Лекува ли се остеомът на решетъчния синус без операция?

Отговаря проф. д-р Иван Цанев, консултант на в. "24 часа" по уши-нос-гърло от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Остеомите са доброкачествени тумори, изхождащи от структурите на черепните кости. Най-честата им локализация е в зоната на челните синуси, следвани от етмоидалните и накрая долната челюст. Потенциалът им на растеж е много бавен.

Съобразно хистологичната им структура се разпределят на съставени от твърда кост (еборнеиращи), спонгиозна (гъбеста структура) и накрая са смесените форми между двата варианта. Остеомите разрушават тъканите локално и не метастазират, но могат да рецидивират след отстраняването им.

Като правило остеомите на решетъчната кост биологично разрастват много бавно, понякога първите симптоми се появяват едва когато се притискат някои важни органи, като слъзните пътища със сълзотечение, изместване на очната ябълка с двойно виждане, затруднено носно дишане, главоболие и др.

Много често локалната симптоматика дълго време се неглижира от пациентите и оперативното лечение се предприема при огромни остеоми, което води до големи постоперативни дефекти.

Лечението на остремите не само на етмоидалния лабиринт е само оперативно, в никакъв случай с таблетки. Няма засега такива лекарствени средства, които да спрат развитието на остеомите. Затова е най-добре да се отстранят непосредствено след като се диагностицират, а не да се чака до проявата на тежките клинични прояви с деструкция на черепните кости.