Независимо дали му казвате нахут или леблебия, това растение от семейство бобови би било прекрасен елемент от хранителния режим. Нахутът е богат на витамини, минерали и фибри и има многобройни ползи за здравето. Подобрява храносмилането, но и поддържа теглото и намалява риска от някои заболявания.

Богат на хранителни вещества

Нахутът има впечатляващ хранителен профил. Основните ползи от него се дължат на полезните вещества като фибри, манган, желязо, фосфат, калций и магнезий.

Нахутът е отличен източник на манган, който е с основно значение за много ензими, важни за производството на енергия и противоокислителни (антиоксидантни) защити. Една чаша нахут осигурява 84.5% от дневните нужди от този минерал.

Нахутът дава енергия поради високото съдържание на желязо. Това е особено важно за жените, по време на цикъл, бременност и кърмене и при растящите деца.

Целия текст четете тук