Храната е като наркотик - трябва да вземете точната доза в точното време, казва Бари Сиърс, автор на известната диета “Зоната” (Zone). В последната класация на сп. U.S. News & World Report тя е поставена на скромната 13-а от общо 24 позиции, защото някои намират изпълнението ѝ за сложно, а резултатите – за съмнителни.

Американският биохимик разработва този начин на хранене, за да се спаси от съдбата на много свои роднини, починали от свръхтегло и последвал инфаркт. Според него повишените нива на инсулин в тялото, съчетани с омега-6 мастни киселини, произвеждат хормони, които насърчават възпаленията, а те според него са главният виновник за затлъстяването.

В този смисъл зоновата диета е по-скоро противовъзпалителна, отколкото план за отслабване. Целта ѝ е вашият инсулин и други свързани с възпаленията хормони да бъдат на здравословни нива, тоест в границите на “Зоната”. А това се постига, ако храненето е в

правилните според Сиърс пропорции: 40% въглехидрати, 30% протеини и 30% мазнини

Известната зонова диета има за цел да намали възпаленията, които отключват много заболявания - от стомашно-чревни и храносмилателни проблеми до диабет тип 2 и някои видове рак. Според последователите ѝ тя поддържа нормални нива на инсулин, балансира приема на протеини и въглехидрати. Насърчава се консумацията на здравословни мазнини и антиоксиданти, включително омега-3 и полифенолни антиоксиданти, под формата на добавки.

“Зоната” следва основни правила:

ядене 5 пъти на ден - три основни хранения и две закуски

  •  Всяко хранене да съдържа не повече от 400 калории с препоръчителния баланс на въглехидрати (40%), протеини (30%) и здравословни мазнини (30%).
  •  Да се избягват предизвикващи възпаления мазнини, богати на наситени и омега-6 мастни киселини.
  •  Когато вечеряте, разделете чинията си на три равни зони. В едната сипете 80-90 г нискомаслена проетинова храна – пиле, риба.

Напълнете другите две секции с цветни въглехидрати (зеленчуци без скорбяла и ограничено количество плодове). Прибавете малко здравословна мазнина от зехтин, ядки или авокадо.

Въпреки че никоя храна не е забранена, някои видове се насърчават. Сред протеиновите продукти такива са пиле без кожа, пуйка, риба, яйчен белтък, нискомаслени млечни продукти, тофу, соеви заместители на месо.

Следовниците на “Зоната” са инструктирани да избират въглехидрати с нисък гликемичен индекс (GI). Твърди се, че въглехидратите с нисък GI поддържат кръвната захар и метаболизма стабилни и се чувствате сити по-дълго. А “лошите” въглехидрати с висок GI правят обратното. Набляга се на зеленчуци (с изключение на скорбялната царевица и граха), плодове (без банани и стафиди) и овесени ядки и ечемик. Стойте далеч от тестени изделия - хляб, гевреци, зърнени храни и картофи.

Забравете за тлъсто червено месо, яйчни жълтъци, черен дроб и други животински дреболии, преработени храни – всички с високо съдържание на наситени мазнини.

Малки количества здравословни мазнини се добавят към всяко хранене. Единствените инструменти за измерване са ръката и окото ви, казва Сиърс. Една порция пиле или риба не би трябвало да е повече от това, което се побира в дланта ви. За повечето жени то се равнява на 90-ина грама, а за мъжете – 120 грама.

Важно е не само колко ядете, а и кога го ядете

Времето за основните хранения и закуските е от решаващо значение за “Зоната”. Ако не се храните достатъчно често, кръвната ви захар ще спадне и ще получите пристъпи на глад. Никога не карайте повече от пет часа без да ядете.

Американският биохимик е убеден, че повишените нива на инсулин в тялото, съчетани с омега-6 мастни киселини, произвеждат хормони, които насърчават възпаленията, а те са главният виновник за затлъстяването.

Закусвайте в рамките на един час след събуждане. Ако това е в 7 сутринта, обядвайте в 12, закусете леко в 17, вечеряйте в 19 и последно хапнете малко в 23 часа.
Ще отслабнете ли със Зоната? Вероятно. Всяка диета, която ограничава калориите и мазнините, помага за това. Но формулата 40-30-30 въглехидрати-протеин-мазнини не е магическа и някои специалисти поставят под съмнение нейната ефикасност за отслабване. Затова по критериите сваляне на килограми и бързо сваляне на килограми диетата е съответно на 19-о и 20-о от 24 места.
“Зоната” е предназначена да подобри здравето и да намали риска от хронични заболявания, така че загубата на тегло е бонус, а не основна цел”, казва Соня Анджелоне, диетолог от Сан Франциско.
Продуктите за това хранене не излизат скъпо, но ако решите да си закупите готови менюта, които се предлагат за нея, цената е по-висока. Мрежата обаче изобилства с рецепти за диетата, ако имате сили и време да си ги приготвяте по няколко пъти на ден. Ето едно типично меню:
Закуска: Бъркани белтъци от яйца с малки парченца прошуто и екстра върджин зехтин; 1 супена лъжица нискомаслено сирене; 1/3 ч. ч. резени от мандарина; 1 круша.
Веган опция - салата с артишок и аспержи.
Обяд: Паста с ниско съдържание на въглехидрати (1/2 купичка), сготвена с 1/2 ч. л. зехтин, 1/2 купичка пилешко бяло месо и 1 резен лук; 1/4 средна по размер ябълка на кубчета; 3/4 ч.л. смлян орех, по желание печен. Вегетарианска опция - 1 ч.ч. зелен фасул или бейби спанак с къри и тофу.
Вечеря: 200 г сьомга на пара с чесън и естрагон.
Следобедна закуска: 1 твърдо сварено яйце, 1/2 ябълка, няколко бадема
Преди лягане: 50 гр шунка, 3 маслини, чаша плодове