•  Забраната за износ се удължава с още месец
  •  Министерството очаква сигнали с точни данни за липсващите лекарства - вид, количество, аптека, ден на отказа

Инсулин в страната има достатъчно, а драмата с недостига на някои лекарства се оказва твърде преувеличена. Ако има липса на инсулин, то е заради счупената верига от производителя през търговеца на едро до аптеката. Това обявиха здравните власти във вторник, след като темата за недостига отново напрегна и пациенти, и политици.

Дни преди да изтече едномесечната забрана за инсулин, пациентски организации

сигнализираха, че липсват поне 10 вида,

сред които “Актрапид”, “Тресиба” и “Фиасп”. За да стане ясно защо не се намират в аптеките, съпредседателят на ДПС Делян Пеевски поиска прокуратурата, ДАНС и главният секретар на МВР да разследват.

Според здравните власти обаче лекарства има, а проблемите се преекспонират. Те все пак удължават забраната за износ на инсулинови медикаменти с още един месец и ще важи до края на март.

“Ние сме тук, за да представим една добра новина. Липсите и драмата с недостига на някои лекарства се оказва твърде преувеличена”, заяви вчера на нарочна пресконференция министър Христо Хинков.

Заместникът му Илко Гетов подчерта, че регулярно и системно се следят количествата, а всеки месец извършват проверка на място по аптеките.

“Отчетливо се забелязва, че

при три инсулина има нерегулярни доставки, забавяне или отказ по складовете

в близо 2/3 от всички области”, обясни проф. Гетов.

По думите му проблемът се дължи на недобрата работа на търговците на едро, защото не снабдяват безотказно всички аптеки и не поддържат достатъчни количества. Липсата на инсулин е заради счупената верига на доставките, обобщи той. И обяви, че трябва да има

санкции за търговците

За октомври миналата година е имало 12 сигнала за липса на инсулини, за януари сигналите са три, а за февруари - само два, отчете проф. Гетов.

През този месец в страната са извършени проверки в 357 аптеки, каза още зам.-министърът.

Инсулин има за 3 месеца напред, увери той.

Ще бъде сформирана междуведомствена работна група от представители на министерството, Изпълнителната агенция по лекарствата, здравната каса и ДАНС, която ще анализира проблемите в лекарствоснабдяването и ще отправя препоръки за преодоляването им.

Гетов призова гражданите да подават конкретни сигнали в здравното министерство с точно указани данни за липсващото лекарство - вид, количество, аптека, точен ден на отказа. Досега от МЗ са помогнали на всеки, който се е обърнал към тях заради невъзможност да си набави инсулин, въпреки че не е отговорност на министерството, добави той.