Плановият прием и операции в София ще бъдат спрени, а в 25 столични болници ще има още 50 интензивни легла за COVID,  съобщи зам. здравният министър Димитър Петров след спешна среща с директори на болници.

В тези, които не лекуват COVID, плановият прием вероятно ще продължи. Хемодиализата и лечението на онкоболните също няма да се спират.

Сега свободните реанимационни легла са 45, но голяма част са в АГ за бременни и родилки. Проблем с останалите легла нямало, каза Петров, но призна, че ситуацията в София и Варна е сравнително тежка.

“Някои болници са на предела и не могат да разкрият легла”, добави той.

В България не се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност. Флаконите с изтекъл срок и неизползвани дози са бракувани и ще бъдат унищожени, каза   шефът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов по повод информация, че ваксините на “Пфайзер” у нас, са с изтекъл срок.

Срокът, изписан на флаконите, е 30.09, но още в началото на септември Европейската агенция по лекарствата го обнови от 6 на 9 месеца. Така той автоматично бе удължен до края на годината. Но флаконите не могат да бъдат преопаковани.

Промяната засяга всички ваксини на “Пфайзер”, произведени след 10 септември, както и тези със срок на годност след юни 2021 г.

Хората в изолация или със симптоми на COVID не може да се ваксинират, напомни здравното министерство. За ваксината на “Пфайзер” то обяви, че тя не се препоръчва при тежки алергии към някоя от съставките й и на деца под 12-годишна възраст.

За 5 групи е нужна консултация преди да се имунизират с тази ваксина - бременни, кърмещи, пиещи антикоагуланти, алергични, имунно болни.

Боледувалите от COVID, лекувани с плазма или моноклонални антитела, трябва да изчакат 90 дни, за да се ваксинират.