Тя укрепва здравето, изостря ума и прави тялото устойчиво на травми, показва проучване

Прането, гладенето, чистенето с прахосмукачка, поддържането на градината обикновено се смятат за неблагодарни и досадни задължения. Но излиза, че задачите по поддържането на дома са полезни за здравето, особено на по-възрастните. Поне така твърдят учените.

Сингапурски изследователски екип направи проучване, изводът от което е, че хората над 65 години, които посвещават повече време на чистенето на къщата, имат по-голяма физическа сила, по-остър ум и по-голяма устойчивост срещу падания и травми. Ползите от домакинската работа дават своя принос

независимо

от другите

физически

активности на

участниците,

изтъкват авторите на теста, цитирани от в. “Дейли мейл”.

Те са анкетирали 500 доброволци между 21 и 90 години за обема и честотата на домакинстването и на други физически дейности и спорт, които практикуват. Сравнена със здравния им статус, домакинската работа показва много висок резултат.

Специалистите класират като леки домашни задължения миенето на чинии, бърсането на прах, оправянето на леглата, зареждането на пералнята, гладенето, разтребването на дома, готвенето.

Сред тежката работа те нареждат миенето на прозорци, смяната на спалното бельо, чистенето с прахосмукачка, миенето и лъскането на пода, леки ремонти и монтажи от рода на “Направи си сам”.

Като цяло комбинацията от по-лесни и по-натоварващи задължения се асоциира с добре запазена интелигентност и памет при хора над 65 г. – нещо, което не се наблюдава при по-младите.

Пенсионерите, ангажирани с по-тежка домашна работа, имат 14 процента по-висока способност за концентрация, а при ангажираните с по-леки задачи тя е 12 на сто по-добра, показва тестът.

Полагащите по-сериозни физически усилия у дома се изправят от седнало положение по-енергично и бързо, имат по-добър баланс и координация. Изводът на изследователите е, че това ги пази от фатални травми и фрактури – честа причина възрастните да попадат в болница.

Авторите на теста, проведен от Университета на Сингапур, подчертават обаче, че за да бъде категорично доказана връзката межди домакинската работа и здравословното остаряване, трябва да се направят още изследвания. Но добавят, че трудът у дома запазва ума и е индикатор за способността на по-старите хора да водят независим живот.

“Получените от нас резултати говорят, че редовната домакинска работа е свързана с по-качествени умствени способности и по-добър физически капацитет. Но само сред по-старата възрастова група”, казва ръководителят на проучването проф. Шиу Лиан Уе пред медицинското издание British Medical Journal. Той добавя, че ползата е особено значима в областта на когнитивните функции, вниманието, помненето при хора в по-напреднала възраст.

Предишни изследвания са доказали

огромните

ползи на

градинарството

за емоционално и

физическото

здраве

Един час работа в двора – плевене, окопаване, засаждане - може например да изгори около 330 калории – 2/3 от тези, които топим във фитнеса.

Само 30 минути занимание с растенията смъква високото кръвно налягане. Те са и кардиотренировка. Поддържането на градина предполага движение, навеждане, изправяне, физическа активност, която стимулира работата на сърцето.

Градинарството действа като лек за душата - намалява симптомите на депресия и тревожност и стреса, отдалечава ви мислено от проблемите на ежедневието. То

усилва

секрецията на

хормоните на

щастието

допамин, серотонин, ендорфини и окситоцин, които противодействат на кортизола. Това повдига настроението, кара ви да се усмихвате. Трудът сред зеленината подобрява самочувствието, усещате се способни и дейни.

Съобразявайте обаче натоварването с възможностите на тялото и здравето си – прекаляването носи рискове. Ако сте на възраст, избягвайте да се навеждате продължително, да вдигате тежко. Правете чести почивки, щадете гърба и врата си. Дори и 10 минути умерени дейности дневно са от полза за здравето и тонуса. Но преди да се заемете с тази освежаваща дейност, консултирайте се с лекар.