Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Всеки патологичен процес в гастро-интестиналния тракт, свързан с дефект на лигавицата, може да предизвика кръвоизлив. Проявите са:

1. Повръщане на кръв (хематемеза);

2. Изхождане на кръв (мелена - черна като катран, и ректорагия - изхождане на ясна кръв).

Повръщането на кръв е алармиращ симптом за източник на кървене "високо" в гастро-интестиналния тракт - хранопровод, стомах, дванайсетопръстник. Ако кръвта е престояла в стомашната кухина - там под влияние на солната киселина се превръща в солно-кисел хематин и може да изглежда като черна утайка от кафе. При масивните кръвоизливи обикновено няма време за това и тя е ясночервена.

Най-честите заболявания, причиняващи кръвоизлив от гастро-интестиналния тракт, са следните: язва на дванайсетопръстника, стомаха, хранопровода. Ерозии на хранопровода (стомаха и дуоденума). Разширени вени на хранопровода (варици) са свързани най-често с цироза на черния дроб. Малори-Вайс синдром - състояние, представляващо лентовидни рани в долната част на хранопровода обилно кървящи - получава се животозастрашаващо кървене. Като причина са честите напъни за повръщане, слабост на сфинктерните механизми, физическо пренатоварване, алкохолни и диетични грешки. Чести причини за кървене могат да са единичните полипи или множествената полипоза. Полипите са богато кръвоснабдени и лесно раними при незначителен допир. Лечението е ендоскопска полипектомия (премахване).

При варици на хранопровода се извършват инжектиране на склерозиращи разтвори, налагане на лигатури по ендоскопски или хирургичен път, лечение на основното заболяване (черния дроб).

Ако кървенето е от язва, се опитва ендоскопско кръвоспиране: по време на фибро-гастро-дуоденоскопия се инжектират кръвоспиращи или склерозиращи разтвори. Ако кърви голям съд, се налага оперативно лечение.

Често при лечение с някои лекарства настъпват т.нар. медикаментозно предизвикани кръвоизливи заради нарушено равновесие между пептични и защитни фактори и намалени защитни свойства на стомашната лигавична слуз. Това повлияване е не само директно, но и по кръвен път (например при мускулно-инжекционен прием на лекарства от нестероидната група). Лечението е спиране на медикамента, кръвоспиращи процедури на язвата или ерозиите и тяхното лечение с протектори и блокатори на солната киселина.

В зависимост от това дали кръвоизливът настъпва остро или хронично, има разлики в лечението, но диагностицирането е задължително и това трябва да става в стационарни условия.