26°C   София
 

- Доц. Рангелова, здравословно ли да се яде бял хляб?

- Здравословното хранене е съвкупност от биологични процеси, при които организмът приема определени вещества, за да поддържа своите енергийни и веществени потребности. Здравословно е разнообразното и балансирано хранене.

Основните хранителни вещества са белтъци, мазнини и въглехидрати. Няма храна, която да съдържа всички хранителни вещества, от които се нуждае организмът. Като източник на енергия в 1 г белтъци се съдържат 4 ккал, в 1 г мазнини - 9 ккал, в 1 г въглехидрати - 4 ккал, в 1 г влакнини - 2 ккал, и в 1 г алкохол - 7 ккал.

Трябва всеки ден да се ядат зърнени храни и картофи, мляко и млечни продукти, месо и/или богати на белтък храни, а също зеленчуци и плодове. Храни и напитки, но в малки количества, са добавени мазнини, захар, захарни и сладкарски изделия.

Зърнените храни са хляб (бял, тъмен, пшеничен, ръжен, многозърнест), питки, макарони, спагети, юфка, кус-кус, фиде и др., гевреци, ориз, царевица, овесени ядки, грис, жито, корнфлейкс, мюсли и др.

Хлябът от бяло брашно се отнася към зърнените храни. Те и картофите доставят основната част от енергията за деня. Консумацията на бял хляб може да е част от здравословното хранене. Пълнозърнестите обаче са по-богати на влакнини, витамини и минерали. Ето защо приемът на хляб е добре да бъде предимно на пълнозърнести видове.

- На каква възраст да намалим хляба и на каква организмът се нуждае най-много от него?

- Зърнените храни и продукти на зърнена основа са източник на енергия (доставят 50% от общия енергиен внос) и ценни вещества. Чрез тях получаваме 30% от дневния белтъчен прием и 50% от витамин Е. Те са изградени от въглехидрати (60-80%), белтъци (7-14%), мазнини (2-7%), витамини, минерали (1,2-3,7%), влакнини и вода,

богати са на фосфор, калий, калций

Витаминното съдържание е ниацин (РР), пиридоксин ( В6), тиамин (В1), рибофлавин (В2), токофероли (Е) и др. В обвивките на зърната има и целулоза, хемицелулоза, лигнин, които изпълняват ред благоприятни биологични функции - създават усещане за ситост, регулират моториката на червата, спомагат за екскрецията на екзогенни и ендогенни вещества, нормализират чревната микрофлора. По тези причини ценни са целите зърна, или хлябът и тестените изделия от пълнозърнести брашна.

Зърнените храни се препоръчват за всяка възраст. Белите брашна и продуктите от тях съдържат предимно нишесте, белтъци, незначително количество мазнини, почти са лишени от витамини и минерали.

Пълнозърнестите и продуктите от тях са значително по ценни, защото са по-богати на витамини, минерали, белтъци, мазнини и целулоза. Те съдържат по-малко въглехидрати и имат по-ниска енергийна стойност.

Пълнозърнестите каши се въвеждат още при захранване на бебето. При деца до 3 г. пълнозърнест хляб не бива да се дава извън къщи. При домашно хранене обаче майките може да го въведат още след 1-годишна възраст след препоръка от лекар.

При деца от 3 до 6 г. може да се яде ежедневно в основните хранения - закуска, обяд и вечеря, поне един представител от групата на зърнените храни. Но хлебни, тестени и картофени изделия трябва да съдържат по-малко мазнини, сол и/или захар.

При учениците ежедневно да се яде поне по един представител от групата на зърнените храни като хляб, хлебни и макаронени изделия, тестени изделия, ориз, жито и други зърнени храни и картофи.

При възрастните зърнените храни също са в основата на хранителната пирамида, но пак пълнозърнестите видове. Недостатъчната употреба на пълнозърнести (тъмни) видове хляб е една от причините за увеличаване честотата на затлъстяването, хиперлипопротеинемиите, диабета, рака на дебелото черво, коронарната болест, холелитиазата, подаграта и др.

- Какво става в тялото, ако изобщо не се яде хляб?

- Хлябът съдържа много полезни хранителни вещества, но с най-голям дял в него са въглехидратите. Те се трупат като резерв в черния дроб и мускулите или се превръщат в мазнини като резервен енергиен източник.

Приемът да е предимно под формата на нишестени полизахариди от зърнените култури и кореноплодните. Полизахаридите повишават нивата на кръвната захар плавно и осигуряват енергия за по-дълго време в сравнение със захарите. Храните с полизахариди са добри източници на витамини, минерали, влакнини и други биологично активни съединения.

Растящият детски организъм се нуждае от адекватен прием на въглехидрати. При кърмачета до 6 месеца той е 60 г/ден, от 6 до 12 месеца е 95 г/ден. Минималният за деца над 1-годишна възраст, юноши и възрастни е 130 г/ден, за бременни е 175 г/ден, а за кърмещи е 210 г/ден.

Недостатъчният прием на въглехидрати има неблагоприятни ефекти върху целия организъм. При това се включват защитни механизми като глюконеогенеза, при която глюкозата се синтезира от аминокиселини.

Това е силно натоварващ дори за здравия организъм кетогенен режим, който води и до увеличаване на пикочната киселина в кръвта. Черният дроб е лишен от протективния ефект на глюкозата и в него започват други защитни, но не безопасни във времето процеси, ако “гладуването” продължи. Възможно е да се развие неалкохолна стеатоза при хора, които никога не са злоупотребявали с алкохолни напитки, а впоследствие да се получат и тежки увреждания на черния дроб. Други неблагоприятни ефекти са повишаване на липидите в кръвта, понижаване на имунитета, а в по-напреднали случаи се изявяват и симптоми на недохранване.

- Какъв хляб е най-добре да се яде?

- За здрав човек - всички видове, но да предпочита пълнозърнестите.

При запек, туберкулоза, анемия, бъбречни болести - хляб “Грахам”. При гастрити, язва, ентероколити - бял хляб, сух, отлежал, препечен. При реконвалесцентно болни, анемия - хляб с глутен. Чернодробни болести и хипопротеинемии - обогатен с лецитин. При сърдечно и бъбречно болни - с намалено съдържание на сол. При глутенова ентеропатия - овес, елда, ориз, царевица.

Белите брашна и продуктите от тях са подходящи за хора с гастрити, язва, болезнени ентерити и колити и диария. Пълнозърнестите брашна и продуктите от тях са подходящи за диетично-терапевтичното хранене.

- Хората с диабет трябва ли да консумират ръжено или друго пълнозърнесто брашно, защото има по-нисък гликемичен индекс?

- Те имат нарушена въглехидратна обмяна. Гликемичният индекс е способността на богатите на въглехидрати храни да повишават нивото на кръвната захар. Познаването на гликемичния индекс е полезно за планиране на менюто с цел да се избегнат резките и значителни покачвания на кръвната захар, особено при хора с диабет.

- Расте интересът към безглутеновия хляб. Вреден ли е наистина глутенът?

- Зърнени храни без глутен са ориз, царевица, елда, просо, киноа, амарант, безглутенов овес и безглутенова пшеница. Непоносимостта към глутен е имунно - свързано нарушение на дейността на тънкото черво с многообразни симптоми. Засяга 0,5-1% от хората. Лечението изисква безглутенова диета. За всички останали приемът на глутен не е проблем.

- В каква комбинация да се избягва хляба?

- Няма такива комбинации от храни. Поогрешно е да се мисли, че яденето на хляб води до затлъстяване. Енергийната стойност на зърнените храни е сравнително ниска, ако не се добавят мазнини. Важно е да не се прекалява с количеството.

- Какво мислите за така нашумелите кето продукти?

- Те имат високо съдържание на белтък, мазнини и ниско на въглехидрати. Основно са от животински произход. Употребата им не крие рискове за организма и допринася за разнообразното хранене. Но имайки предвид, че минималният прием на въглехидрати след 1-годишна възраст е 130 г/ден, кето режим не трябва да се прилага без надзор от специалист.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Направиха лицево-челюстна аутопсия на крал Ричард III

Анализирани са 9 удара по главата му Откритият скелет на крал Ричард III при разкопки на паркинг в...

Поставят диагноза на Брежнев през тоалетна чиния

На знамнателния за България 10 ноември, но през 1982 г., в 8,09 часа умира съветският вожд Леонид...

Шуман скача в Рейн, умира в лудница

Последната му творба е открита след спиритичен сеанс от  красивата цигуларка Джели д'Араню  Малко...

Защо куркат червата

Когато човек е гладен, телесните усещания са все неприятни - боли го стомахът и откъм червата се...

Тялото си произвежда дрога

Мозъкът и някои жлези произвеждат силни химикали, които влияят на настроението, мислите и...

Що е дрога?

Дрога е всяка психоактивна субстанция, водеща до злоупотреба и зависимост. Популярната представа за...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...