Най-ценният капитал са колегите - в битката с COVID всеки ден те извършват подвиг, казва проф. Мутафчийски, който ръководи здравното заведение с най-високо доверие у нас

Кой е най-ценният капитал на 130-годишната Военномедицинска академия извън съвременната техника и реновираните клиники?

“Колегите!”. Това е лаконичният отговор на директора проф. Венцислав Мутафчийски. Пандемията принудително направи неговото лице най-разпознаваемото за българите сред лекарите у нас.

“Подвигът на всички екипи, участващи в битката с COVID-19, заслужава признание и те са достойни за него”, казва генералът в една от редките си медийни изяви, след като престана да влиза чрез тв екраните всеки ден в дома на своите сънародници, изправени пред неизвестността от новата зараза. Проф. Венцислав Мутафчийски разглежда военномедицинския музей на ВМА.

Проф. Венцислав Мутафчийски разглежда военномедицинския музей на ВМА.

Точно колко е екипът на ВМА, е конфиденциална информация, тъй като болницата е част от системата на националната сигурност. Но със сигурност тя действа като истинска миниармия от медици начело с проф. Мутафчийски и това я превръща в здравното заведение с най-голямо доверие днес у нас.

Всичките почти 50 клиники са обновени - така ВМА отбелязва днес своята 130-годишнина. Но заради пандемията честването ще е символично.

“130 години ВМА - това е изключително ангажираща годишнина. Една от първите институции, които се създават в България след Освобождението, е армията и след това военномедицинската служба към нея”, напомня професорът генерал. Зала за тежко болни пациенти в Клиниката по вътрешни болести

Зала за тежко болни пациенти в Клиниката по вътрешни болести

Войната със заразата ускори през последните месеци промените във ВМА - клиниката по вътрешни болести, която е специализирана в диагностиката и лечението на спешни животозастрашаващи състояния, стана триаж за заразените след появата на COVID-19 у нас. Тя съвсем наскоро бе изцяло ремонтирана.

Много от клиниките бяха трансформирани за лечение на заразени пациенти. А във ваксинационния център на ВМА вече са направени над 135 хил. дози ваксини.

Скенер, рентгенов и ехографски апарат, диагностични и вирусологични кабинети са новите въведения в диагностичния блок за пациенти с инфекциозни болести. На практика ВМА вече разполага със собствена инфекциозна болница. По този начин няма смесване на потоците на пациентите. Нов апарат - гордостта на Клиниката по обща и клинична патология

Нов апарат - гордостта на Клиниката по обща и клинична патология

Напълно реновиран е и операционният център. Той вече разполага с 20 модулни операционни зали на световно ниво.

Клиниката по обща и клинична патология, която е едно от най-натоварените звена във ВМА, е изцяло обновена. Тук се проучват морфологичните промени в тъканите, органите и системите.

Симулационният тренировъчен център пък е единственото съоръжение в България, в което се подготвят военномедицински специалисти. Той е проектиран по американски модел и в него ползват високотехнологични манекени, симулиращи основни жизнени функции на човешкия организъм, различни патологични състояния и бойни травми. Операционната на Клиника по чернодробнопанкреатична хирургия и трансплантология

Операционната на Клиника по чернодробнопанкреатична хирургия и трансплантология

Във ВМА има дори военномедицински музей с експонати на 100 г. “Той е наша гордост, истински храм на историята на военната медицина и нейните изключителни представители. В колекцията са включени различни експонати, отразяващи основните етапи от формирането и развитието на военната медицина и приноса на нейните изключителни представители за развитието на науката в България”, казва ген. Мутафчийски.

Отделение по гръдна хирургия, която за определени периоди се трансформира в COVID отделение.
Отделение по гръдна хирургия, която за определени периоди се трансформира в COVID отделение.