В студа инсултите и сърдечносъдовите заболявания се увеличават. Заради по-честите инциденти кардиолозите на Великобритания описват това явление като "обичайната смърт по Коледа" - по време на семейната празнична вечеря често се случва да тръгнат в нощта и да удостоверят смърт. Това разказа в студиото на "Събуди се" по Нова тв известният кардиолог проф. Сотир Марчев.

През зимата студът свива кръвоносните съдове, храната е с повече сол,   хората са по-обездвижени, а и много инфекции провокират сърдечносъдовите заболявания, продължи професорът.

Рецептата за здравословен живот през зимата е: движете се - краткотрайните излагания на студ не са вредни,  излезте на слънце, здравословно хранене - намалете солта. Задължително кръвното и кръвна захар трябва да са контролирани. Не на последно място е достатъчно сън - 6-8 часа, за да се събуждане свежи и бодри. И оптимизмът е много важен, каза проф. Марчев.

Той коментира и магнитните бури. Те се отразяват на всички физически тела, включително и ана човека. Когато ги има, честотата на инсултите се увеличава, но обикновено не смъртоносно.

Изненадващо най-рисковите групи за инциденти в магнитни бури не са най-старите, а хората под 50 г. възраст.
Магнитните бури не зависят от човека, затова не трябва да не се безпокоим за неща, които не зависят от нас.