Съоръжението може да премахне бременността и да бори намаляването на населението в световен мащаб

Ферма за изкуствени утроби, която може да отглежда до 30 000 бебета годишно, може да реши проблема с ниската раждаемост в света. А това според Илон Мъск е най-сериозната заплаха за човешката цивилизация.

Концепцията за съоръжението бе представена във видеоклип, който прилича на сцена от филма “Матрицата” от 1999 г. Кадрите отвеждат зрителите във фермата, където стотици фетуси са сложени в прозрачни капсули с контролирана температура и имат пъпна връв, за да получават бебетата кислород и хранителни вещества.

Научнофантастичната идея е на Хашем Ал-Гайли, филмов продуцент и биотехнолог. С показването на видеото той цели дебат за създаването на такава технология, която би позволила на жените с репродуктивни проблеми да имат бебета, както и да се намалят преждевременните раждания.

Процесът ще използва инвитро оплождане, което ще позволи на родителите да изберат “най-жизнеспособния и генетично превъзходен ембрион”, който също

може да бъде генетично модифициран,

за да персонализира черти, включително физическа сила и елиминиране на наследствени заболявания.

Въпреки че видеото е концепция, Ал-Гайли твърди, че се основава на “50 години новаторски научни изследвания, проведени от изследователи по целия свят”, и такива родилни капсули могат да бъдат широко разпространени след “само десетилетия”.

Съоръжението включва 75 лаборатории, всяка с до 400 растежни капсули, проектирани да възпроизвеждат реалните условия в утробата на майката и включват сензори, които наблюдават жизнените функции на бебето. Устройствата ще са оборудвани с камера, контролирана от изкуствен интелект, която непрекъснато сканира плода за потенциални генетични аномалии и наблюдава цялостния процес на растеж.

Бъдещите родители ще разполагат с приложение, чрез което ще могат да гледат на живо тяхното бебе вътре в капсулата и да следят жизнените му показатели. Ако решат, майките и бащите ще записват съобщения и музикални плейлисти, които ще се пускат в изкуствената утроба.

Създателите на идеята за фермите отбелязват, че те са и за

жени, които се страхуват от бременност

заради болката и възстановяването, необходимо след раждането.

“Кажете сбогом на болката от раждането и мускулните контракции. EctoLife предоставя безопасна, безболезнена алтернатива, която ви помага да родите бебето си без стрес”, казва видеоразказвач. 

Процесът на създаване на бебето завършва, когато родителите натиснат бутон на капсулата. Тогава амниотичната течност се източва отвътре и изкуствената утроба се отваря, което позволява на майката и бащата да държат бебето си за първи път.

Новината за бъдещата технология, която тепърва ще се създава, идва на фона на изказване на милиардера Илон Мъск, че “цивилизацията ще се разпадне”, ако намаляващата раждаемост продължи.

Преди месец световното население достигна 8 милиарда. Въпреки това раждаемостта в развитите страни пада рязко от години, което намалява общия процент. Повечето жени са имали две деца и половина до 2020 г. в сравнение с 5 преди 50 години.

Новото видео може да изглежда като пробив за изкуствените утроби, но за тях се говори в научната общност от 1923 г., когато такава концепция е била представена за първи път на лекция от английски биолог, отбелязват експерти пред западни издания.

След това през 1955 г. учени разкриват резервоар, който ще отгледа зародиш. Този дизайн включва амниотична течност, машина, свързваща се с пъпната връв, кръвни помпи, изкуствен бъбрек и бойлер. През 2020 г. изследователите дори успяха

да създадат жизнеспособна изкуствена утроба на зайци

Дизайнерските бебета също не са научна фантастика, тъй като експерти работят неуморно, за да усъвършенстват процедурата. Китайски учени признаха, че са променили гените на човешки ембриони за първи път през 2015 г., когато промениха гена, отговорен за потенциално смъртоносно заболяване на кръвта, използвайки техника за редактиране на зародишната линия.