Въпреки разнообразните козметични средства, природните продукти си остават едно от най-подходящите и евтини решения за здрава и красива коса.

Косъмът се захранва от малка структура - корена, който го снабдява с нужните вещества, идващи от кръвоносните съдове. Неправилно е да се смята, че увреждане на косата може да се получи, ако с храната не се внасят необходимите белтъчини, аминокиселини, витамини, минерали и хормони. Обикновено проблемите идват от

проблеми с усвояването на веществата

в храната, а не от недостига им

Този механизъм се регулира от сложна система на взаимодействие между нервната, ендокринната и имунната система.

Въздействието върху косата с външни средства е съвсем ограничено. Косъмът се "храни" само от кръвоносната система. Лъскавина и обемът на косата се постигат чрез разтваряне на мазнините по повърхността на косъма от специални вещества. За съжаление, въпреки по-добрия външен вид за известно време, те могат да се отразят зле на косата в дългосрочен план. Затова е добре да мием косата с възможно най-малко химически вещества, които я увреждат.

Най-добре е косата да се измива с хума, която се продава като фин прашец. Разбърква се в съд с вода и с получената каша се измива главата. Не е необходимо да се втрива предварително и да се изчаква определено време, а веднага след това може да я измием. Така не се разтваря повърхностният хранителен, маслен слой и косата остава леко сплъстена. Това неудобство се премахва ако, я изплакнем с отвара от коприва.

Хубав блясък получава косата, когато след измиването с хума в корените й се втрие разтвор от равни части зехтин и лимонов сок. Още по-добре действа зехтин с червено вино, тъй като е богат на флавоноиди, антиоксиданти, мастни киселини, които подхранват корена на косъма и придават блясък на косата. Има редица

минерали и микроелементи като

селен, цинк и мед, които помагат

за оформянето на здрав косъм. Имайте предвид, че дори и да си набавяме всички тези вещества с храната, съвсем не е сигурно, че косата ни ще е достатъчно добре снабдена с тях, затова са нужни и тези своеобразни маски.

Полезни за косата храни са спанакът, морковите, чесънът, рибата, маслините, зехтинът, червеното цвекло, съдържащите важни аминокиселини млечни продукти и ядки.

От твърдите мазнини за подхранване на косъма се използват свинска мас и овча лой. Те лесно могат да се отмият от косъма, нещо съвсем не толкова просто, ако използваме вазелин и други минерални мазнини. Ако свинската мас е от магазина, трябва предварително да я изварим във вода, за да премахнем солта. Овчата лой също съдържа хранителни вещества, необходими за косъма, но проблем е неприятната й миризма. Тя може също да се премахне с изваряване и смесване с розова вода. Твърдите мазнини трябва да се прилагат върху кожата в основата на косъма.

Друг начин за безвредно измиване на косата са яйцата. Не е нужно да отделяте жълтъка от белтъка, можете да измиете главата си с цялото яйце. Естествено, можете да си направите и още по-пълноценна маска, ако към него прибавите някои билки като коприва, жълт кантарион, риган, мащерка или сок от лимон, моркови и други червени плодове, съдържащи каротини и витамин А.

Ако косата изтънява, добро решение е

да я подстрижете по-късо

Така ще можете да подхраните косъма от корена и след това да я оставите да израсте. В този случай в диетата ви е необходимо да присъстват достатъчно аминокиселини като метионин, цистеин, които се съдържат в изварата, млечните произведения и някои ядки. Особено полезни са лененото семе, бадемите и лешниците. Растителните масла, получени от бадеми, сусам и ленено семе, също биха могли да се втриват в косата, разредени с оцет или лимонов сок.

Основното правило в грижата е да се избягва изсушаването с миещи средства. Ако оставим косъма да се развива естествено и го измиваме с билкови чайове, зехтин и други растителни мазнини, можем да се радваме на здрава коса със силни косми.

Трябва да се има превид обаче, че опадането на косата може да се дължи на редица външни и вътрешни фактори, както и тежки заболявания.

Проф. д-р Любомир Странски е ръководител на Катедрата по дерматология и венерология към Медицинския университет. Работи в университетската болница "Александровска".

Той отговаря на въпроса на

П. Г., Бургас