За по-леките вече свършват в София, Стара Загора, Сливен, Велико Търново и Благоевград

В “Александровска” толкова натоварени, че няма кой да бие ваксини – затварят пункта за уикенда

Много по-бърз темп на изтощение и запълване на капацитета на болниците за интензивно лечение се наблюдава в сегашната COVID вълна.

Общият брой

приети в болници

остава под

екстремните

нива от пролетта

дори след двата поредни дни с ужасяващите близо 6 и близо 7 хил. заразени. Към 27 октомври обаче хоспитализираните са общо 7325-има, докато през април бяха над 10 000.

Въпреки това лечебните заведения на много места вече се задъхват, защото в настоящата делта-вълна се запълват много бързо леглата за най-тежките случаи. В момента на интензивно лечение са 608 души - само 164-има по-малко от рекорда през април, когато обаче в болница лежаха 3000 пациенти повече.

Късно следобед вчера в София останаха едва 45 свободни интензивни легла от общо 314, отделени за пациенти с COVID. При тези за пациенти без усложнения положението бе по-добро - 1488 заети от общо 3272. Заради липсата на интензивни легла столичната РЗИ свика вчера шефовете на болници.

Най-много

до 10 дни

капацитетът на

болниците ще

бъде запълнен, прогнозира математикът от БАН проф. Огнян Кунчев.

“Остават не повече от 100 свободни интензивни легла. Имаме близо 7500 хоспитализирани, а леглата за COVID болни са 9000. Нещата ескалират. Стихията, която върви срещу нас, е неудържима. С меки мерки не мисля, че трябва да се експериментира”, каза той пред Нова тв.

В повечето големи болници в столицата, Стара Загора, Благоевград, Велико Търново и Сливен вече изпитват недостиг и на легла за неусложнени пациенти, показа проверка на “24 часа”.

Само 2 свободни

имаше в

“Пирогов”

към 16 ч в сряда. Спешната болница разполагаше и с 8 реанимационни и 2 детски легла, но лекарите очакваха да се заемат до края на деня.

Подобно е положението и в “Александровска”, където става все по-трудно за медиците да поемат всички пациенти. Именно поради свръхнатовареност на персонала този уикенд вероятно там няма да работи имунизационният център.  Недостиг на легла, но и на медици изпитват в лечебните заведения.

Недостиг на легла, но и на медици изпитват в лечебните заведения.

За 35 от общо 36 заети интензивни легла съобщи директорът ѝ Атанас Атанасов, който обясни, че могат да се разкрият още толкова места, но липсват реаниматори.

100% бе запълнен капацитетът към 16 ч в сряда в УМБАЛ “Света Анна”. Там са разкрити общо 176 легла, 20 от които са интензивни.

Същото е в университетската болница “Царица Йоанна - ИСУЛ”, където са разкрити 150 легла, 20 от които интензивни. В момента, в който се освободи легло, веднага се заема.

За да може да увеличи капацитета си до общо 250 легла според разпоредбите на РЗИ, преди три дни ВМА преобразува още 6 от клиниките си в COVID зони. Така там има 220 легла за неусложнени пациенти и 30 интензивни, но голямата част вече са заети.

Засега в столичната инфекциозна болница не са връщани пациенти извън тези, които се нуждаят от реанимация и се пренасочват към болници с такава, каза директорката проф. Татяна Червенякова.

“Имаме свободни легла, но непрекъснато има движение. Сутринта бяха 120 болни, сега са по-малко. Не сме отказали и имаме възможност за приемане”, обясни тя.

В болницата

не е спирал

приемът на деца

- както с COVID,

така и с други

инфекциозни

заболявания, допълни проф. Червенякова.

Над половината от леглата, които трябва да разкрие столичната Втора градска болница, вчера вече бяха заети. Там трябва да разполагат с общо 48 за пациенти в средно тежко състояние, приети бяха 26.

“Динамична е обстановката - 3-ма изписахме, 4-ма приемаме. Засега има място за неусложнени пациенти”, обясни директорът на болницата доц. Стефан Узунов.

Само допреди 2 дни е бил зает 100% от капацитета на “Майчин дом” в София. Там разполагат с общо 60 легла за бременни или раждащи жени с инфекцията. Успяват да излекуват немалка част от пациентките си и да ги изпишат и в сряда заетостта там беше 60%.

По-спокойно е положението в АГ болница “Шейново”, където в сряда имаше приета само една бременна с COVID.

Общо заделените в София

легла за

бременни с

коронавирус са

около 100

и засега няма проблем с намирането на места.

Натоварено е положението и в най-голямата болница в Стара Загора - УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович”. От 191 легла за COVID заети до обяд в сряда бяха 177, от тях 14 интензивни.

Заети са и всички 51 легла в частната болница “Тракия” , като последните 4 от тях са разкрити вчера. Има и 6 интензивни. На мястото на изписаните веднага се настаняват нови пациенти. В интензивния сектор има

жена, която е

интубирана от 30

дни и лекарите

се борят

за живота ѝ

Всички 120 легла, 7 от които интензивни, в сливенската областна болница “Д-р Иван Селимански” също вече са заети. Болните се пренасочват към частната и военната болница в града, защото в областната нямат капацитет за разкриване на повече легла, обясни зам.-директорът д-р Хрисант Хрисантов.

Свършват леглата за COVID болни и във Велико Търново. За да поеме лавинообразно нарастващите заразени, които имат нужда от хоспитализация, областната болница разкри 20 допълнителни легла и така те станаха общо 288, от които 22 интензивни.

“Към момента заети са 231, от тях 13 за пациенти на интензивно лечение, но нещата са доста динамични. Болниците преструктурират отделения, няма друг изход, но са почти на максимума на възможностите си. Има възможност за разкриване на още 7 легла в белодробната болница “Д-р Трейман”, коментира шефката на РЗИ д-р Евгения Недева.

Според нея

най-голям е

натискът върху

здравната

система във

Велико Търново,

тъй като в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” се приемат най-тежките случаи от цялата област.

В болницата в Горна Оряховица от разкритите 77 легла свободни са 24, а в Павликени и Свищов лечебниците са обособили по 40 легла и могат да поемат съответно още по 13 и 10 инфектирани, сочат данните на РЗИ.

Областта Лясковец първа прекрачи границата от 1000 заболели на 100 000 души, следва Велико Търново с 838,75.

С 20 свободни легла разполагат в областната болница в Търговище, 60 души се лекуват в момента, от тях 5 тежки.

С по-малко от 100 свободни легла разполагат в Бургаска област. В болници са настанени 275 души, а наличните легла са 364, от които 24 - интензивни.

Тежките случаи в Бургаско растат с всеки изминал ден, категорични са и от здравната инспекция там.

Едва по 2-3 свободни места отчитат в болниците в Благоевградска област, а в една от тях - Югозападната, капацитетът е запълнен. Хоспитализираните в областта са 357, от които най-много - 110, са в МБАЛ - Благоевград. Въпреки това там могат да се разкрият още легла в отделението по гастроентерология, затова положението засега е под контрол, казва шефът на РЗИ д-р Калоян Калоянов.

Проблем обаче

са болничните

кадри, които са

уморени, други

пък са

неваксинирани

и задължени да си правят тестове.

И в трите болници в Кюстендилска област има по няколко свободни места, но те бързо се запълват.

По-спокойно е положението в Пловдив, където разполагат с 220 свободни легла за пациенти в неусложнено състояние и 43 с нужда от интензивно лечение, съобщиха от РЗИ. Общо разкритите легла в града са 958, а тези за интензивно лечение - 129.

166 са към момента свободните легла и във варненски лечебни заведения. От тях 159 са стационарни, а 7 - за интензивно лечение. Настанените в болница обаче са 480, каза директорът на РЗИ - Варна, Дочка Михайлова.

В област Силистра, която от два дни също влезе в тъмночервената зона, пък не достигат медицински сестри и след заседание на областния кризисен щаб бе отправен апел към медици от други лечебни заведения и отделения да поемат смени в COVID зони. Засега не се съобщава за отзовали се.