Близо двайсет хиляди българи ежегодно губят битката с рака, каза министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова. Тя участва в представянето на проекта на Националния план за борба с рака в Република България 2030.

С тази стратегия осигуряваме рамка за концепция за холистичен подход на грижите, посочи тя, цитирана от БТА. Онкозаболяванията са сред основните приоритети в здравеопазването не само в европейски мащаб, но и в България. Броят на новодиагностицираните нараства, като ежегодно се диагностицират над 36 хиляди българи. Ако не се предприемат мерки, се очаква до 2030 год. смъртните случаи да се увеличат с 24 на сто, посочи още министър Сербезова. Министерството на здравеопазването вкара почти максималния си ресурс, за да имаме този план, каза заместник-министърът на здравеопазването Петър Грибнев.

В събитието участват и представители на Българското онкологично научно дружество, Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Българския зъболекарски съюз, Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, Българската генерична фармацевтична асоциация, Националната пациентска организация, Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и др.

Министър Сербезова изрази надежда, че планът и предвидените в него дейности ще се надграждат, ще се съставят мултидисциплинарни екипи, за да се осигури интегрирана грижа за пациентие. По думите й е необходимо да се създаде национална мрежа за онкологичен контрол, да се реорганизира доболничната помощ, да има мониторинг, да се осигурят палиативни грижи, да се създадат регистри, както и да се гарантира навременен достъп до диагностика и лечение.

За да може да се намали броят на новорегистрираните случаи, е нужна превенция, тъй като тя е най-голямата икономия за лечението на което и да е заболяване, каза д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз. По думите му трябва да се помисли за стимули на населението, за да участва в различните скринингови програми, които се предвиждат в плана.