителни симптоми можем безспорно да кажем дали това е заболяването, или не. Но е важно да се обърне повече внимание на болестите на животните, които чрез насекомите се пренасят на човека. От една страна, да се ограничат популациите на насекомите, от друга - да се следи заболеваемостта сред животните.
Последните случаи
на местна малария
бяха пак от
Петричкия регион

- Тя не се ли води отдавна ликвидирана на наша територия?
- През 1995 г. емигранти, които са чакали в Петричко, за да преминат в Гърция, се оказват болни от малария. Чрез ухапвания от маларийни комари, които отдавна се срещат и у нас, болестта се предава на местни хора. И 30 г. след като сме ликвидирали инфекцията, тя се връща. Заболяха 15-ина българи тогава. Много от заразите, смятани за изкоренени, се завръщат. Сред инфекционистите има израз "Силна държава, силен контрол над заразите, слаба държава - слаб контрол". А в момента държавата, меко казано, не е от най-силните.

- Освен от заобикалящите ни инфекции хората се боят и от вътреболничните. Те поне под контрол ли са?
- За мен това е проблем номер едно. Успешните болници в Америка и на Запад са до една големи болници, защото, за да бъде една болница рентабилна, тя трябва да е с над 1000 легла. Това задължително изисква и много добри лаборатория, патоанатомия и рентгенова диагностика, обезпечени със съсредоточаването на съответната апаратура. Ние през последните години оставихме с по 300 легла бившите окръжни болници, които преди бяха с по около 1500. При 300 легла какъв контрол на инфекциите. Да се нароят стотици болнички със 100-200 легла, е много изгодно за частния бизнес. Кой не иска да има договор с касата за надплатени клинични пътеки по диагнози, които са проблем за като цяло сравнително здрави, млади и платежоспособни хора?!

А останалите клинични пътеки, за тежките болести, са недофинансирани и свърхнедофинансирани. Точно свръхподценените са за лечението на масовите заболявания на старите и бедните и те се поемат от държавните болници. Това говори за трупани от години проблеми в системата, която в един момент няма да издържи. Какво, ако не абсолютно административно безумие, е решението ветеринарите да контролират заведенията за хранене. Ами те повечето инфекции, които са заплаха там, не са животински заболявания.

Хепатит А, с чието разпространение у нас втрещяваме Европа, не е ветеринарна инфекция. Ветеринарят е учил как да хигиенизира обора, а не как да се гарантира, че няма да се заразим от хепатит например. Дизентерията също не е от компетентността им, те не знаят какво е. Затова се говори само за стафилококи, които правят инфекции.

И като любознателно ме попитат от Министерството на здравеопазването защо все стафилококи се откриват, им казвам: Ами защото
стафилококите
са в I глава в
учебника по
микробиология,
като стигнат следващите, ще има и по-голямо разнообразие от причинители=

- Остава да се пазим поне вкъщи да не внасяме зарази?
- И там имаме пропуски, въпреки че всички си мислим, че сме големи чистници. Но колко често си мием ръцете със сапун достатъчно продължително, за да се освободим от вирусите и микробите, които неизбежно си обменяме чрез дръжките на вратите, в градския транспорт, в местата за развлечение и почивка? Или ужасният навик да си стоим вкъщи с обувките, с които ходим по улицата.

Жалко за изчезването
на привичката от
по-бедните и кални
години да се
събуваме в домовете Който иска да се пази от хепатит и дизентерия, да се върне към хубавия навик.

- Представям си какво ще си кажат гостите, ако на влизане ги погледнеш в краката.
- Е, да, много хора смятат, че е лош вкус, а нямат възпитанието поне да си изтрият обувките на влизане. А у нас улиците и тоалетните, през които сме минали, не може да се сравняват с тези в държавите с реален контрол над инфекциите. За България разчитаме на факта, че стигнахме дотам вече да не си ходим на гости.