Витамин Д е един от най-важните витамини за правилното функциониране на организма. Той играе решаваща роля в поддържането на костната плътност, имунната система и множество други жизненоважни физиологични функции.

Организмът произвежда витамин D самостоятелно, когато човек е на слънце, може да си го набавите от храната или от хранителни добавки като витамин Д спрей. Много хора се питат кога е най-добре да се пие витамин Д – сутрин или вечер? Ако и вие си задавате този въпрос, тази статия е точно за вас.

Какво е действието на витамин Д върху организма?

Той помага на организма да усвои калция и фосфора, които са от съществено значение за здравето и растежа на костната тъкан. В допълнение има и защитна функция: намалява размножаването на раковите клетки и подпомага имунната система в борбата с инфекциите и възпалителните процеси. Участва и в поддържането на нормалното функциониране на нервната, мускулната и ендокринната системи.

Класическото му определение е мастноразтворим витамин, който действа като хормон в тялото. Той играе ключова роля в редица биологични процеси. Ето кои са ползите за тялото:

- помага за усвояването на калция и фосфора;

- поддържа здрави костите и зъбите;

- повишава активността на имунната система и защитава от редица болести;

- регулира работата на щитовидната жлеза;

- регулира кръвното налягане и пулса;

- ускорява изгарянето на мазнините; предотвратява развитието на тумори (в яйчниците, гърдата и простатата)

- поддържа нормалните функции на нервната система и мозъка;

- благоприятства нормалното протичане на бременността и феталното развитие.

Витамин Д е необходим както на децата, така и възрастните. Децата трябва да приемат този хранителен елемент от ранна възраст за нормален растеж, развитие на костите и зъбите и защита от инфекциозни заболявания. Жизненоважен е за жените, които планират бременност или очакват бебе – при тях недостигът му може да доведе до трудно зачеване, развитие на гестационен диабет или недоносеност на новороденото.

Кога е препоръчително да пиете витамин Д – сутрин или вечер?

Въпросът дали да се пие витамин Д сутрин или вечер е спорен. Някои изследвания сочат, че приемът вечер може да подобри усвояването, а други – че има негативно влияние върху съня и трябва да се пие сутрин. Важно е витаминът да се приема с храна, тъй като е мастноразтворим и така ще се усвои по-добре.

Витамин Д се произвежда по естествен път в тялото вследствие излагането на слънчева светлина. Нормално е организмът ни да я получава през деня, но не и вечер. Затова обикновено се препоръчва да се пие сутрин или поне през първата половина на деня. Това се дължи също на факта, че в сутрешните часове метаболитните процеси в тялото са много по-бързи, отколкото вечерта. А и самият елемент допринася за повишаване на енергията. Ако пиете добавката сутрин или до обяд, тя ще ви подейства ободряващо и ще сте енергични.

Приемът през втората половина на деня често е възможно да доведе до превъзбуда и проблеми със заспиването и съня, които може да се проявят при възрастни и деца. Причината е “конфликтът” между витамин Д и мелатонина – хормона на съня.

Редица научни изследвания твърдят, че пиенето на витамин Д вечер има отрицателен ефект върху съня, тъй като би могло да попречи на производството на хормона мелатонин. Оттук следва нарушаването на циркадния ритъм на организма и съответно неспокоен и “лек” сън.

Липсват достатъчно аргументи, че витамин Д се усвоява по-лошо вечер, отколкото сутрин, и че приемът му по това време на денонощието е противопоказен. Може да експериментирате. Ако приемът на добавката не предизвиква проблеми със заспиването и съня при вас, може да я приемате и следобед. Въпреки това е силно препоръчително да избягвате да я пиете вечерта.

Ако давате на детето си добавки с витамин Д вечер, сънят му може да е нарушен. Вместо да спирате приема, опитайте да го прехвърлите сутринта и ще усетите разликата.

Кои са симптомите на дефицит на витамин Д?

Липсата на витамин Д може да доведе до различни симптоми, като най-често срещаните са:

- болки в костите и мускулите;

- умора, отпадналост и слабост;

- заболявания на костите (като остеопороза при възрастните);

- ниски нива на калций в кръвта;

- отслабен имунитет.

От какво зависи усвояването на витамин Д?

Усвояването на витамин Д може да зависи от няколко фактора. Тъй като е мастноразтворим, мазнините в храната могат да подпомогнат усвояването му.

Някои изследвания сочат, че витамини Д3 и К2 се допълват взаимно и действат синергично, за да гарантират, че калцият се абсорбира от костите, а не се отлага в артериите.

Често се препоръчва се витамин D3 да се приема с К2 при хора, които имат повтарящи се фрактури, болки в ставите, камъни в бъбреците или сърдечносъдови нарушения. Консултирайте се със своя лекар преди прием на витаминен комплекс. 

До момента липсват категорични доказателства, че витамин Д се нуждае от витамин K, за да се абсорбира в организма, както и аргументи за по-доброто усвояване сутрин или вечер.

Комбинира се добре със следните вещества:

- омега-3 мастни киселини – подобряват усвояването;

- магнезий;

- аскорбинова киселина (витамин Ц) – често присъстват заедно в мултивитаминни комплекси, защото взаимно допълват действието си.

Витамин Д е жизненоважен за нашия организъм и правилният му прием може да бъде превенция за редица заболявания. Дали да го пиете сутрин или вечер зависи главно от личните предпочитания и обстоятелствата. Важно е да го пиете редовно и да следите нивата му в кръвта, за да се гарантира оптималната му полза за здравето.

Винаги се консултирайте с вашия личен лекар, преди да започнете да пиете хранителни добавки, особено ако приемате лекарства.