Учени от Университета в Куинсланд установиха, че 48 години е средната възраст, в която жените започват да усещат симптомите на менопаузата. Тя започва, когато жената няма цикъл от една година. През това време може да изпита неприятни симптоми, свързани с хормонални промени в организма.

Кои са те и как да улесните този преход?

Промени в настроението

По време на менопаузата жените може да имат внезапни промени в настроението дори и да няма причина за това. С течение на времето тези пристъпи стават по-редки заедно с физиологичните промени.

Горещи вълни

В началото на менопаузата жените се чувстват трескави и потни, появяват се зачервявания върху лицето и шията, а след това внезапно изпитват студ.

Резултати от изследвания показват, че тези симптоми се откриват при 25,7% от жените, но в късния стадий на менопаузата тези симптоми се наблюдават при 52,6% от жените. За да направите симптомите по-малко забележими, трябва да изключите някои подправки, билки и алкохол от вашата диета. А ако сте пушач, е добре да спрете да пушите.

Лошо качество на съня

Проблемите със съня са едни от най-популярните оплаквания от жените в менопауза. Проблемите със съня се появяват на различни етапи от менопаузата и са свързани с депресия и горещи вълни.

За останалите четете тук