Децата обикновено са с по-леки симптоми на COVID-19 от възрастните и балансирането на доказателствата показва, че те са по-малко податливи на вируса и са по-малко заразни, съобщи Ройтерс.

Консултативна група учени към британското правителство стигна до извода, че има доказателства децата да са с по-леки симптоми, но "доказателствата за податливостта и предаването още не са ясни и се препоръчва да бъде обмислено събирането на допълнителна информация".

Балансът на доказателствата обаче насочва, че и податливостта, и заразността при децата може да е по-малка, отколкото при възрастните.

В доклади, предоставени на правителството до края на април, специалистите пишат, че вече има серологични изследвания с деца и някои показват темпа на заразяване, отбелязва БТА.

В много държави вече се вдигат ограничителните мерки заради пандемията от новия коронавирус и властите се опитват да определят кога е безопасно учебните занятия да бъдат възстановени напълно. Според учените преди това трябва да има надеждни системи за тестване и проследяване.