Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

В миналото неправилно с ишиас се наричаше почти всяка болка, разпространяваща се надолу по крака. Сега с ишиас означаваме увреждането на най-дебелия нерв в човешкото тяло - нервус ишиадикус (седалищния нерв). То е изключително рядко (най-често чисто механично и дори при неправилно поставени мускулни инжекции в седалищната област). Лечението е трудно и понякога изисква голямо търпение и упоритост. След повече от 14 дни неуспешна терапия потърсете и друго мнение от по-опитен невролог.

По-голямата част от болките в кръста обаче, разпространяващи се надолу по крака, и състоянията, наричани в миналото ишиас, са вследствие на дискогенен лумбосакрален радикулит (поясно-кръстов радикулит) и са причинени от дискова херния и притискане на нервните коренчета в тясното пространство на междупрешленните отвори, откъдето излизат, за да се отправят към мускулите на краката. Почти всеки трети има болки в кръста от дискогенен радикулит. Лечението е достъпно и успешно. Много успешен алгоритъм е комбиниране на няколко вида противовъзпалителни и противоболкови и укрепващи ставните повърхности средства.