По-често похапвайте постни ястия с ориз, картофи, леща или боб

"Закусвайте филия пълнозърнест хляб с лютеница в жегата. Отдавайте предимство на леките и некалорични храни. В този горещ период не се препоръчват мазните меса и сирена."

Това горещо препоръча пред "България Днес" проф. Донка Байков, специалист по хранене и диететика. По нейни думи при горещини над 30 градуса най-важна е терморегулацията за организма на човека, тъй като започва излъчване на топлина от тялото чрез изпаренията на потта.

"Трябва да ядем кисело мляко, извара, нискомаслени сирена, много зеленчуци и плодове - 2 пъти повече, отколкото през зимата, и поне 800 грама общо количество, за да компенсираме загубата на минерали и витамини, които губим, когато се изпотяваме", коментира Байкова. И добавя: "Ние се потим, за да съхраним температурата на тялото си 37 градуса. Потта представлява вода, соли, въглехидрати, витамини и минерали. Това означава, че ги губим, за това е важно да ги възстановяваме, като приемаме повече течности. Затова освен лек хранителен модел съветвам хората да имат обилен питеен режим. Ако през студените месеци приемът на вода е 30 мл на килограм телесно тегло, то сега става 50 мл на килограм", сподели експертът.

Проф. Байкова съветва седмичното меню да е съставено от постни ястия - ориз, картофи, леща или боб, три пъти седмично. Веднъж или два пъти можем да включим месо, но трябва да е много леко и в малки количества. Експертът съветва да залагаме на птиче или заешко като най-полезни за този период. Два пъти седмично е хубаво да ядем риба, защото е лесносмилаема и съдържа много минерали и витамини. Вечерята трябва да е лека с много зеленчуци и добавка на риба или нискомаслен млечен продукт. По нейни думи айран с щипка сол ще компенсира загубата на соли в организма. Желателно е да се пият много смутита и фрешове, като е препоръчително да избягваме студените напитки, а да залагаме на такива с температурата на тялото.