Първо заразата тръгва от учениците, но засяга цели семейства

 Родители убедени, че децата им страдат от грип, не от коронавируса

 Застудяването помагало за повечето случаи

Двойно са намалели хората, които си правят тестове за коронавирус в рамките на месец. Това става ясно от данните в единния информационен портал на здравното министерство.

Общо направените проби за COVID за събота са били 10 687. За сравнение по същото време миналия месец са били направени 21 251 теста за денонощие. Двойно по-малко са се тествали и предходния ден - 19 561, като за 5 февруари те са били 40 735.

Заради това и няма обективни данни дали случаите от последния месец на цели семейства, страдащи от грипоподобни заболявания, се дължат на все още върлуващия омикрон, или на друга инфекция, разясниха лекари пред “24 часа”.

Родителите обаче били убедени, че децата им вече се заразяват с обикновен вирус, а не с COVID-19.

Симптомите на вирусите и омикрон са сходни. Няма как обаче те да бъдат сигурни дали се заразяват с омикрон, или с респираторен вирус, тъй като не се тестват, коментираха общопрактикуващи лекари. Правело впечатление, че заразата в семействата обикновено тръгвала от деца до 14-годишна възраст.

Болки в гърлото, хрема и кашлица

са сред най-честите първоначални симптоми. Те по принцип отшумявали за два дни, но било възможно да продължат и по-дълго.

“Първо се разболяват най-много от предучилищна до тийнейджърска възраст, а после заразяват всички вкъщи”, смята общопрактикуващият лекар Емануела Божилова.

Заболяемостта от COVID намалява, но пациентите пред кабинетите - не,

обясняват лекари.

Увеличение на обичайните за сезона вируси при децата и възрастните наблюдават не само медици. Нарастване на респираторните заболявания, различни от коронавируса, показват и данните от Националния център по заразни и паразитни болести.

75 на 10 хил. души са заразените с грип

или остри респираторни заболявания в последната седмица на февруари. За миналата година по същото време те са били 57 на 10 000. Най-голямата боледуваща група са децата до 14-годишна възраст - 1323. Следвани са от тази между 30 и 64 години, където заразени са 768.

Със застудяването на времето циркулацията на вируси е очаквана. С най-голямо разпространение през есенно-зимния сезон обикновено са риновируси, метапневмовируси, бокавируси и парагрипни вируси, които засягат носа, гърлото и предизвикват суха, непродуктивна кашлица.

Въпреки че респираторни заболявания се причиняват от различни вируси, повечето имат сходни симптоми.

Болки в мускулите и ставите, както и в очите са също често срещани,

уточняват лекари.

“Много от пациентите са с чревни инфекции, като разстройство, повръщане, болки в корема”, разказа д-р Божилова.

През зимата, когато е студено и снеговалежите са по-обилни, вирусите се предават по-бързо. При по-ниски температури имунната система се понижава, така че простудата също е по-често срещана през зимата в сравнение с другите сезони.

С болки в тялото, треска, температура над 38 градуса и стомашно-чревни проблеми протича и грипът “Камбоджа”. Досега у нас са установени общо 24 случая от този вирус, показват данни на националната референтна лаборатория “Грип и ОРЗ”. Повечето от тях са пациенти, които са преминали и през болнично лечение. 10 от установените са се лекували вкъщи. Преди няколко седмици стана ясно и за две деца, приети в болница. Едното, 7-годишно дете, бе с грип и с мозъчен оток, а ден по-рано друго. 3-годишно, бе заразено с грип А. И двете се лекуваха в Инфекциозна болница в София.

“Грипът тип “Камбоджа” протича с температура, обикновено над 38 градуса, с главоболие, болки в мускулите и ставите.Те обикновено отминават в рамките на една седмица”, уточни семейният лекар д-р Радка Иванова. Усложненията от този грипен вирус могат да доведат до пневмония или влошаване на състоянието.

“Имаме ниско ваксинационно покритие и за грип”,

коментира вирусологът Радостина Александрова пред Нова тв. По думите ѝ грипът може да бъде сериозно заболяване и всяка година 15-20% от цялото население се инфектира от такива вируси.

У нас, както и в други страни се регистрира и смесена зараза между коронавирус и грип. Едновременното боледуване, наречено флурон, бе установено при 13-годишно момче, което се лекуваше вкъщи.

В същото време мутациите на COVID намаляват, но хората не бива да се успокояват,

предупреди ръководителят на лаборатория в Берн, д-р Аспарух Илиев. По думите му продължава да има много болни, което ще доведе до повече мутации на коронавируса.

“В цяла Европа в момента ваксинацията срещу коронавирус се забавя, тъй като кризата в Украйна отклони вниманието. Вирусът обаче продължава да обикаля сред обществото”, обясни Илиев пред “24 часа”.

Според него макар мутациите да са се изчерпали, не е изключено неваксинираните да бъдат изненадани.

Отлагат допълнителното разхлабване на мерките

Допълнителното разхлабване на противоепидемичните мерки, предвидено за 5 март, се отлага с около седмица. Ангел Кунчев

Ангел Кунчев

Това стана ясно, след като до края на миналата седмица нямаше заповед на здравната министърка Асена Сербезова за отпадане на мерки. За да бъдат свалени част от ограниченията, е нужно да има доклад на главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, а такъв до момента няма, разясниха от здравното министерство пред “24 часа”.

Три етапа за отпадане на противоепидемичните мерки предвиждаше предварителният план на кабинета, обявен от премиера Кирил Петков на 700-ия ден от началото на пандемията. Според предварителните разчети на кабинета “зелените” сертификати не би трябвало да се изискват за вход където и да било в страната след 20 март.

Още от 24 февруари всички собственици на молове, ресторанти и барове можеха да започнат да пускат клиентите си без сертификат. Той обаче остана задължителен за персонала. Следващата стъпка трябваше да е на 5 март, когато трябваше зелените сертификати да не са по преценка на собственика, а въобще да не се изискват за обществени обекти.

Това обаче не се случи, тъй като министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова не промени заповедта.

Освен в зелените сертификати промяна трябваше да има и за работата на детските школи, които в момента не могат да са с повече от 12 деца. Трябваше да отпаднат и ограниченията по граничните пунктове, като единствено за пристигащи от тъмночервени зони да се изисква сертификат за ваксина или преболедуване.

От 5 март не трябваше да има други ограничения за извънкласните занимания освен спазване на дистанция и проветряване на помещенията. Щеше да се допуска и смесването на различни паралелки в училищата за определени дейности.

“Министерството на здравеопазването следи развитието на епидемичната обстановка и предвид отчитаната към момента благоприятна тенденция, при нейното задържане през следващата седмица ще предприеме необходимите действия”, казаха от ведомството.