Отговаря д-р Николай Доганов, акушер-гинеколог и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Една от причините за спонтанен аборт във втория триместър на бременността е цервикалната недостатъчност - слабост на маточната шийка. Тя може да е породена от травми, например след насилствено разширяване на цервикалния канал при аборт по желание; да е вродена или да се дължи на хормонални отклонения.

При аборт поради цервикална недостатъчност има разтваряне на канала на шийката без болка и без кървене, околоплодният мехур се издува във влагалището, пука се и околоплодните води изтичат, след което плодът се изгонва от матката.

Губи се жив, нормален плод. Лечението на цервикалната недостатъчност е хирургично: около шийката се прокарва конец, който се стяга и поддържа канала на маточната шийка затворен - т.нар. серклаж.

Нискостепенната цервикална недостатъчност може да бъде причина за преждевременно раждане и затова една от индикациите за поставяне на серклаж е предшестващо преждевременно раждане или късни аборти. В големи проучвания за преждевременни раждания се отхвърля ефикасността на серклажа. Ползата от серклаж при заплашващо преждевременно раждане е малка, а заболеваемостта на родилките е увеличена.

При заплашващо преждевременно раждане се прилагат режим на легло и хидратация (вливания на водно-солеви разтвори), лекарства, които потискат маточните контракции и отпускат матката, и в някои случаи антибиотици. Желателно е преждевременните раждания да стават в акушеро-гинекологични болници с възможности за отглеждане на недоносени новородени с ниско или абортно тегло.