50 световни експерти призоваха СЗО да приеме подхода за намаляване на вредата с никотинови продукти в борбата с тютюнопушенето

На пазара има много продукти, които могат да послужат за отказване от тютюнопушенето – нагревами продукти, при които тютюнът не гори, а се нагрява, електронни цигари и снус (прахообразен никотинов продукт), във всяка група има много голямо разнообразие от видове и изборът понякога е много труден.

Изборът на точния продукт и още повече – на програма, която да помогне за намаляване и пълен отказ от тютюна, е строго индивидуален и много често този процес е дълъг и излиза скъпо, е заключението на участниците в дискусия на тази тема в рамките на Глобалния форум за никотина, който се проведе във Варшава.

Шведският учен Карл Фагерстрьом, който има докторска степен по никотинова зависимост, създател е на теста Fagerstrom за цигарена зависимост, а през 1999 г. е награден със златен медал от Световната здравна организация за постижения в контрола над тютюнопушенето, разказа пред участниците във форума, че е работил върху създаването на първите никотинови течности в началото на хилядолетието.

„Хвърлихме много усилия да разработваме различни аромати и вкусове, но в крайна сметка се убедихме, че ненужно им отдаваме твърде голямо значение. Те са въпрос на индивидуален вкус и на нищо друго“, каза пред участниците във форума д-р Фагерстрьом.

Пред „24 часа“ ученият допълни: „Вижте, ако сте решили да откажете тютюнопушенето, ви съветвам да намалявате постепенно никотиновото съдържание в това, което употребявате. Намалявайте го всеки следващ месец дори с по 1 милиграм, а употребявайте каквото искате, с какъвто аромат желаете. Само това е начинът да откажете тютюна, защото внезапното му спиране ще породи никотинов глад, на който организмът ви няма да може да устои“, каза той.

Австрийският учен Ернест Громан, който има кабинет за желаещи да откажат тютюнопушенето, разказа, че подходът към всеки пациент е различен. „Няма универсален метод за отказ. Обикновено пациентите ми идват с въпроса какъв продукт да изберат, но впоследствие разбират, че това е най-малкият проблем. Това, което върши работа при един, не върши работа при друг човек. Цялата програма за дълготрайно и устойчиво спиране на пушенето може да продължи много време и да се наложи да се похарчат много средства“, каза Громан. И даде пример със схемите за намаляване на съдържанието на никотин – те често изискват един или два месеца прием на продукт с 20% по-ниско никотиново съдържание, след това още 2 месеца с още 30% намаление на съдържанието и т.н. В крайна сметка пълната програма може да трае година и половина и на пациента да му се наложи да похарчи много средства, заключи той.

По отношение на продуктите с намален риск има още един проблем, който разкриха участниците в панела: тези продукти не се третират по еднакъв начин от законодателствата на различните страни, дори на членките на ЕС.

Регулациите са такива, че все още се водят спорове къде точно трябва да се продават тези продукти – в супермаркета и киоските, срещу лиценз за продажба на тютюневи изделия, тъй като те все пак съдържат тютюн. Или напротив – в аптеките, защото са и помощно средство за отказване на никотиновата зависимост, каквито са и различните видове лепенки и други подобни. Във Великобритания например бездимните алтернативи се продават и в аптеките срещу рецепта, предписана от лекар, но в повечето страни членки на ЕС се третират като тютюневи изделия и там лекарят може само да препоръча използването им. Съвсем отделен е въпросът със снуса, който се продава легално само в Швеция и поне засега не е разрешен в други страни членки.

50 експерти в сферата на медицината, общественото здраве, науката и контрола на тютюна призоваха Световната здравна организация да спре със заклеймяването на никотина и да приложи политика за намаляване на вредата от тютюнопушенето чрез алтернативи за по-безопасен прием на никотин, стана ясно още по време на международния форум. Такива са електронните цигари, устройствата с нагряване на тютюн, никотиновите торбички и шведският снус.

Доказателствата от политиката за намаляване на вредата са изключително ясни в Швеция и Норвегия, където пушачите масово са преминали на снус. Двете страни са с най-нисък процент пушачи и най-ниска смъртност от тютюнопушенето при мъжете, показва изследване, представено от шведски изследователи на събитието. "Хората пушат заради никотина, а не заради катраните и още 7000-те хиляди вещества, които се отделят при горенето с цигарения дим и които всъщност предизвикват заболяванията", посочват експертите. Единственото решение за масово и трайно отказване на пушачите от цигарите е да бъдат заменени с продукти с намалена вреда, казват още експертите.