Британски учени по случайност откриха нов вид клетка, която убива ракови образувания. Откритието може да е се окаже пробив в търсенето на универсален лек срещу рака, пише в. "Дейли телеграф".

Учените от университета в Кардиф анализирали банка с кръв за бели кръвни клетки в нея. Вместо това открили непознат вид Т клетка. Тя има малка органела, подобна на кука, с която се закачва за ракови, но не и за здрави клетки, предаде Фокус.

В лабораторни условия бели кръвни клетки с тази органела са убивали ракови клетки от множество органи - бял дроб, кръв, кости, бъбреци.

Според д-р Андрю Сийуел, ръководител на екипа, това откритие може да помогне за за създаване на лек за много видове рак.

„Това е силно мотивираща находка. Никой не знаеше, че такива клетки изобщо съществуват, казва той. Отрива се възможност за създаване на „общо“ лекарство за рак - една Т-клетка, която да унищожава различни видове тумори. Досега никой не предполагаше, че това е възможно.“

Попитан дали съществуването на такива клетки и откриването й в банка с кръв означава, че в Уелс има човек, „имунизиран“ срещу рак, той заяви, че това е напълно възможно.

„Това е бяло кръвно телце, което може да е много рядко, или пък много хора да имат такива, но те да не работят по този начин по някаква причина. Засега просто не знаем“, каза той.

Терапии, които създават специфични бели кръвни телца или други имунни клетки за борба с рак, засега няма. А и никога те не са били ползвани за друго, освен като лекарство за някои типове левкемия. Те освен това не работят срещу по-големи тумори.

Новата клетка не само може да лекува различни видове рак, но може да се предава по кръвен път. Това означава, че лесно може да бъде прилагана като лекарство.