Сериозен ръст на хората с хранителни разстройства у нас наблюдават психолози. По техни данни става дума за близо 500 хиляди души, а най-засегнатите са тийнейджърите. Как 30 килограма телесно тегло се възприема за наднормено и какъв е пътят на спасението от анорексията?

"С всяко измерване на кантара започвах да се ограничавам все повече и повече. Все си казвах, че трябва още няколко килограма да отслабна", споделя Диана Одринска.

Така анорексията влязла в живота й. Притеснителната и артистична ученичка неусетно започнала да вижда храната в числа и да измерва всяка калория.

"Много се влияех от това, когато видя човек примерно, че е по-слаб от мен, веднага ме връхлитаха мисли, които ми казваха, че трябва и аз да стана толкова слаба. И затова е важно, когато човек забележи такива неща, които се случват с него, веднага да потърси помощ", категорична е Диана.

"Тя е една от малкото ми клиентки, които дойдоха много мотивирани. Изключително уплашена от това, че трябва да качва килограми, както е всяка една от тях, но в същото време мотивирана, съдействаща", коментира Полина Василева, която е психолог.

Минус 20 килограма по-късно Диана сама осъзнала, че има проблем - споделила с родители, приятелки, потърсила психолог.

"Редовно в кабинета идват момичета, които тежат по 30 кг. Това можете да си представите, че е един ходещ скелет, понякога вече с рани по себе си. Те в огледалото виждат едни дебели бедра, огромни бузи", каза Василева.

Проблемът у нас - независимо дали е анорексия, булимия или безконтролно преяждане, все още се смята за тема табу и дори се възприема като глезотия. Но не е.

"Все още чуваме това е лиготия, нищо ти няма, да ти имам проблемите, както си спряла да ядеш, така и ще започнеш. Така не бива, това са наистина сериозни заболявания, смъртността при тях е висока", категорична е психоложката. 

Макар и труден, пътят за възстановяване е постижим. А основната съставка в рецептата е обич към себе си и приемане. Да се заобича продължава да се учи и Диана, но вече е направила първата стъпка, като е потърсила помощ.

"Важното е човек да се приема такъв, какъвто е и дори да вижда някакви кусури в себе си, да ги приема", категорична е Диана Одринска.

За 18-ия си рожден ден, Диана си пожела да може да помага така, както са помогнали на нея, пише БНТ