- Това не е колосална сума, твърди административният директор Христо Чакмаков

- Доскоро не са надхвърляли 30-40 млн. лева за година, казва бившият главен счетоводител

Много ли са 186 млн. лева за покупка на лекарства от Комплексния онкологичен център в Пловдив? За тази сума, както "24 часа" съобщи, лечебното заведение е обявило обществена поръчка на 13 май тази година. Цифрата респектира медици, фармацевти и финансисти, но от ръководството на болницата реагират, че в това няма нищо изненадващо.

"Обявената обществена поръчка за доставка на лекарства не е за колосална сума, медикаментите за онкоболните са скъпи", заяви шефът на дирекцията по административни и стопански дейности в КОЦ - Пловдив Христо Чакмаков.     

Според управителя доц. д-р Тихомир Дерменджиев процедурата е пусната, за да се избегне рискът пациентите да останат без медикаменти. "Наше основно задължение е да осигурим непрекъсваемост и сигурност на лечебната дейност", заяви той.            

Процедурата е обявена на 13 май т. г. и е с таван 186 023 261,04 лв. "Такава  се прави не за първи път, имаме поръчка, стартирала на 4 ноември 2021 г. с прогнозна стойност от 253 470 970,77 лв.", каза още Чакмаков. Проверка в сайта на Агенцията за обществените поръчки показа, че след този конкурс са сключени договори с 14 доставчици на обща стойност 137 793 003, 33 лв. 

Стартът на новата процедура съвпада по време с искане на здравното министерство лечебните заведения в страната да подадат заявки от какви лекарства имат нужда до края на 2024 г. След това ще се пристъпи към централизиран търг. При това положение би следвало цените да паднат, защото се купуват медикаменти в големи количества, коментират специалисти.

"Централизираните споразумения може да се забавят, затова ние започваме собствена процедура. Ако след това министерството сключи споразумения за по-ниски цени, ние ще прекратим договорите за тези лекарства", уверява Чакмаков. 

С твърденията му, че поръчката от 186 млн. лева не е голяма, не е съгласен бившият главен счетоводител на Онкодиспансера Красимир Тодоров. "Не е нормална такава огромна сума. За мен е бомбастична. Поръчките са били за не повече от 30-40 млн. лева за година. Ако има нови молекули, които сега са вкарани в списъка на касата, могат да доведат до увеличение на цените, но чак пък толкова. Смайваща и притеснителна е сумата на тази поръчка", коментира той.

Комплексният онкологичен център е най-печелившето общинско здравно заведение в Пловдив, затова и интересът към шефското място в него винаги е бил голям. На проведения през август 2020 г. конкурс се явиха четирима кандидати - тогавашният управител д-р Парашкев Цветков, д-р Тихомир Дерменджиев, проф. Марианна Янева, проф. Илия Баташки и проф. Петър Петров. Цветков отпадна още на първия етап на надпреварата, която беше спечелена от проф. Янева. До гласуване в Общинския съвет обаче не се стигна, защото от екипа на кмета Здравко Димитров подадоха сигнал в прокуратурата срещу проф. Янева, която като временен управител беше подписала договора за доставката на компютърен томограф, за който имаше съмнения, че е с надута цена. Стигна се дори до дело, но подсъдим беше предишният шеф д-р Красимир Вальов, който беше оправдан. 

Спечеленият от проф. Янева конкурс беше прекратен и за временен управител бе избран д-р Пламен Фотев, номиниран от ГЕРБ. През април 2021 г. по предложение на "Кауза Пловдив" д-р Фотев беше сменен от д-р Тихомир Дерменджиев.  През ноември м. г. беше обявен нов конкурс, на който д-р Дерменджиев изненадващо беше единствен кандидат и стана титуляр.