Крал Чарлз III и снахата му са част от смелите хора, които допринасят за нова посока в борбата с онкологичните заболявания

За много хора решението на британския крал Чарлз III и на снаха му Кейт да разкрият, че се лекуват от рак, може да изглежда странно, но не и за жителите на Обединеното кралство. В последното десетилетие там се наблюдава голяма промяна в начина, по който се говори и се приемат онкологичните заболявания. Страдащите от тях вече не се затварят у дома сами с болката си. Не се притесняват да говорят открито за нея и да разкриват в подробности през какво преминават.

Създадени са специални групи за взаимопомощ, които им помагат да го правят. Причината е, че

заболеваемостта от рак нараства и всеки по някакъв начин е засегнат от нея

И ако няма как да сподели тревогите си, да получи необходимата му информация и подкрепа, ще се чувства още по-обречен.

Затова редица известни личности през последните години избраха да говорят открито за диагнозата си рак. Някои го правеха с ясното съзнание, че умират, но могат да спасят други, като ги докоснат със своята история и насърчат да отидат по-рано на лекар.

“Поставихме рака в праймтайма. Много се гордея с това, което направихме”,

казваше приживе Дебора Джеймс. 40-годишната бивша учителка и майка на две деца се превърна в един от най-големите посланици на откритата борба с онкологичните заболявания в Англия.

Тя научава, че има рак на червата, когато е на 35 г. Лекарите не са оптимисти, че може да се излекува, но решава да не се предава и да опита всичко. Подлага се на експериментални лечения, чете много и се интересува от психологическите аспекти на борбата с онкологичните заболявания. Споделя както наученото, така и собствените си преживявания по въпроса в социалните медии.

Така попада като участник в подкаст на Би Би Си за болни от рак, който се води от журналистките Рейчъл Бланд и Лорън Махон. Двете също се борят с онкологични заболявания. Допадат си много и бързо се оформя

триото Рейчъл, Лорън и Дебора, което иска да наруши табутата за справяне с болестта

или както те обичат да казват: “Да се изправим срещу смъртта с хумор”. Благодарение на тяхната работа рязко се увеличават даренията към организации, подпомагащи онкологично болни и хората, които се явяват на профилактични прегледи.

През 2018 г. Рейчъл Бланд губи битката с болестта на 40-годишна възраст, но до последно контактува със своите последователи в интернет и пише книга. Същото прави и Дебора Джеймс. Когато научава, че ѝ остават само няколко месеца живот, тя решава да сподели това със своите последователи в социалните мрежи. Редовно им разказва с изумителни подробности през какво преминава, какви са били ранните признаци на болестта, които е пропуснала фатално, за да има шанс за лечение.

В резултат хиляди хора започват да следят изпражненията си и да търсят лекарски съвет, ако им се струва, че нещо не е наред в тях.

Стотици са спасени само защото са послушали какво говори Дебора Джеймс

В последните дни от живота си тя успява да събере близо 7 млн. паунда за тестване на експериментални лекарства за рак на червата и да въздейства на хиляди хора да отидат да се прегледат. За стореното получи от кралицата титлата дама, която престолонаследникът принц Уилям ѝ връчи у дома, тъй като здравословното състояние на Джеймс вече не позволяваше да стигне до двореца. Тя почина през 2022 година, но зададената от нея посока за борба с рака е толкова завладяваща, че дори британското кралско семейство не успя да ѝ устои, след като се сблъска с тежката диагноза.

Първо бившата съпруга на принц Андрю – Сара Фъргюсън, съобщи миналата година, че е оперирана от рак на гърдата, а сега и крал Чарлз III и неговата снаха Кейт - че са диагностицирани с онкологични заболявания. 75-годишният монарх го направи с писмено изявление до нацията, но 42-годишната принцеса избра по-директната форма чрез видеообръщение. Признанията на Кейт как е посрещнала диагнозата си с шок и как е трябвало известно време, за да я съобщи по подходящ начин на трите си малки деца и да ги увери, че ще бъде добре, трогнаха толкова много хора, че британското здравеопазване се сблъска с невиждано търсене на информация и на желание за профилактични прегледи за рак. След излъчване на въпросното видео в първите часове посещенията в уебсайта на NHS за симптоми на онкологични заболявания са били по едно на всеки три секунди.

“Виждаме значително покачване на броя на хората, които търсят здравна информация. А това е изключително важно, защото

за много видове рак ранното диагностициране дава по-добри възможности за лечение

и в крайна сметка влияе върху цялостния резултат и оцеляването”, коментира Иън Уокър, директор на британската здравна организация “Кенсър рисърч”. Някои английски медии нарекоха случващото се “ефектът Кейт”, който е показал колко безценна може да бъде ползата от откритото говорене за тежката диагноза.

Наскоро американската актриса Оливия Мън съобщи, че е била диагностицирана с рак на гърдата и е претърпяла четири операции през последните 10 месеца. 43-годишната звезда дори публикува снимка от болничното си легло. 28-годишната ѝ колежка София Вергара пък разкри, че води битка със злокачествено образувание на щитовидната жлеза.

Онкоболестите са в кралската фамилия от Едуард VIII

Джорж VI - дядо на Чарлз III, имал карцином на белия дроб, но лекарите криели диагнозата

Принцеса Катрин и крал Чарлз III въобще не са първите в английското кралско семейство, които са болни от рак. Карциномът на простатата на краля бе обявен през февруари, след като предния месец той премина през рутинна процедура за неговата възраст.

75-годишният монарх обяви болестта си, “за да се избегнат спекулациите”

Това е доста нетипично за кралското семейство, което още от времената на майка му Елизабет обича да пази картите си в тайна.

Според някои британски издания точно Чарлз е причината неговата снаха да обяви пред света за собственото си състояние. Медиите на острова твърдят, че двамата са обядвали заедно, след което Кейт записва трогателното си обръщение.

Миналата година за рак призна и Сара Фъргюсън. Бившата съпруга на принц Андрю съобщи, че има такъв на гърдата през юни миналата година, обясниха нейни представители.

“Херцогинята на Йорк бе диагностицирана с ранна форма на рак на гърдата, засечен при рутинна мамография. Тя бе посъветвана да си направи операция, която приключи успешно”, се казваше в съобщението.

След няколко месеца Фърги обяви, че има и рак на кожата. “Нейният дерматолог я посъветва да премахне и анализира някои бенки по времето, когато имаше реконструктивна хирургия за нейната мастектомия. Една от тях се оказа раково образувание", бе съобщението тогава. След това Фъргюсън реагира на новината в инстаграм. “Разбира се,

още една нова диагноза рак е огромен шок, но аз съм в добро състояние

и благодарна за толкова много съобщения, които ме подкрепят", написа тя.

Едуард VIII, бе крал на Великобритания само през 1936 г. Той предпочете американка пред трона, абдикира в полза на по-малкия си брат Джордж VI и запази единствено титлата си херцог на Уинзър. Според “Ройъл Сентрал”

Едуард е бил диагностициран с рак на гърлото през 1971 г. и почина през май 1972 г. в Париж

Той беше на 77 г. “Беше известно, че страдаше от рак на гърлото. Последва операция от херния в Париж през февруари. Здравето му се влоши и херцогът в последните си дни излизаше само за да разходи кучетата си”, пише “Ню Йорк Таймс”.

Братът на Едуард VIII и баща на Елизабет II - Джордж VI, управлява кралството от 1936 до 1952 г. В същото време той е страдал от рак на белия дроб, но всичко е било скрито от двореца. Джордж е бил доста страстен пушач и чак през август 2021 г. стана ясно, че левият му дроб е бил премахнат през септември 1951 г. заради “структурни аномалии”.

Според историци Джордж е имал карцином, но той не е подозирал това. “Лекарите са крили от него диагнозата”, категорично е историческо разследване от последните месеци. Джордж VI почина през февруари 1952 г. едва 56-годишен.