Дъщеря ми е на 4 г., а изглежда като на 6, вече носи 3 номера по-голями дрехи от другите деца в градината, обича всичко, непрекъснато иска нещо да яде и дебелее, старая се да не й създам комплекси заради теглото, но и не искам да страда от подигравките. И аз, и баща й сме едри хора, но не сме дебели. Опитвам незабелязано да я ограничавам, но това като че ли още повече я кара да търси храна. Педиатърът ни казва: намалете й порциите и повече да спортува. Това и ние се досещаме, но не става - тя просто е много лакома. Дайте по-конкретни съвети какво да направим, за да отслабне? С. П.

"24 часа" предоставя мнението на популярни специалисти.

Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословното тегло.

Можете да ги задавате на телефон 02 942 25 62 или чрез имейли [email protected] [email protected]

Но, разбира се, препоръките, съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. И не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност. След което да изпълнява предписаните му от тях терапии и режим на живот, съобразени с конкретния случай и индивидуалното му състояние.

Д-р Светлана Тусчиева

Гладолечението и медикаментозната терапия в детска възраст са неприемливи. С разнообразен набор от хранителни продукти се изработва дневно и седмично меню, чрез което детето да получи полагаемите му се белтъци, мазнини, въглехидрати, витамини и минерални вещества в оптимални количества.

Броят на храненията се увеличава на 4 или 5, като се включват малки закуски със здравословни храни - свежи плодове и зеленчуци, по-малко обработени зърнени храни като пълнозърнести десерти, корнфлейкс и мюсли.

Всякакви кисели сортове плодове са позволени, но ограничение се налага при консервираните като компоти, сокове, конфитюри - в тях има твърде много захар. Следете соковете да не са повече от половин чаша дневно. Полезни са сушените плодове, съдържащи много калиеви соли (стафиди, сливи).

Избягвайте сладкишите и подсладените десерти. Поднасяйте ги по изключение или при празничен повод.

Придържайте се към нормален обем на всяко хранене за сметка на увеличение на порцията салати. Не предлагайте подсладени газирани напитки, а вода, разреден сок, мляко, айрян.

Млякото и млечните произведения са отлични източници на протеини и калций през цялото детство. Други хранителни продукти, които доставят пълноценни протеини, са месото, рибата, яйцата. Заместете топените сирена и кашкавала с обезсолена извара. Предпочитайте постни меса (телешко, пилешко, заешко, пуешко), 3-4 пъти седмично, а в един от дните - риба.

Нискокалорийната диета не само съдържа по-малко количество мазнини, но съдържа повече полезни мазнини. Препоръчително е 1/3 от мазнините да са под формата на растителни масла - зехтин, слънчогледово, рапично, царевично, соево олио, масла от морски продукти. Те са източник на жизнено необходимите на растящия организъм полиненаситени мастни киселини. Желателно е растителните масла да се използват в натурален вид като дресинг.

Морските дарове са богати на омега-3 мастни киселини, множество есенциални микро- и макроелементи и витамини от В група, които способстват за нормализиране на мастната обмяна. Ограничават се обаче продуктите, съдържащи сланина, масло, тлъсто месо и риба. Избягват се маргарини и продукти с хидрогенирани масла. Голяма част от предлаганите на пазара маргарини са значителен източник на трансмастни киселини, които имат атерогенно действие. Хидрогенираните мазнини присъстват в много пакетирани продукти с цел удължаване срока на съхранение. Те им придават и приятен вкус, заради който децата ги харесват. Ако на етикета е отбелязано "частично хидрогенирано масло" или "втвърдено масло", по-добре го върнете на рафта.

Захарта е сладко изкушение и обвиняем №1 за натрупването на излишни килограми. Препоръчва се въглехидратите да са под формата на полизахариди в хранителни продукти като типов или пълнозърнест хляб, картофи, кафяв ориз, бобови храни, царевица, овесени ядки. Ограничават се белият хляб, макаронените и сладкарските изделия. Простите захари (захар, мед, сладкиши, шоколад, бонбони, сладки плодове) се ограничават до 10 % от енергийния внос.

Избягва се вносът на готварска сол.

Особено са полезни хранителните продукти, богати на хранителни влакнини- тиква, небелени ябълки, царевица, ряпа, алабаш, броколи, белокочанно зеле, крушите, а също ленено семе, пълнозърнестите храни, особено триците, сливите, зрелият боб и др. Ако вие като родители се храните здравословно, ще можете да моделирате така и начина на живот за вашите деца. Бъдете безкомпромисни към пасивното хранене пред телевизора, тъй като обикновено така се приемат висококалорични продукти.

При затруднения в предлагания диетичен режим и при липса на задоволителен ефект от него може да се въведе един "разтоварващ" ден в седмицата, за предпочитане в събота - един литър мляко в комбинация със зеленчуци и плодове, които не са сладки.

Набележете си краткосрочни цели за промени в диетата и физическата активност в седмична програма.

Д-р Георги Гайдурков

Наднорменото тегло и затлъстяването при децата отдавна са масов проблем и за България. Докато през 60-те години имахме по един-двама в класа, днес те са поне 1/3. Нещо повече - останалите деца далеч не са здрави - с бледи подпухнали личица, със сенки под очите, с ръце и крака като клечки. Последното е дори по-лошо, защото болни и слаби хора се лекуват много по-трудно от пълни и болни. Още повече че тази слабост, уж влизаща в нормите, не прави впечатление на никого. Просто защото се отчита само количеството, а не качеството на тъканите.

А за затлъстяването се обвиняват всевъзможни фактори - стресът, динамиката на живота, гените и т.н.

Само че стрес, и то по-голям, е имало винаги в историята на човечеството - войни, смърт, природни бедствия съпътсват всяко поколение. Фактът, че наднорменото тегло е феномен главно на последните 30-40 г., отхвърля категорично генетичната теория и идеята за неизбежност. Може да има наследствено предразположение, но затлъстяването не е генетично заболяване.

Поради всичко това факторите, върху които можете да повлияете, са изцяло във ваши ръце. Следователно с желание, разбиране и постоянство вие можете 100% да помогнете на вашето дете и да изградите здрав човек със спортно тяло.

Както и вашият педиатър ви е посъветвал, можете да постигнете успех с промяна на две прости неща: храненето и двигателния режим. Но докато за втория всички са единодушни, съветите за храненето са толкова различни, че са по-скоро объркващи.

Тялото е изградено и функционира на базата на храна и смяната на хранителния стил модифицира тялото. Това е най-мощният фактор за „пълна промяна". Здравословният модел за храненето на детето задължително изисква консултация при специалист и индивидуален подход. И все пак можете да следвате някои най-общи съвети:

- Без да промените семейния стил на хранене, и вашето дете няма да може да го промени. Не насилвайте за нищо детето, иначе получавате обратния ефект - най-желано е забраненото. Направете промяната като игра, включете се всички от семейството, но не формално, а със сърце.

- Вместо да забранявате, давайте алтернативи. Започнете, като замените технологично преработените храни със здравословни. Вкусът се възпитава!

- Включете по възможност неограничено количество сурови храни: плодове, включително концентрирани - фурми, банани, сушени плодове; сурови ядки. От тези групи може да се приготвят безброй сладкиши. Сладките храни се приемат само на гладно. Предлагайте сурови зеленчуците, които детето обича - много често малките предпочитат да ги хрупкат директно, а не в салати.

- Изключете солта! Това е основният фактор за наднорменото тегло. Погрижете се да я намалите до минимум и в готовите храни, където тя се съдържа в неподозирано висока концентрация (в хляба, консерви, колбаси и т.н.) Заменете я с подправки, а при необходимост - минимално количество сол с по-малко натрий - до 1/3 натрий в нея (т.нар. low salts).

- Включете в свободни количества и в разнообразни рецепти зърнени и бобови варива - царевица, ориз, елда, лющено просо, лющен овес, киноа, жито и т.н.; леща, нахут, грах и др. Зърнените успешно заместват хляба. (Дори пълнозърнестият хляб е с висок гликемичен индекс и много сол. При желание ползвайте хлябове без брашно.)

- Намалете до минимум технологично преработените храни - тестени, чипс, солети, бисквити и т.н. При желание ги ползвайте като "празнични храни". Ако детето е пристрастено към готовите сладкиши, дайте приоритет на сметановите и шоколадовите пред тестените.

- От животинските храни добър избор са млечните продукти, но обезсолявайте сиренето. Краве масло добавяйте винаги след термичната обработка. Избягвайте съчетанието на сирене, кашкавал, извара със зърнени и тестени продукти. Включете суровия яйчен жълтък в различни рецепти след щателно измиване на черупката.

- Изключете или намалете до минимум изолираните растителни мазнини - олио, зехтин и др. Природата ги е предвидила като съставка вътре в храните (ядки, авокадо, зърнени, обезсолени маслини и т.н.). Ако все пак ги ползвате, добавяйте ги след термичната обработка.

- Нужен е и спорт, но дайте пример лично вие!

Д-р Татяна Мороховец

Проблемът е изключително сериозен. И не обещавам, че ще бъде лесно.

Ако със сигурност вече са изключени органични причини, провокиращи напълняване заболявания и нарушени взаимоотношения в семейството или с връстниците на детето, като майка и лекар бих ви посъветвала в игра да направите списък на нещата, които дъщеричката ви обича да прави, и по този начин, включвайки любимите занимания на детето, те да заменят постепенно яденето. Това може да са танци, спорт, рисуване, пиано, пеене, разходка с куче, изучаване на език, театрално майсторство.

В началото ще е трудно, но опитайте да изберете сравнително полезна алтернатива - заменете чипса с варени картофи, сладките - с плодове, шоколада - с кисело мляко. Може да си хапва и от "забранените" храни, но по малко, например само парче шоколад или няколко хапки от пицата.

Трябва да се храним рационално и да научим на това и децата ни.

Но кои са най-вредните храни, които да изключим или поне да ограничим?

- Захар и захарни изделия. Затлъстяване, диабет, развалени зъби са само част от заболяванията, до които водят. Заменете с плодове, мед или поне кафява захар.

- Бяло брашно и тестени храни. Нашите прародители са консумирали само пълнозърнести храни и организмът е приспособен към тях. Хлябът и продуктите, направени от бяло брашно, забавят храносмилането и са една от основните причини за развитието на заболявания на стомашно-чревния тракт.

- Сол. Не по-малка "бяла заплаха" от захарта. И поредната, чиято употреба е напълно излишна за организма. Растителните продукти съдържат достатъчно и не е необходимо продуктите и ястията, приготвени от тях, да се солят допълнително. Прекалената употреба на сол води до сърдечносъдови и бъбречни заболявания и понижена имунна защита. Заменете с подправки.

- Майонеза, кетчуп, сосове. Повечето са висококалорични, с голямо съдържание на мазнини и въглехидрати, пълни с химикали (оцветители, подсладители, заместители и т.н.), и дори генномодифицирани съставки.

- Газирани безалкохолни напитки - опасност 3 в 1 за здравето и фигурата - захар, консерванти и газове. Резултатът е излишни килограми и стомашно-чревни заболявания. По-често избирайте вода, чай и фрешове.

- Кренвирши и колбаси. В първите често почти няма месо, а само остатъци, саламите са предимно от сланина, има и много консерванти. Пастетът също може да е смес от месни остатъци.

- Чипс. Този микс от въглехидрати и мазнини, обвити в изкуствени подобрители и с подобаващо количество сол, заслужава специално място в списъка. Въпреки че повечето от тези вредни храни се съдържат в менюта с играчки, които допълнително мотивират децата, се замислете дали е уместно да свикват децата от ранна възраст с тези храни?!

- И, накрая, ще съм солидарна с вашия педиатър - насърчавайте детето към физическа активност и му бъдете пример за подражание. Не толерирайте стоене пред телевизора с огромни количества пуканки или чипс, защото наднорменото тегло идва от диспропорцията на приетите и изразходваните калории.

Д-р Светлана Тусчиева
Д-р Светлана Тусчиева
Д-р Георги Гайдурков
Д-р Георги Гайдурков
Д-р Татяна Мороховец
Д-р Татяна Мороховец