Може би сте забелязали, че много продукти за здраве и красота вече съдържат активен въглен. От паста за зъби с активен въглен до маски за лице, имаме набор от редица налични продукти. Ползите за здравето на активният въглен са ключови за неговата популярност. Днес ще надникнем по-надълбоко в тези ползи, така че ви пожелаваме приятно четене.

Какви са ползите на активния въглен?

Защо трябва да използвате активен въглен, за да поддържате здравето и външния вид на вашите зъби? Може би сте чували, че свойствата на активния въглен спомагат за естественото избелване на зъбите. Активният въглен, който е видът въглен, използван в стоматологични и козметични продукти, има антибактериални свойства. Може да направи зъбите ви по-чисти, като премахне плаката и петната. Може да използвате паста за зъби с въглен или четка за зъби с въглен, за да премахнете петна, причинени от храна и напитки като кафе, чай и червено вино, както и от тютюнопушене.

Активният въглен също е полезен и за кожата, помагайки за премахването на замърсяванията и правейки я да изглежда и да се усеща страхотно. Може да намерите маски за лице, гелове за лице, шампоани, сапуни и други продукти за здраве и красота, които са предназначени да подобрят кожата и косата. Някои продукти за коса с въглен са предназначени за пречистване, помагат за премахване на отлаганията от други продукти и придават обем на косата.

А какво всъщност е активен въглен?

Това е вид въглен, който ще намерите в стоматологичните и козметичните продукти. Макар първата ви асоцияция с въглен да е този, който използвате за вашето барбекю, не бихте искали да използвате такъв въглен върху зъбите или кожата си. Активният въглен се получава при нагряване на въглен с газ. Това го кара да се разшири до степен, в която се образуват пори. Тези пори помагат за премахване на токсините и нежеланите вещества от зъбите и кожата.

Хората са използвали въглен за почистване на зъбите от много години. Римляните са използвали въглен за почистване на зъбите си, като присъстват и сведения за рецепта за паста за зъби от XIX век, също съдържаща въглен на прах. Стоматологичните продукти с въглен отново набраха в популярност през последните десет години и са особено модерни в момента.

Продукти с активен въглен

Ако искате да използвате паста за зъби с активен въглен, пудра за зъби или друг дентален продукт с този компонент, те могат да ви предложат няколко предимства. Има различни налични опции, много от които съдържат и други полезни съставки или пропускат съставки, които може да не искате, като флуорид. Въпреки това, ако знаете, че сте склонни към кариес, трябва да се уверите, че използвате и обикновена паста за зъби с флуор.

Важно е да се отбележи, че пастите или пудри за зъби, съдържащи активен въглен, по никакъв начин не трябва да заместват изцяло употребата на обикновена паста за зъби.

Ако решите да използвате продукт за зъби, съдържаща активен въглен, имайте предвид, че не е добра идея да прекалявате с него. Макар абразивните свойства на продукта да могат да помогнат за премахване на петна, те също така могат да повлияят на емайла на зъбите ви и да ги направят чувствителни. Някои продукти за зъби с активен въглен са подходящи за ежедневна употреба, но проверете етикета, преди да започнете употребата.

Други козметични продукти с въглен могат да ви помогнат да изглеждате и да се чувствате по-добре. Маските за лице с активен въглен са предназначени да детоксикират кожата, извличайки замърсяванията от нея. Активният въглен също може да ви помогне да контролирате мазната кожа, с набор от налични продукти, включително сапуни, почистващи препарати и ленти за пори. Може да използвате продукти за коса с активен въглен, за да премахнете отлаганията и замърсяванията за повече обем на вашите кичури. Въгленът дори може да се използва за успокояване на ухапвания от насекоми или за лечение на малки порязвания и натъртвания.