Известно е, че от правилната работа на щитовидната жлеза зависи скоростта на обмяната на веществата.

Проблеми с щитовидната жлеза водят до много проблеми в организма: умора, апатия, депресия, сънливост, нервност, влошена памет, силите не стигат. Увеличаване или рязко намаляване на теглото. Всички тези симптоми са типични за недостиг или свръхпроизводство на йод в организма.

Около 35% от населението на Земята, или всеки трети, има проблеми с щитовидната жлеза.

През целия си живот човек се нуждае от 3-4 г (една неголяма чаена лъжичка) йод. Рекордьор по съдържание на йод са рибите и морските продукти. Особено полезни са тези, които могат да се ползват сурови. Добър заместител на пресните морски продукти е дроб от треска. Ако за приемане на дневната норма йод трябва да изядем 1 кг треска, то в 100 грама от нейния черен дроб се съдържат 370 микрограма йод. За набавяне на дневната норма е достатъчно да изядем 100 г морско зеле.

Съществуват продукти, които могат да блокират действието на йода. Това са: фъстъци; картофи,; соя; ряп; хрян; някои видове зеле; листна салата.

Те съдържат органични вещества, които намаляват производството на хормони от щитовидната жлеза. За профилактика на йодния дефицит се препоръчва йодираната сол. Много диетолози обаче смятат, че тя не е най-добрият вариант. Йодът е лек елемент, много бързо се разрушава от влагата, светлината и високите температури. Следователно след варене или пържене йодът в йодираната сол практически не остава. Особено важно е организмът да получава достатъчно количество йод по време на бременост. Йодният дефицит може да доведе до увреждане на плода.