Болните от ревматоиден артрит са изложени на тройно по-голям риск да умрат от инфаркт или белодробна емболия, причинени от съсирек.

Досега се знаеше, че болестта води до подуване на вените, на белите дробове и на сърцето, както и до Синдром на карпалния тунел, при който китките много болят.

Ново изследване, публикувано в електронното издание "Ревматични болести", добавя емболия и тромбоза на дълбоката вена на крака. Според учените между 11 и 30 процента от болните, които имат съсирек в краката или в белите дробове, умират в рамките на 30 дни.

Данните са от изследване в Тайван на 30 000 болни от артрит, които са диагностицирани средно на 52-годишна възраст. Три четвърти от групата са жени, тъй като артритът засяга предимно тях. Данните са били съпоставени с контролна група от 117 000 души без оплаквания от ревматизъм.

За болните от артрит рискът от фатален край се свързва и с други болести - високо кръвно, диабет, висок холестерол и счупвания на кости. Но дори и след като този риск е отчетен, тромбозата остава най-вероятната причина за смърт. Учените изчисляват, че този риск от тромбоза всяка година се покачва с 0,32 до 1,07 процента.

Допълнителен риск от образуване на съсиреци създават операциите, тъй като много болни от артрит се подлагат на подмяна на стави. Изследването установява, че рискът е по-голям при по-младите. За хората под 50-годишна възраст тромбоза на дълбоката вена е 3 пъти по-вероятна, а емболия - 6 пъти, в сравнение с болните на възраст между 50 и 65 г.