Търговци заблуждават потребителите с лепенки за лечение на Коронавирус, „Хипноза против Корона Вирус“ и лекарствени продукти със същото предназначение, съобщава Комисията за защита на потребителите (КЗП).

 На отправеното запитване се посочва, че за 2020 година и 2021 година КЗП има няколко произнасяния относно прилагането на нелоялни търговски практики в случаи, касаещи изказване на твърдения, че дадена стока може да лекува болести, в това число Ковид-19, предаде Агенция „Фокус“ .

Комисията за защита на потребителите се е самосезирала във връзка с информации и коментари в социалните мрежи, отнасящи се до продажба онлайн на лепенки, за които се твърди, че могат да лекуват коронавирус.

В хода на проверката е установено, че в платформа за обяви е публикувана обява за продукта "Лепенки при коронавирус MFI A-COVID-19 - ЕНЕРГИЯ", в която търговецът твърди, че продуктът се използва при коронавирус, други вируси и настинки, като освен, че унищожава и четирите групи патогени -вируси, бактерии, паразити и гъбички, активира работата на
защитната - имунната система. Със съдействието на ГДБОП е установено лицето, собственик на дружеството.

След решение на Комисията за защита на
потребителите е издадена заповед, забраняваща на лицето да използва заблуждаваща нелоялна търговска практика. След получено разпореждане на Софийска районна прокуратура, Комисия за защита на потребителите е извършила проверка на интернет страници, предлагащи лекарствени продукти, за които търговецът твърди, че предпазват от заразяване с коронавирус COVID-19.

Представената по този начин информацията за продукта може да въведе в заблуждение средния потребител, че лекарствените продукти могат да предпазят от заразяване с коронавирус COVID-19, което би могло да доведе до вземането на търговско решение, което средният потребител не би взел без използването на тази търговска практика.

Във връзка с постъпила жалба е направена проверка на сайт. Проверката е установила, че на сайта е наличен продуктът „Хипноза против Корона Вирус“, с описание: „Мощни внушения за протекция“, „Позволете на съзнанието си да работи за вас“. В интернет страницата не са представени доказателства, че продуктът предпазва от заразяване и/или е ефикасно лечение за болните от коронавирус COVID-19. Във връзка с констатациите от проверката, КЗП е
забранила на търговското дружество, да използва заблуждаваща нелоялна търговска практика.

КЗП е наложила същата принудителна административна мярка на търговец. Фирмата е използвала наименованието COVIFLU на интернет страница. Наименованието на продукта (COVI), както и графичното изображение на корона вирус липсва една от буквите в наименованието, и по начина, по който
се представя, могат да заблудят потребителите, че продуктът е предназначен за предпазване и/или лечение на COVID-19.

Предвид засиления обществен
интерес във връзка с възможни медикаменти, предпазващи и/или лекуващи COVID-19 инфекцията, представено по този начин, наименованието на продукта насърчава потребителите да закупят този препарат, предполагайки наличието на лечебен и/или профилактичен ефект. Представено по този начин като символно изписване (COVI) и графично изображение (коронавирус), наименованието на продукта въвежда потребителите в заблуждение.