Издават обезводняване и изчерпване на основните електролити, особено на натрия

В горещините много хора се оплакват от мускулни проблеми, които  отдават на болест. Според лични лекари оплакванията зачестяват в периоди като последните 10-ина дни, в които температурата през деня не пада под 30 градуса.

“Както си ходех, и изведнъж единият ми крак сякаш се подкоси. После мускулът се втвърди, мислех, че ще се скъса, не можех да си изправя крака, болеше ужасно” е типичнатата реплика.  Някои описват сходни инциденти с рамото, гърба, корема.

Това са топлинни крампи. Като усещане са подобни на нощните схващания на мускул, които е изпитвал всеки поне веднъж в живота. Но се случват по различен механизъм. Дължат се на топлинно обезводняване и ниско ниво на електролита натрий. Другите важни електролити, които участват в телесните функции - включително работата на сърцето, са калий и калций. Техният баланс също се нарушава.

Дехидратацията води до сгъстяване на кръвта, което затруднява преноса на хранителни вещества до органите. Освен това натоварва сърцето. То полага повече усилия да придвижва плътния поток кръв по съдовете.

В горещините с обилното потене тялото изхвърля множество съставки и минерали, особено натрий. Ако загубите не се компенсират, условията за топлинни крампи са налице. Лекарите ги наричат аларма за топлинен удар - критично прегряване на организма. Всеки може да го изпита в жегите, особено при физическа работа или спорт. Най-бързо стигат до обезводняване и електролитни дефицити децата и хората над 60 г., болни с повръщане и разстройство. Общият предупредителен симптом за задаващ се проблем са мускулните топлинни крампи.

Профилактиката е да се пие повече вода и в храненето да се включват зеленчуци и плодове. Те снабдяват тялото с минерали с акцент върху натрия. Кардиолозите по принцип препоръчват да не се увличате със соленото, но изчерпването на солта в тялото също е доста опасно. Натрият поддържа баланса на течности и електролити в тялото и играе важна роля за работата на нервите и мускулите. Затова и медицината е по-либерална към солените храни през лятото. Все пак е добре общото количество сол за деня да не надхвърля 1 чаена лъжичка.