Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Болестта на котешкото одраскване е бактериална инфекция. Трае дълго (поне 1-2 месеца) и минава спонтанно.

При нея има главоболие, повишена температурата и възпалени лимфни възли. Предхожда я одраскване или ухапване от котка. След 3-4 дни на мястото се появява зачервяване и малка пъпка, която бързо става гнойна и прилича на цирей. След няколко дни се покрива с кора и за няколко седмици заздравява.

Тази местна реакция настъпва в 50-90% от случаите. Една до четири седмици след нея се засягат лимфните възли близо до одраскването и в подмишницата. Те се увеличават, стават плътни и болезнени. При някои болни е възможно да се образуват абсцеси, от които изтича гной. Фистулите заздравяват бързо и не оставят белези.

Болестта на котешкото одраскване се среща по цял свят, но рядко - 4 случая на 100 000 души годишно. По-често боледуват децата и младежи, има и семейни огнища.

Източник на заразата са домашните котки - предимно млади котки и котенца. Те отделят бактерии, причиняващи инфекцията, но не боледуват. Болният човек не е опасен за околните.

Основна предпазна мярка срещу болестта е почистване и дезинфектиране на всяка рана от ухапване или драскане от котка. Заболелият няма нужда да бъде лекуван, освен в случай на тежка инфекция.