„Смъртта е категорична, не допуска кривини. Донорството е начинът да не е толкова категорична. Чрез него част от Даная живее в четирима души“.

Това каза в предаването „120 минути“ Ани Стоянова, майката на Даная.

 15-годишната Даная изпадна в мозъчна смърт след тежка операция в „Пирогов“. Тя обаче даде шанс за живот на четирима души.

„Даная е прекрасно дете. Харесва всичко около нея. Иска да е самостоятелна, да кара кола, да живее далеч от мен. Нямаше търпение да черпи и изживее всичко, което предстоеше“, добави Ани.

„Когато ми се обадиха да се кача в детската реанимация, лекарите ми казаха, че е настъпила мозъчна смърт. Първото, което му хрумна, беше донорството. Попитах дали би било възможно. Толкова не исках да я пусна, а да остане тук с нас – това беше единственото нещо, с което можех да го направя“, обясни майката на Даная.

„Научих, че единственото нещо, което родителите трябва да правят за децата си, е да ги обичат. Те правят правилните избори след това“.

Благодарение на донорството 17-годишният Преслав получава възможността да вижда живота.

„Казах му да държи очите си широко отворени за всичко хубаво в този живот и за всичко, което тя няма да изживее. Непрекъснато имам такова усещане, че гледаме, а не виждаме“, допълни Ани Стоянова.

„Искам да кажа, че имаме спешна нужда от детска болница. Не за утре, а за вчера. Трябва ни модерна детска болница. Тя ще спасява животи. Безумно е“, категорична е тя.