28°C   София
 

Острото възпаление на лигавицата на матката (ендометрит) обикновено е свързано с възпаление на маточната стена.

Причини. Проникване на микроорганизми след раждане, при аборт или други манипулации в матката, нараняване и др. То се улеснява от менструацията.

Признаци. Болестта се развива незабелязано. Явяват се тежест и болки ниско в корема, които понякога са присвиващи. Жената има и болки в кръста, гадене, повръщане. Страда от газове, запек. Често има и обилно течение, което е кървенисто, гнойно. Температурата на болната е повишена. Менструацията става нередовна - по-обилна и по-продължителна.

Усложнения. Острото възпаление на матката може да се разпространи, да се усложни с перитонит, да премине в хронично. Понякога жената от това може да остане безплодна.

Лечение. Провежда се на легло от лекар специалист. Народната медицина препоръчва болната да се остави в пълен покой на легло. Матката трябва да бъде запазена от всякакво дразнене и възбуждане и особено от половите сношения.

I. Сутрин, обед и вечер 30 мин. преди ядене болната да взема по 1 с.л. настойка от 9 пресни сурови яйца, добре измити и залети в подходящ буркан със сока на 13 лимона, така че да ги покрие с около 1/2 см; стоят захлупени 3-4 денонощия, за да се разтворят черупките. След това с вилица се разбъркват добре, за да се извадят ципите на яйцата, и без да се прибавя друго, се държат на студено, за да не вкиснат. Обикновено се изпиват 3 такива дози, за да има резултат. Или да взема по 1 бучка захар с 10-20 капки настойка от арника - 100 листа от арника в 100 г аптекарски спирт (70 градуса) стоят на слънце или до горящата печка 20-40 дни.

II. Двадесет минути след една от настойките да изпива 1 чашка от 75-100 мл отварка от агримония, маточина, медуница, невен, овчарска торбичка, пача трева, полски хвощ и цариче - по 50 г. От тази смес се вземат 2 с.л. и с 1 ч.л. пъпешово семе, предварително счукано добре с люспите, в 500 мл вода на тих огън се варят 10 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при отсъствие на менструацията. След обяд е вечеря болната да взема по 2 ч.л. пресен селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано), засилен с 1 ч.л. шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от ленено семе и исландски лишей - по 1 с.л. и анасон (семе) 1 ч.л. (от аптеката) - в 1 л вода се вари на тих огън 10 минути, след това се прибавя 1 с.л. лайка (цвят) и като клокне 1 път, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 мл отварка от градински чай (салвия), репей, дъбови кори (листа), мента пиперита и гръцка коприва - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни с.л. се запарват с 500 мл вряща вода, ври 5 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла (37С) вода. След това лечението продължава по два начина.

Първи начин. При остро възпаление на влагалището и матката първата вечер жените без кръвотечение да си направят топла (37С) влагалищна промивка с разтвор от 1 л преварена вода и 1 ч.л. печена стипца (от аптеката) или с отварка от дъбови кори - 5 с.л. на ситно нарязани кори в 2 л вода врят 30 минути; веднага се прецежда. При кръвотечение - топла (35С) промивка с 1 л преварена вода, засилена с 1 ч.л. готварска сол, или пък, и то още по-добре, с отварка от смрадлика (листа) - 4 с.л. в 1 л вода на тих огън се варят 10 минути; като изстине, се прецежда. Добре е същата промивка да се прави и сутрин, докато спре кръвотечението.

Едновременно и в двата случая се налага долната част на корема (от пъпа надолу) с торбичка от тензух, напълнена с топла (36С) лапа от прясно зеле (а при липса на зеле от праз лук - бялата му част), на ситно нарязано и сварено със 100 мл прясно мляко до гъстотата на лапа от ленено семе, преди поставянето поръсена с 1 с.л. ситна захар, или пък с топла лапа от стар лук, опечен, нарязан, полуизстискан и поръсен с 1-2 с.л. царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата) и 1 с.л. ситна захар.

На щитовидната жлеза (гушата) се слага торбичка от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квас, а на тила торбичка, напълнена със същия квасец, но засилен с 2 с.л. диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова лъжици млади и пресни корени от полски бъз). Накрая се слага влагалищно тампонче, приготвено: а) от бяла дъвка, чер пипер, бахар и карамфил - по 25 г, парче праз лук, дълго 10 см, нарязано на ситно; всичко се бърка на тих огън, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, без да завира, и от нея се правят тампончета, на големина колкото лешник, увиват се в марличка и се превързват с вълнен конец; или б) омекчително тампонче от ленено семе с лайка и мляко. Приготовление: по 1 с.л. смляно ленено семе и цвят от лайка с малко мляко се варят, докато стане на лапа. Употреба: от получената лапа се вземат 1 до 2 пълни ч.л. и се увиват в чиста марличка като топче, краят на което се превързва с по-дълъг вълнен конец. Така приготвеното тампонче се вкарва във влагалището с показалеца и се оставя там. Държи се цяла нощ или докато досади на болната.

Втората вечер долната част на корема се налага с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 1/2 лъжичка нишадър на прах (от аптеката), едновременно съчетано с всички останали приложения, изброени за първата вечер. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болната.

При хронично възпаление първата вечер се прави парен компрес на долната част на корема с продължителност 1/2 час, натопен в горещо бадемово масло, приготвено така: вземат се 15 горчиви бадема или пък толкова ядки от праскова, нарязват се ситно и се слагат в торбичка, която се потапя в 300 г вряла вода, оставя се да кисне, докато водата стигне 50-60С топлина, и след това торбичката се изцежда върху самата вода.

След това жените да си направят гореща (39С) влагалищна промивка с 2 л преварена вода, в която се разтварят 2 с.л. готварска сол, и да налагат долната част на корема си с торбичка, напълнена или с топла лапа от прясно зеле, сварено със 100 мл прясно мляко до гъстотата на лапа от ленено семе, преди поставянето поръсена с 1 с.л. захар, или с топла лапа от печен лук, нарязан, полуизстискан и поръсен с 1 с.л. захар и 1 с.л. царевично брашно (за отнемане на излишната влага).

Едновременно се налагат щитовидната жлеза (гушата) с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, и малкият мозък (тилът) с торбичка, напълнена със същия квас, засилен с 1 с.л. диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъз, на ситно нарязани и счукани на кашица). Накрая се поставя тампонче (вж. по-горе). Държат се цяла нощ или докато досадят на болната.

Втората вечер се прави опушване: на дъното на дълбоко гърне се слага нажежена тухла, полята със смес от 1 с.л. чист зехтин и оцет поравно; жената се завива с вълнено одеяло през кръста и седи на гърнето, докато й е приятно. След това се прави сухо увиване за по-добро изпотяване (лежи се така 2 часа), а след препотяването на долната част на корема се слага или компрес от 4-6 хасени парчета, натопени в топла отварка от прясна зелка (цяла зелка се залива с вода така, че да се покрие с около 2 пръста, след това се оставя да ври, докато се свари, и като изстине, се прецежда чрез изстискване), засилена с 50 г морска сол и 100 г спирт за горене, или компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла ракия, или пък торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 1/2 ч.л. нишадър на прах (от аптеката).

Едновременно се прави и топла промивка (39С) с чай от лайка - 3 с.л. цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минути и се прецежда. Щитовидната жлеза (гушата) и малкият мозък (тилът) се налагат, както е казано по-горе.

При тежко главоболие вместо торбичка с квас на малкия мозък (тила) се слага цяла "шапка" на главата (от косата до тила), напълнена със същия квас, засилен с двоен размер диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова пресни корени от полски бъз, на ситно нарязани и счукани на кашица). Държат се цяла нощ.

Втори начин. Преди лягане жените да си залепват на долната част на корема (от пъпа надолу) следната мушама за женски болести: взема се 150 мл чиста гроздова или сливова ракия и в нея се потапя едно парче изпран американ или хасе с такава големина, че свободно да покрива долната част на корема до външните полови органи. След това мушамата се изстисква така, че да не капе от нея ракия, опъва се върху топла печка, за да се затопли и опъне добре, и равномерно и еднакво се намазва с 1-2 ч.л. сурова мурова смола (колофон) и се поръсва с 1/2 ч.л. бяла дъвка (сакъз), счукана на ситно. Щом всичко това добре попие и докато мушамата е търпимо топла, внимателно се залепва на корема.

Забележка. Ако болестта изисква да се залепят едновременно две мушами - едната отпред на корема, а другата отзад на кръста, правят се по същия начин две мушами, като тази за кръста се прави с такива размери, че да покрие кръста и опашката и да стигне до плешките. Носят се 7 дни, докато сами паднат, след което коремът и кръстът се изтриват с памуче, натопено в камфоров спирт, почива се 1 до 3 дни, за да преминат пъпките, които са се образували от мушамата, като се налагат с млечни компреси от прясна несолена извара, и като изчезнат, се залепват нови мушами и т. н. до пълното оздравяване.

Ако болната страда от слаб кръст, на него да се залепи една от следните два вида мушама: 1) мушама за слаб кръст, приготвена от 1 ч.л. чист бял тамян и 1 ч.л. бяла дъвка, добре счукани и разбъркани; с тази смес хубаво се поръсва целият кръст, като предварително се разтрива със спирт за горене, отгоре се слага пласт памук с дебелина 1 см, също поръсен с малко спирт, кръстът се завива с дебела кърпа, сгъната на две парчета, и се глади внимателно с топла ютия, докато мушамата се залепи добре на кръста; или пък 2) мушама за слаб кръст, приготвена от 3 белтъка от пресни яйца, малко калъпче тоалетен сапун, който предварително се настъргва на ситно ренде или с ножче, и 1 с.л. ракия - всичко се разбърква да стане като майонеза и с нея се намазва парче хасе или американ (толкова голямо, че да обхване свободно кръста заедно с областта на бъбреците), което се залепва на кръста; мушамите стоят залепени дотогава, докато сами паднат.

Щом се отлепи мушамата, мястото се изтрива с памуче, натопено в камфоров спирт, и се оставя да почине 1-2 дни. Ако от това излязат пъпки, да се налагат с компрес от 4 хасени парчета, натопени в топло неварено прясно мляко, или с торбичка, напълнена с прясна топла несолена извара. След това се залепва друга мушама, докато кожата се изчисти добре и лечението даде добър резултат. Освен това всяка вечер се правят влагалищни промивки и се поставят тампончета, а тилът се налага с пресен селски хлебен квас, както е казано по-горе.

V. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи. Следва сухо изтриване, а след обличането - 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата.

Един-два часа след закуската, ако болната се лекува по първия начин и е на легло, добре е да повтори казаното за вечерта или пък да държи през целия ден на долната част на корема си торбичка, ушита на тегели от по 1 см, напълнена със смес от 9 с.л. топла готварска сол и 3 с.л. рафинирана сяра на прах - сменят се на 1 месец веднъж.

Ако болната не е на легло, да сложи на долната част на корема си мушама от хаваджива с тропосано отгоре й парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.

Неделя. Почивка от всичко; при нужда лечението продължава по плана.

При менструация пълна почивка от всичко - пият се само билките и се спазва диетата.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Докато нероденото ви бебе се развива в утробата, ще се научи да разпознава гласа ви. Това е важна част от връзката между вас, защото докато дойде моментът на раждането то ще бъде привързано към звука на гласа ви. Около 25 - 26-та седмица бебето ви ще реагира на звуци, които чува извън матката. Гласът на мама е най-ясният заради вибрациите,

Водата определено увеличава производството на кърма от организма на майката. Има обаче и някои храни, които дават допълнителен ефект за количеството й. Ето кои са те. БадемиАвокадоЯбълкиКайсииАспержиБананиЕчемикТелешка супаЦвеклоЕлдаБосилекКафяв оризЧерен сусамКокосово маслоЦаревицаГрахКопърКрушиКиноаСладки

Памперсите съвсем очаквано заемат първо място в класацията ни. Особено за съвсем малките бебета ще ви е нужен поне по 1 за всеки 2 до 3 часа. Вижте какво друго да сложите. Бебешки крем против подсичане Храна Резервен чифт дрехи Любимата играчка на бебето Залъгалка Мокри кърпички Дезинфектант за ръце Шапка за горещите летни дни Слънцезащитен крем

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Левски” изтегли възможно най-тежкия от възможните съперници за първия предварителен кръг в Лига Европа. “Сините” ще играят срещу словашкия “Ружомберок”. Останалите варианти бяха “Хибърниънс” (Малта), “Академия Пандев” (Северна Македония), “Сперанта” (Молдова) и “Зета” (Черна гора). В крайна сметка обаче “сините” отиват на своеобразен “розобер” в

Сингълът She is Killing You е на бандата Mind Trips, в която Алекс Раева (на снимката) е вокал. Преди време Мария Игнатова, с която са близки приятелки, ѝ дава текст за песен, който е написала. Алекс го показва на музикантите от групата и заедно пишат музиката. Когато парчето е готово, канят Мария Игнатова да участва в неговия видеоклип,

Снимка от Гренландия потвърди страховете за глобалното затопляне. Тя е направена от Щефен Олсен от Центъра за океана и леда към Датския метеорологичен институт на 13 юни и показва кучета, теглещи шейни, газещи през вода, дълбока около 10 см, на върха на топящата се ледена покривка в северозападната част на Гренландия.