Ваксинация срещу КОВИД-19 намалява наполовина риска от продължителни симптоми на заболяването, сочат данните от ново изследване на специалисти от Университета на Източна Англия, цитирано от електронното издание "Юрикалърт".

Целта на проучването е да разкрие рисковите фактори, свързани с продължителното боледуване от инфекцията, пише БТА.

Хората с наднормено тегло, жените, пушачите и индивиди на възраст над 40 години са по-склонни да страдат от продължителен КОВИД-19, сочи изследването. В него са участвали повече от 860 000 пациенти и е смятано за най-мащабното, правено досега.

Данните показват също, че съпътстващи заболявания като астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), диабет тип 2, коронарна болест на сърцето, имуносупресия, тревожност и депресия допринасят за повишения риск от продължителност на инфекцията.

Пациентите, които са настанени в болница по време на острата фаза на заболяването, също могат дълго време да имат симптомите на заболяването.

Това "е сложно състояние, което се развива по време на или след прекаран КОВИД-19, а се класифицира като такова, когато симптомите продължават повече от 12 седмици", обяснява проф. Василиос Василиу от висшето училище и кардиолог в Университетската болница в Норфолк и Норич. Той е част от научния екип. "Смята се, че малко над два милиона души в Обединеното кралство страдат от дълъг КОВИД-19, който засяга хората по различни начини. Задух, кашлица, сърцебиене, главоболие и силна умора са сред най-честите симптоми", казва специалистът.

Проф. Василиу допълва, че сред другите симптоми са болка или стягане в гърдите, в ставите, мозъчна мъгла, безсъние, замайване, депресия и тревожност, шум в ушите, загуба на апетит, главоболие и промяна в обонянието или вкуса.

Екипът от учени разглежда данни от 41 проучвания от целия свят, включващи общо 860 783 пациенти, за да бъдат анализирани рисковите фактори за развитие на продължителното боледуване. "Установихме, че при жените, по-възрастните хора, повишен индекс на телесна маса, пушачите има по-висок риск от дълъг КОВИД-19", казва проф. Василиу. Той посочва и множество придружаващи заболявания като астма, диабет тип 2 и други, както и тежко протичане на инфекцията в острата й фаза, изискващо необходимост от болнично лечение.

"Беше успокояващо да видим, че при хората, които са били ваксинирани, има значително по-малък риск – почти половината, да развият дълъг КОВИД-19 в сравнение с неваксинираните пациенти", допълва той.

Изследването е публикувано в изданието на Американската медицинска асоциация JAMA Internal Medicine.